Pierwszy, tani i w miarę bezawaryjny samochód. Do 2 tys

06 Kwi 2008, 14:03

1,6 diesel z ciężkiego przecież golfa łyknie 1.0 benzynę w AX? Jakoś nie wydaje mi się, ale trzeba kiedyś sprawdzić :wink:
a z Uniaczami jest różnie - te produkowane w polsce to zazwyczaj szroty straszne, ale jak uda się dorwać egzemplarz wyprodukowany we Włoszech to zupełnie inna bajka jest i nawet materaiły dużo lepsze.
Ostatnio edytowany przez fennec, 06 Kwi 2008, 14:06, edytowano w sumie 1 raz
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

06 Kwi 2008, 14:06

fennec a z tych z mojego rankingu to któryś jeszcze sie nadaje ? Podałem przykładowe modele tak do rozeznania :p bo ja tak na razie wybieram oczami żeby samochód też sie jakoś prezentował więc to co napisałem wyżej ten pożal sie boże ranking to tylko tak z wyglądu. Ale szukam samochodu który jakoś wygląda i jeździ no i jest tani w utrzymaniu.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2008, 14:18

Można szukać fiesty - teraz są raczej tanie i też nie ma problemu z częściami. Będzie paliło troszkę więcej, ale też bez przesady. Kiedyś znajomy miał i był zadowolony, ale rozbił :? Ten z aukcji to składak więc trzeba uważać.
Nie kupuj oczami, bo oczy często da się oszukać :wink: . w samochodzie za 2 tys. przede wszystkim muszą być sprawne najważniejsze podzespoły. I naprawdę uważaj na tzw. okazje - czasem się zdarzają, ale przeważnie coś jest po prostu nie tak z samochodem, a trochę głupio dowiedzieć się o tym po zakupie.
Więc podsumowując, samochody w których ja bym wybierał:
1. AX (francuz i duskusyjna uroda, ale prosta konstrukcja i taniocha)
2. Fiesta (troszkę droższy ale większy, ładniejszy)
3. Polo (ciężko znależć ale bardzo trwały, IMHO mniej wygodny niż Fiesta)
4. Cienkocienko (tani, prosty, będzie chyba najnowszy)
5. Golf (droższy, naprawdę cięzko znaleźć)
6. Ibiza starsza? (też VW)
Clio jest faje
Dalej już nie mam pomysłów :(
Na pewno coś znajdziesz, kwestia czasu i uporu. Chyba wszystkie z powyższych mogą z powodzeniem jeszcze służyć a jak lakier odświerzysz to nawet cieszyć oko :D
fennec
Początkujący

06 Kwi 2008, 14:29

To na placu boju zostaje:

Cytryna AX
Fiesta
Clio

Coś bardzo przekonujesz mnie do tego AX ale może faktycznie dobry samochód :) Mi chyba najbardziej podoba się Ford Fiesta bo za 2 tys mam w miarę wyglądający i chyba dosyć porządny samochód bo to niemiec prawda ?
Może jest ktoś na forum który ma Fieste bądź miał i mógłby coś napisać, ile kosztują części jak z awaryjnością itp ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Kwi 2008, 15:02

Fiest to Ford, czyli przynajmniej w teorii Hamoryka panie :D Ale nie jest to samochód awaryjny. Jeżeli uda Ci się znależć pasujący Ci egzemplarz to myślę że to właśnie w pierwszej kolejności. W drugiej chyba poszukaj polówki - jest id bardzo dużo, ale wiele nie nadaje się do jazdy więc ostrożnie. Jak coś znajdziesz to koniecznie napisz i foty wklej :D a o AX mówiłem bo są tanie w zakupie i eksploatacji, ale trzeba na pewno dokładnie sprawdzić przed zakupem czy wszystko gra.
fennec
Początkujący

06 Kwi 2008, 22:56

Sebastianos zapomniałem o jednym samochodzie, na który warto zwrócić uwagę w Twojej sytuacji - Daihatsu Charade. Na przykład (może znajdziesz nowszy trochę) :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
No rodowity japończyk i trwalszy niż stare Mercedesy, sam też zresztą nowy nie jest, ale o ile blacha zdrowa to będzie jeździł dłuuuuugo. Naprawdęnie do zajechania, chociaż bardzo byś się starał i jest całkiem ładny. Masz tu filmik jak babeczka przez cały dzień stara się usilnie zabić taki samochód i nie jest w stanie 8) .

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dostanie go w okolicach 2 tys. po roku 1990 jest bardzo realne przy odrobinie poszukiwań.
fennec
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...

06 Kwi 2008, 22:57

p.s. niezależnie od tego co wybierzesz, obowiąkowo przed zakupem poginaj na kontrolę do jakiegoś warsztatu/serwisu - kosztuje to ok 100 zł ale pozwala nieraz zaoszczędzić dużo więcej. Pozatym od razu będziesz na bieżąco z tym w jakim stanie samochód masz.

Tylko po co. Jak za 2 tys. to i tak ten samochód będzie w opłakanym stanie. Napewno mu coś wykryją.

PS:Ja osobiście to bym się bał takim samochodem za 2tys. jeździć.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

06 Kwi 2008, 23:16

samochód za 2 tyś to ogólnie mówiąc coś nie możliwego....bo autko za tą cenę to szrot...jedyne auto jakie można w tej cenie kupić ( w miarę dobrym stanie ) to cc albo polo 1
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 23:40

A do tego Daihatsu to części gdzie dostać?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Kwi 2008, 06:49

Właśnie z tego co rozmawiałem ze starszymi znajomymi, czyli tymi co nie jedno auto mieli to wszyscy polecają VW POLO. Muszę powiedzieć, że ta wersja po liftingu nie wygląda tak źle a samochód chyba jest sam w sobie niezły. O coś takiego mi chodzi

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bo ta druga wersja z okrągłymi światłami jest nieco starsza, ale masz swój urok, no na pewno odpada kombi bo po prostu wygląda tragicznie. Jak mini karawan :)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Kwi 2008, 08:43

polecałbym takiego :) może za bardzo reprezentatywny nie jest ale jak na pierwszy samochód całkowicie wystarczy. Niezawodny, a do tego ten dach extra sprawa
[link do oferty na Allegro wygasł]

Mam osobiście takiego i wiem że nie jest to rakieta ale na początek ...
maly79
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 16:40

rakieta nie rakieta ale wygląd... sorry ale plakac mi sie chce jak patrze na to auto :P daitchatsu fajne za ta cene ale gorzej z czesciami... ja bym mimo wszystko popierał fieste :)
Offczar
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 17:33

Panowie a co sądzicie o tym ?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Byłem z ojcem na wstępnych oględzinach i samochód wygląda całkiem nieźle, właściciel też skory do zniżek i powiem, że dosyć sporo spuści z ceny jak sie weźmie za gotówkę. Co myślicie opłaca się brać ? Ojciec mówi że uszczelkę sam wymieni.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Kwi 2008, 18:34

myślę że warto rozpatrzyć tą propozycje... autko nie jest najgorsze...tylko ciekawe ile czasu było jeżdżone na uszkodzonej uszczelce ....
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

07 Kwi 2008, 18:36

Zapomniałem dodać, że samochód ma prawie 280 tys przebiegu więc chyba dosyć sporo, no ale cena kusząca :) co myślisz ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika