Pierwszy samochód za ok. 9000 zł

07 Lut 2014, 13:47

Jedni chwalą, drudzy odradzają, ale komu wierzyć? Jak już to celowałbym w Rover 25, bo 45 raczej nie dostanę za te pieniądze w dobrym stanie. Ten pierwszy podobno ma sporo wspólnego z Hondą Civic.

BMW E36 rzeczywiście można dostać z bardzo bogatym wyposażeniem, ale czy te auta nie są popularne wśród młodych miłośników prędkości, a co za tym idzie silniki są wyżyłowane?
Świerzak
Nowicjusz

Auto: brak

07 Lut 2014, 15:19

Jeśli znajdziesz e36 w oryginalnym stanie- bez tuningu i różnych przeróbek to spokojnie pojeździsz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lut 2014, 15:37

jiGsaw napisał(a):Ps. Co Wy tak te Rovery polecacie? O ile wiem to jest problem z częściami do tych aut i żadna to rewelacja. Ogólnie mało popularne auto... to nie wróży ekonomicznej i spokojnej eksploatacji.

Nie wypowiadaj się na temat marki, której nie znasz :ok:
Problemu z częściami nie ma absolutnie żadnego, może nie rewelacja ale porządny elegancki i co najważniejsze tani w eksploatacji samochód. Mam na myśli roverka 200/25 i 400/45 .
Stara sprawdzona bezawaryjna konstrukcja bez nowinek ,,ułatwiających" życie użytkownikom.
Części tanie i ogólnodostępne. Większość samochodów jest w dobrym stanie, unikają ich agrotuningowcy. Mam od kilku dni 45 w dieselku. Kupiony za 6,500zł 2004 r. 243tys. przebiegu. Gdy zapytałem na stacji diagnostycznej co w samochodzie jest do zrobienia padła odpowiedź -NIC :mrgreen: :mrgreen: Na wyposażeniu el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, tapicerka skórzana, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, tempomat, podgrzewane fotele, czujnik deszczu.

Niech ktoś mi znajdzie w tej cenie i roczniku eleganckiego niezawodnego diesla w BDB stanie z tym wyposażeniem.
Na szczęści póki krążą głupie plotki o braku części, awaryjności i problemach z naprawą roverków to szczęśliwcy nie słuchający głupot będą mogli w cenie rozleconego golfa 4 mieć super samochodzik.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

07 Lut 2014, 19:14

dominik89 napisał(a):mieszkam w uk i kilku znajomych mialo rovery, bardzo szybko sie ich pozbywali, angole nawet tym nie jezdza :) rover 75 to cos jak laguna II pod wzgledem awaryjnosci... z tych malych roverow ma znajoma, i czesciej szuka transportu do roboty u ludzi niz sama tym czyms przyjezdza.

A to akuratnie dziwne, bo wujek jest w Anglii od 10 lat i mówił, że u nich Rover to popularne auto i nikt tam się tego nie pozbywa. Sam do Polski przyjeżdża MG ZS i jakoś nie narzeka. Więc ktoś tutaj zmyśla. Zastanawiam się, kto. O tych częściach to już naprawdę przestańcie, bo to zdradza Waszą niewiedzę w ogóle o motoryzacji. O tej niby awaryjności też, bo to wyssane z palca brednie. Nie rozumiem, po co powtarzacie to, co jest nieprawdą. Rover idealny nie jest, ale żeby powtarzać te wyssane z palca głupoty trzeba mieć wiedzę zerową. A wystarczy znaleźć sobie raport DEKRA i zobaczyć. No chyba, że wy wiecie lepiej.
Ogólnie przyjrzyj się awaryjności Twojej Hondy. Niby to Honda, ale do ideału to ma daleko. Acura podobno też nienajgorszy samochód a robiłem w niej już więcej niż w moich Roverach.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2014, 03:43

To skąd brać części do Rovera?! Skąd brać blacharskie? O_o

Mój kumpel miał to z anglii musiał coś sprowadzać...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lut 2014, 04:42

fredi napisał(a):A to akuratnie dziwne, bo wujek jest w Anglii od 10 lat i mówił, że u nich Rover to popularne auto i nikt tam się tego nie pozbywa. Sam do Polski przyjeżdża MG ZS i jakoś nie narzeka. Więc ktoś tutaj zmyśla. Zastanawiam się, kto. O tych częściach to już naprawdę przestańcie, bo to zdradza Waszą niewiedzę w ogóle o motoryzacji. O tej niby awaryjności też, bo to wyssane z palca brednie. Nie rozumiem, po co powtarzacie to, co jest nieprawdą. Rover idealny nie jest, ale żeby powtarzać te wyssane z palca głupoty trzeba mieć wiedzę zerową. A wystarczy znaleźć sobie raport DEKRA i zobaczyć. No chyba, że wy wiecie lepiej.
Ogólnie przyjrzyj się awaryjności Twojej Hondy. Niby to Honda, ale do ideału to ma daleko. Acura podobno też nienajgorszy samochód a robiłem w niej już więcej niż w moich Roverach.

wujek jest, nie Ty, a kazdy chwali swoje.. w anglii rovera spotkasz 1 na 20 samochodow albo rzadziej, dziwne nie? ale taka prawda, i nie mam po co pisac bredni, bo niby w jakim celu? ta marka mi nie wadzi, jest bo jest, ale nic soba nie reprezentuja te auta, poza wyrozniajacym sie wygladem, ale co z tego? alfy tez sie wyrozniaja a jakie maja opinie? pisze z wlasnych obserwacji a nie, zeby wrzucac na rovera.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

08 Lut 2014, 11:07

Jest pełno samochodów z anglii do kupienia. A co do części mechanicznych to w ASO Fiata można kupić.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Lut 2014, 11:58

Kiedyś tak było a teraz niewiadomo więc może być różnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2014, 12:50

dominik89 napisał(a):
fredi napisał(a):A to akuratnie dziwne, bo wujek jest w Anglii od 10 lat i mówił, że u nich Rover to popularne auto i nikt tam się tego nie pozbywa. Sam do Polski przyjeżdża MG ZS i jakoś nie narzeka. Więc ktoś tutaj zmyśla. Zastanawiam się, kto. O tych częściach to już naprawdę przestańcie, bo to zdradza Waszą niewiedzę w ogóle o motoryzacji. O tej niby awaryjności też, bo to wyssane z palca brednie. Nie rozumiem, po co powtarzacie to, co jest nieprawdą. Rover idealny nie jest, ale żeby powtarzać te wyssane z palca głupoty trzeba mieć wiedzę zerową. A wystarczy znaleźć sobie raport DEKRA i zobaczyć. No chyba, że wy wiecie lepiej.

wujek jest, nie Ty, a kazdy chwali swoje.. w anglii rovera spotkasz 1 na 20 samochodow albo rzadziej, dziwne nie? ale taka prawda, i nie mam po co pisac bredni, bo niby w jakim celu? ta marka mi nie wadzi, jest bo jest, ale nic soba nie reprezentuja te auta, poza wyrozniajacym sie wygladem, ale co z tego? alfy tez sie wyrozniaja a jakie maja opinie? pisze z wlasnych obserwacji a nie, zeby wrzucac na rovera.

No widzisz, piszesz z własnych obserwacji. Obserwować można a ja użytkuje, na co dzień i nie robię w nich NIC. ZERO. Więcej czasu zabiera mi Acura. Niedawno wróciłem z Anglii nowym nabytkiem; Rover Limited Edition 100th Anniversary na sprzedaż. Pokaż mi tak wyposażony samochód za kwotę 35.000. Poza tym siedząc na forum Rovera ( angielskim) nie zauważyłem, aby narzekali na te samochody. To jest wymysł Polaka. Co sobą reprezentuje? A to, że wielu mówi o awaryjności a ja wsiadam i jadę w każdą pogodę. Zmieniam tylko raz na rok płyny a inni się patrzą, bo uwierzyć nie mogą gdyż wyczytali, że powinien stać tylko w warsztacie. Prawda jest taka, że silnik K odpowiednio zadbany nie sprawi żadnych problemów a diesel jest wręcz niezniszczalny i niezmiernie czysty, chociaż to stara konstrukcja. Drugi plus to taki, że części są STOSUNKOWO tanie i do dostania praktycznie wszędzie. Pasują od Hondy, układ chłodzenia i niektóre jego elementy od Kangoo czy chociażby Nexii. To dla tych, którzy nie chcą oryginalnych tylko szukają czegoś tańszego. Rover 75 prócz czegoś tam ze sprzęgłem, co może sprawić problemy ogólnie problemów nie sprawia. Na pewno nie kłamię, bo nie kupowałbym następnych egzemplarzy i nie zachwalał. Myk jest jednak w tym, że trzeba kupić egzemplarz zadbany a nie pierwsze lepsze truchło, których w Polsce nie brakuje. Od to, co sobą reprezentuje Rover. I jestem pewien, że niejeden mój Rover przeżyje nowszego VW czy BMW, które robione są w taki sposób, aby sukcesywnie się ścierać. I tutaj też wiem, co piszę gdyż mam dobrego znajomego mechanika w ASO. Ludzie mogą pisać, ale denerwuje mnie kompletna nieznajomość marki i wypisywanie naprawdę głupot. Fakt faktem Rover miał swoją czarną serię i być może, dlatego taką ma opinię, ale od modelu 200 to się zmieniło. Fakt też, że zbankrutował i już nie istnieje. Samochody jednak zostały i mogę dać sobie palec uciąć, że piszę prawdę, że jak kupi się zadbany egzemplarz to pojeździ się długo. Sąsiad, który się ze mnie wyśmiewał sam mnie poprosił, aby sprowadzić mu właśnie tego powyższego Rovera Limited Edition 100th Anniversary. Możesz mieć swoje zdanie gdyż każdy takie ma, ale aby w tych swoich przemyśleniach było, choć 50% zawartej prawdy. A tutaj takich nie znalazłem. Przeciwników jest dużo, ale żaden nie napisze konkretów swoich konkretów tylko informacje ściągnięte z internetu gdzie wiadomo wszyscy mogą coś pisać. Ja osobiście nie mogę potwierdzić żadnej rewelacji internetowej. Pewny znany portal samochodowy zamieścił opis Rovera 75. Zlepek informacji w internetu. Napisałem komentarz poprosiłem o rzeczową odpowiedź na moje pytania. Komentarz usunięty, brak odpowiedzi a to oznacza, że nie mają zielonego pojęcia o modelu 75 gdyż swojego zdania by bronili.
fredi
Początkujący

09 Lut 2014, 01:07

"Jest pełno samochodów z anglii do kupienia. A co do części mechanicznych to w ASO Fiata można kupić."

No nie wiem, do ASO fiata to bym się nie zapuścił nawet jakbym miał do kupienia tylko opaski zaciskowe.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Lut 2014, 01:30

Chyba zaryzykuje i poszukam Rovera/MG. Powiedzcie mi tylko czy do 9000zł uda mi się znaleźć przyzwoitego Rovera 45/MG ZS, czy lepiej szukać kompaktowego Rovera 25/MG ZR?
Świerzak
Nowicjusz

Auto: brak

09 Lut 2014, 01:57

wszystko znajdziesz, a ze potem bedziesz mial bol dupy, to sie nie przyznasz i bedziesz fantazjowal nad bezawaryjnoscia i super extra wlasciwosciami jezdnymi rovera ;)
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Lut 2014, 02:12

jiGsaw napisał(a):"Jest pełno samochodów z anglii do kupienia. A co do części mechanicznych to w ASO Fiata można kupić."

No nie wiem, do ASO fiata to bym się nie zapuścił nawet jakbym miał do kupienia tylko opaski zaciskowe.

Moim skromnym zdaniem szukasz dziury w całym. W tym niby złym ASO mają oryginalne części, więc nie wiem, o co Ci chodzi? Jak Cię nie stać to inna sprawa i mówisz ze chcesz zamiennik. Ja osobiście na zamiennikach nigdy nie będę jeździł, więc nawet trójnik kupiłem oryginalny i wiesz, co? Okazało się, że mają w magazynie. Jak moja żona miała stłuczkę to taka pierdoła jak przedłużenie podłużnicy było na magazynie. Kratka i logo a o oryginalnym zderzaku nie wspomnę. Ściągnięcie oryginalnych części w tym też skraplacza klimatyzacji, chłodnicy i obu lamp zajęło niezmiernie dużo czasu, bo AAAŻ 1,5 dnia roboczego. Jeśli to jest problem iść do ASO bo np. nie ma w okolicy to idziesz do dobrego sklepu i powinieneś mieć wszystko. Osobiście mam katalog Rovera i części są bezproblemowo dostępne w PL zarówno oryginalne jak i zamienniki z oznaczeniami Q czy P

dominik89 napisał(a):wszystko znajdziesz, a ze potem bedziesz mial bol dupy, to sie nie przyznasz i bedziesz fantazjowal nad bezawaryjnoscia i super extra wlasciwosciami jezdnymi rovera ;)

ZnaFca jesteś nieziemski. Twój Accord kolebie się jak łajba na zakrętach w porównaniu do MG ZS, więc nie fantazjuj.
fredi
Początkujący

09 Lut 2014, 02:23

fredi napisał(a):ZnaFca jesteś nieziemski. Twój Accord kolebie się jak łajba na zakrętach w porównaniu do MG ZS, więc nie fantazjuj.

accord type s sie telepie na zakretach.. swietnie;) moze beta rowniez? pewnie, ze taak, rover the best car in the world :ok:
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Lut 2014, 02:32

Akuratnie tym jeździłem i w porównaniu do mojego ZT 260 V8 to jest ociężały i na zakrętach zbyt pewnie się nie trzyma, więc naprawdę nie fantazjuj :mrgreen: O silniku to nie wspomnę bo ja posiadam V8 z Forda Mustanga
Rover/ MG to moje hobby a od niedawna praktycznie codziennie użytkuję ACURĘ TL z 2010 roku i powiem Ci, że nowe auto a nie ma tego czegoś.
Ostatnio edytowany przez fredi, 09 Lut 2014, 02:42, edytowano w sumie 1 raz
fredi
Początkujący