Pierwszy samochód za 8-10 tysięcy

25 Paź 2015, 00:44

Cześć!

Chcę za jakiś czas kupić pierwszy samochód w przedziale 8-10 tysięcy.

Najlepiej taki, który da się przerobić na gaz., hatchback do jazdy miejskiej, czasem jakiś wypad za miasto.

Moje typy : VW Polo IV, VW Golf IV, Opel Corsa C, Fiat Stilo, Ford Focus, Renault Megane II, Peugeot 206/307.

Najbardziej podoba mi się Fiat Stilo i Renault Megane.

Co doradzacie ;)?
Kielak111
Nowicjusz

Auto: Szukam!

25 Paź 2015, 00:46

Tak osobiście Ci powiem, że Stilo miewa problemy z awaryjną elektryką i przy tym możesz się wykosztować.
Gruuuby
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2015
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Nie mam

25 Paź 2015, 01:07

Jako posiadacz Polo powiem ci bierz zdecydowanie silnik 1,4 16V 75 KM bo jest dużo dynamiczniejszy od 1,2 choć ja mam 1,2 i jakoś daje radę ale jednak czasem osiągi nie powalają ale do miasta ideał. Golf IV jest okey ale nie 1,4 i 1,6 tylko 1,8 1,8T i 2,0 Megane II nie, corsa okey ale 1,4, Focus Mk1 okey o ile nie planujesz LPG.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Paź 2015, 09:47

A co złego z tym Megane Krzychu?

Czekam na opinie pozostałych, może ktoś będzie miał więcej do napisania o Fiacie Stilo, bo mnie ta opcja nadal najbardziej kusi, ale chyba VW będą jednak najbardziej niezadowne z wyżej wymienionych. :)
Kielak111
Nowicjusz

25 Paź 2015, 10:05

Problemem który od czasu do czasu może doskwierać użytkownikowi Stilo są fanaberie elektroniki. Mogą mieć one wpływ na pracę napędu np. z powodu uszkodzenia jednego z czujników a także na bezpieczeństwo jazdy - rozłącza się kostka pod fotelem kierowcy, będąca elementem obwodu poduszek powietrznych. Niekiedy za wyświetlanie komunikatów o błędach, których tak naprawdę nie ma, odpowiada przetarta wiązka elektryczna. Do tego dochodzi problem znany z Punto II czyli usterka elektrycznego wspomagania układu kierowniczego (koszt naprawy to około 1500zł). Po wyższych przebiegach zdarzają się też dość często luzy w przekładni kierowniczej.

A teraz odnośnie Megane. Tutaj elektryka też wariuje, kontrolki , przyciski zamków drzwi, często przepalające się żarówki, błędy w oprogramowaniu ECU a także problemy z kartą Hands Free to problemy znane większości posiadaczom Megane II. Nietrwałe są również podnośniki elektrycznych szyb. Materiały wykończeniowe niestety również szybko tracą swoją urodę, schodzi lakier a plastiki wycierają się już przy przebiegach 100 tysięcy kilometrów.
Co więcej na polskich drogach stosunkowo szybko zużywa się przednie zawieszenie, gdzie najczęściej wymiany wymagają łączniki stabilizatora oraz łożyska kolumn McPhersona. Użytkownicy skarżą się także na szybko wyeksploatowane dolne poduszki skrzyni biegów. Na uwagę zasługuje także rozszczelniająca się chłodnica klimatyzacji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Paź 2015, 10:54

Kielak111 napisał(a):Najlepiej taki, który da się przerobić na gaz., hatchback do jazdy miejskiej, czasem jakiś wypad za miasto.

Moje typy : VW Polo IV, VW Golf IV, Opel Corsa C, Fiat Stilo, Ford Focus, Renault Megane II, Peugeot 206/307.

A ja polecam Citroena Xsarę, Mazdę 323F, Audi A3, Skodę Octavię, w tym budżecie będą pewniejsze.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...

25 Paź 2015, 11:03

Można poszukać jeszcze Chevroleta Lacetti.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2015, 11:46

Ten Lacetii fajnie wyglada, solidnie. Jak z częściami wymiennymi, nie zbankrutuję? Da sę zagazować?

Ok, w takim razie lepiej Stilo i Megane odpuścić. A szkoda, bo wizualnie najbardziej mi się podobały.
Kielak111
Nowicjusz

25 Paź 2015, 11:59

Auto na ogół bezawaryjne, dynamiczne, praktyczne ze względu na stosunkowo obszerne i wygodne wnętrze oraz duży bagażnik. Mało elektroniki = mało problemów = mniej kosztów napraw. Na minus trzeba uznać spalanie,sporo osób narzeka ale jak będzie jeżdziło na lpg to będzie jazda za grosze.
Z lpg na ogół nie było problemów.
Barol
Awatar użytkownika

25 Paź 2015, 12:13

Lacetti to trochę biedniejsza Astra, mają dużo wspólnego :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Paź 2015, 09:16

Popatrzylem na miescie i coraz bardziej przekonuje sie do Golfa 4.

Za ile bedzie mozna kupić egzemplarz w niezlym stanie, jaki silnik pod gaz?

Plusem Golfa jest w miare fajne wnętrze w tym pulapie cenowym. :)
Kielak111
Nowicjusz

26 Paź 2015, 09:21

Czy ja wiem czy wnętrze jest takie fajne.. najlepszy silnik będzie 1.8 125km ewentualnie 2.0 115km.
Co do cen to jest różnie czasami za 7k można znaleść ciekawy egzemplarz a czasami nawet za 10k można kupić ruine. Skąd jesteś to coś się poszuka.
Barol
Awatar użytkownika

26 Paź 2015, 09:25

Co do wnętrza: w tej cenie nie oczekuje cudów. Jest poprawne ;) Stilo i Megane mialy fajniejsze, ale odpuszczam bo elektronika.

Jestem z Warszawy, wiec teoretycznie cale Mazowsze. Jak bedzie cos dalej, ale konkretne to pewnie da rade podjechać.
Kielak111
Nowicjusz

26 Paź 2015, 09:34

Zerknij na tą ofertę [link do oferty na Olx wygasł] - roczny gaz,długi przegląd i OC,bogate wyposażenie,trochę doinwestowany i przebieg może być autentyczny.
Barol
Awatar użytkownika

26 Paź 2015, 11:16

Kielak111 napisał(a):Plusem Golfa jest w miare fajne wnętrze w tym pulapie cenowym.

O gustach się nie dyskutuje...

Ja wolałbym A3, po liftingu są 5-drzwiowe, ale to minimum 9-10 tysięcy za ładny egzemplarz.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002