Pierwsze autko ok 3 tyś.

13 Lut 2014, 17:48

Witam chciałbym się poradzić,
chciałbym kupić wmiarę tanie autko (przedział 2-3,5 tysiące max) które trochę pojeździ. Będzie potrzebne głównie do dojazdów do szkoły. Dobrze jakby było jeszcze OC na pare miesięcy i przegląd. Słyszałem o takich modelach jak VW golf, polo, oply astra czy corsa, fiaty uno i przeglądałem różne oferty. Chciałbym się jednak spytać, czy polecilibyście coś z Wałbrzycha z obecnych tu ofert: [link do Tablica wygasł]

a także jakie modele jeszcze polecacie, na co zwrócić szczególną uwagę itp. :)
kmldbz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Lut 2014, 18:06

W Twoim przypadku zamiast marki,musisz się skupić na stanie technicznym. Niewiele przy starszym aucie zależy od rocznika ale od tego jak ktoś dbał o auto. Za 3 k zacząłbym od Punto I,bo tutaj można jeszcze znaleźć auto od kogoś "normalnego" .Następnie zainteresowałbym się fajnym i niedocenionym u nas Peugeotem 306 lub 106 i jego bliźniakiem Citroenem Saxo.
owszem można zacząć szukać w necie ale takie auto powinno się odkupować od "prawdziwego" właściciela,który miał auto kilka lat i może nam coś o nim opowiedzieć. Unikać należy aut od właścicieli handlarzy,którzy rzeczywiście są właścicielami ale od tygodnia... :)
W takiej kasie unikać należy aut egzotycznych,mniej popularnych które będą trudniejsze i droższe w naprawianiu. Masówka bardziej się opłaca. Natomiast takie auta jak UNO ,to już sobie odpuść. :)
N początek tu bym zadzwonił
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2014, 18:23

No tak, co do marki to rozumiem, że w tym przedziale to nie ma co konkretnie upatrywać. Dzięki za odpowiedź. Chciałem dodać, że auto raczej wymagane w benzynie :)

edit: na tego peugeota też patrzyłem, jak on stoi na pierwszy rzut oka?
A polówki bardzo mi się podobają :D

Generalnie kupuje to autko przede wszystkim dla rozjeżdżenia się. Dojazdy przede wszystkim do szkoły i po mieście. ;)
kmldbz
Nowicjusz

13 Lut 2014, 18:35

Czyli ekonomia i małe OC są priorytetem. Polówki są ok ale trzeba uważać na blachę. :)
artur73
Awatar użytkownika

13 Lut 2014, 18:54

Zobacz na to Clio
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Lut 2014, 19:08

honda civic V hatchback :) moj kumpel kupil wlasnie za 3tys z silnikiem 1.3
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1995

13 Lut 2014, 19:09

Jaca17 napisał(a):honda civic V hatchback moj kumpel kupil wlasnie za 3tys z silnikiem 1.3

I z toną rdzy i szpachli :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2014, 19:11

Niestety raczej nie będę miał możliwości szukania w innym mieście.
Coś poszperałem, kilka rzuciło mi się w oczy ogłoszeń, ale nie wiem ile z tego to są trupy albo po prostu auta do których będę musiał sporo dopłacić. Szczerze to średnio mnie przekonują ogłoszenia typu "śliczne autko" oraz napisane po prostu kulawo itp no ale.. Prosiłbym o jakieś wskazówki. Mam nadzieję że nie wszystkie to flaki :D Jeżeli ktoś miałby chwilkę zerknąć to:

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]
kmldbz
Nowicjusz

13 Lut 2014, 19:15

Więc tak Polo 1.0 odpuść. Nie jedzie, awaryjny, hałaśliwy i pali jak smok..
Corsa 1.2 j.w
Reszta całkiem okej.
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2014, 20:16

Jakbyś napisał miesiąc temu był do wzięcia forumowy Lanos z Twojego miasta za własnie 3000zł no ale już troche za póżno.

zobacz na te linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dobra negocjacja i zostanie jeszcze kasa na opłaty.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - reszta kasy na ogarnięcie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wiem że kombi ale długie OC i przegląd.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda przyzwoicie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - długie OC i przegląd oraz doinwestowane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lut 2014, 20:24

Ciekawe jaki silnik w tym Punto bo jak 1.1 to bym odpuścił..
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2014, 20:26

Co do OC to musisz sie dowiedziec jak to jest bo syn ma prawko pol roku i kupił sobie 80 B3 1.6TDI z oc waznym jesszcze 2 miesiace pojezdzil,wyslal rezygnacje i ubezpieczyl gdzie indziej terz po 4 miesiacach dopominaja sie zaplacenia za te 2 miesiace uzytkowania tego oc poprzedneigo wlasciciela 250zł a jak dzwonilem do tego ubezpieczyciela to wyszlo tak ,ze to są dane usrednione i jak chce to mogą poddac rekalkulacji tylko w usrednonych są jakies znizki a jak by zrobil rekalkulacje to zero znizek zwyzka za wiek i za krotki okres posiadania prawka. Więc to chyba tak nie dokonca jest z tym oc jak kiedys ze sie kupowalo z dlugim oc i juz. No chyba ,ze masz jakies znizki i nie masz zwyzek za wiek itd. To było w Avivie jak cos. Moze tylko tam tak jest ? Co do Auta to polecił bym Astre F,Lanosa,Colta jakiegos moze ? audi 80 B3 1.6tdi ?
Jest: Audi 200 2.2T , Audi V8 4.2+LPG PRINS
jurek600
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2000
Auto: Audi 200
Silnik: 2.2 Turbo 10v
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1989

13 Lut 2014, 21:02

Hmm, nie wiem co tam z tym ubezpieczeniem się działo, zresztą sam piszesz o rezygnacjach itp to wydaje mi się że to inna sytuacja i mnie dotyczyć nie będzie :D Zresztą to mniej ważne, ale dzięki za info.

W takim razie powertowałem trochę te linki i zostało mi ich troche:
[link do Tablica wygasł] [link do Tablica wygasł] [link do Tablica wygasł] - ta oferta przykuła moją uwagę tak troszkę bardziej
[link do Tablica wygasł] - raczej odpada chyba, że ktoś się wypowie o niej
[link do Tablica wygasł] - generalnie fajnie, tylko czemu ktoś jak chce sprzedawać to osyfione całe auto publikuje? :D ale może to tak tylko hehe
[link do Otomoto wygasł] [link do Otomoto wygasł] - ciekawa oferta, bo auto wygląda na zadbane i tanio wyjdzie

Którymi z tych wymienionych bardziej się zainteresować? Które może się okazać tańsze w eskploatacji itp? Jakieś szczególne informacje do poszczególnych modeli?
kmldbz
Nowicjusz

13 Lut 2014, 21:17

Taka Corsa 1.4 to fajna propozycja. Części tanie, dużo zamienników ale uwaga na korozję.
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2014, 21:27

Po oglądnięciu linków przez Was wklejonych i przeanalizowaniu + i - ..,to auto poniżej jest dla mnie liderem poszukiwań ze względu na ...wszystko.
[link do Tablica wygasł]
:roll:
artur73
Awatar użytkownika