Pierwszy samochoód do 15 tys. PLN

21 Gru 2015, 22:46

Cześć,

Planuję zakup mojego pierwszego samochodu w ciągu najbliższych 3-4 miesięcy samochodu, dlatego czas rozpocząć badanie rynku :)
Brat polecił forumsamochodowe, dlatego mam nadzieję, że ktoś znajdzie chwilę by mi dopomoc.

Poniżej moje filtry:
= Budżet - do 13-15 k PLN

= Rejon - Południowo-Zachodnia Polska

= Użytkowanie:
15k -20k KM rocznie |
Paliwo: Benzyna, opcjonalnie LPG, jezeli dla danego modelu jest to rozsądne | (droższa eksploatacja zniechęca mnie do wyboru diesla, LPG - wydawało mi sie, ze przy takim kilometrażu nie jest to opłacalne - sprawdziłem na kalkulatorze - szacunkowy zwrot z nakładów ok 9-12 miesięcy).
70% trasa/30% miasto (chciałbym mieć samochód na dojazd do rodzinnego miasta/weekendowe wyjazdy - po mieście korzystam z komunikacji miejskiej)

= Własne potrzeby - praktyczny na wyjazdy, przestrzenny, jak najmniej awaryjny, ekonomiczny. (+ klimatyzacja, 5-cio drzwiowy)

Po wstepnych analizach ponizej wypisałem kilka typów: (wybaczcie za brak szczegółów dotyczących typu samochodu/silniku, narazie nie zagłębiałem się tak szczegółowo), najpierw wybiorę kilka samochodów, później będzie szczegółowy wybór:

• Seat Toledo III III Stylance
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
• Ford Focus C-Max (2004)
• Ford Focus Mk2
• Ford Mondeo Mk3
• Skoda Octavia I lub II
• Opel Zafira A (1999-2005)
• Peugeot 307 I (2001-2005)
• Fiat Stilo 2005 (5-cio drzwiowy)

Jestem otwarty na jakiejolwiek komentarze/propozycje

pozdrawiam
GrCortes
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Gru 2015, 23:53

Octavia II ,toledo III to nie w tym budżecie.
Jak potrzebujesz bagażnika to jakieś kombi większe bym polecił typu Avensis np, skup się na tym czy potrzebujesz aż takiej przestrzeni jak oferuje np. zafira.
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2015, 17:46

Zaktualizowałem podejście:

Pozostały w grze:
• Ford Focus C-Max (2004)
• Ford Focus Mk2 i Mk3 (jest sens obawiac się dodatkowych kosztów np. wymiana koła dwumasowego? pytanie zarówno do mk2 i mk3)
• Skoda Octavia I
• Peugeot 307 I (2001-2005)
• Fiat Stilo 2005 (5-cio drzwiowy)

Odpadły z rywalizacji :
• Seat Toledo III
• Skoda Octavia II
• Opel Zafira A (1999-2005)

Jakbyście mieli jakies sugestie dot. np. awaryjnosci wybranych modeli, dodatkowe części wymagające dodatkowych nakładów podczas eksploatacji, będę wdzięczny za informacje.

pozdrawiam
GrCortes
Nowicjusz

29 Gru 2015, 20:05

focus będzie średnio przestronnym samochodem..ode mnie dołożę astrę H 3 generacji,Seata Toledo
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

29 Gru 2015, 23:15

Na wstępie - brawo za porządnie napisany temat, aż chce się odpowiadać i pomagać. :)
Focusa Mk3 nie kupisz w tym budżecie, startuje od 30k wzwyż. Może chodziło Ci o Mk2 FL? To też trzeba szykować około 20k. Focusa przed FL najlepiej szukać z silnikiem 2.0 i fajnym wyposażeniem. Auto jest po prostu dużo przyjemniejsze, lepiej wygląda a i prowadzenie Focusa jest bardzo dobre dlatego lepiej skupić się na większych jednostkach silnikowych.
C- Max tak samo ale jest droższy i będzie ciężko do 15k znaleźć sensownego
Octavia I szukaj z silnikiem 2.0 8v 1115KM lub 1.8 125KM lub 1.8T. W tym modelu nie bałbym się gazu. Dobrze znoszą te silniki, szczególnie 2.0 8v. Jeśli instalka zwróci się po niespełna roku to moim zdaniem warto nad tym pomyśleć. To nie jest długi okres. :ok:
307 szukaj po lifcie z silnikiem 2.0, choć 1.6 16v 110KM też nie będzie złym wyborem.
Na Stilo szkoda pieniędzy - utrata wartości, korozja, drogie części czy awaryjność to główne bolączki tego modelu
Ode mnie Astra III z silnikiem 1.8 122KM + gaz. Auto do bólu nudne, proste i trwałe. Wnętrze nijakie, chyba że z czarnymi wstawkami znajdziesz. Silniki proste, części bardzo tanie. Prowadzenie bez szału ale daje radę.
Corolla E12 z silnikiem 1.6. Części trochę droższe ale auto bardzo trwałe. Na - słabe wyposażenie wielu aut
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Gru 2015, 07:05

Astra H w wersji Cosmo ma nawet drewniane wstawki. Ale to min.17-18 tysięcy.
Może jeszcze Mazda 3 2.0?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...
    Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...

08 Kwi 2016, 19:56

Po zimie powrót do tematu. Tym razem z bardziej szczegółowymi pytaniami.

Prosiłbym Was o ocenę pod kątem :
-awaryjności,
-opłacalności pod względem eksploatacji samochodu (koszty)
-wytrzymałości
-przestrzenności

Budżet: do 15k PLN

Wg mnie dla wybranych samochodów kolejność jest następująca:

1) Skoda Octavia I
2) Opel Astra II
3) Seat Toledo II
4) Opel Vectra C

Poniżej przykładowe oferty:

Seat
[link do oferty na Olx wygasł]

Skoda

Opel Vectra C

Opel Astra III

Jeżeli mielibyście przydatne komentarze do wstępnej selekcji samochodów będę wdzięczny (na co również zwrócić uwagę, gdy już się umówię na przykładowe obejrzenie samochodu, oczywiście również postaram się aby był obejrzany przez mechaników z autoryzowanego warsztatu). Do powyższych ofert nie miałbym większego zarzutu, poza obawą, że znaczna część z nich jest sprowadzana (preferowałbym od 1. lub 2. posiadacza z Polski).

Pozdrawiam, Arek.
GrCortes
Nowicjusz

12 Kwi 2016, 17:40

Podbijam.
GrCortes
Nowicjusz