Pierwszy, tani i w miarę bezawaryjny samochód. Do 2 tys

09 Kwi 2008, 21:41

golfy to dobre samochody...trzeba tylko uważać na amory ( szczególnie z przodu )
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

10 Kwi 2008, 20:39

Panowie, ojciec doradza mi zakup mini samochodu :) takiego jak np Daewoo Tico lub Fiat CC. Czy te auta nadają się do czegoś we współczesnych czasach ? Bo nie wiem czy wart pakować sie w taki interes, ale ojciec dokłada mi 1 tys, więc mam do wydania 3 tys zł :)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

10 Kwi 2008, 21:38

O Tico napewno nie;P

JAk do 3k to może coś takiego??

Mazda 323
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo Renault 19
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

10 Kwi 2008, 22:53

mój brat ma renault 19 więc coś mogę powiedzieć :D

Auto wygodne (bardzo wygodne!) oraz bezawaryjne (psuje sie to co w kazdych autach), moge polecić Ci silnik 1.7 pojemności, osiągi są średnie, ale za to pali bardzo mało, no i te silniki są bardzo żywotne.

Jak za 3 tyś to R19 będzie super wyborem (ta po liftingu)

[link do oferty na Allegro wygasł]

z czystym sumieniem polecam :) w rodzinie R19 jeździ (i to miesięcznie bardzo dużo) i nie ma z nim żadnych problemów
janek51
Nowicjusz

10 Kwi 2008, 23:05

Twój ojciec ma rację (zakładam, że nie pracujesz), bo w Twojej sytuacji ważna jest minimalizacja kosztów utrzymania, więc chyba najlepiej będzie kupić auto mniejsze, ale za to w lepszym stanie i młodsze troszkę. Co z tego że kupisz wspaniały duży samochód, jak pierwsza awaria spowoduje, że będzie przez kolejne dni (tygodnie?) stał po domem? Fajnie, że masz ten dodatkowy tysiąc, to wiele pomoże. Stać cię już na Golfa II albo Polo, a one nie powinny sprawiać problemów (może oprócz znalezienia dobrego egzemplarza :wink: ).
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

11 Kwi 2008, 06:40

Bo w mojej rodzinie jest specyficzna sytuacja :) rodzice zarabiają duże pieniądze, ale nie chcą mnie wychować na rozpieszczonego bachora dlatego chcą żebym do wszystkiego dążył sam no może z niewielką pomocą i mi taka sytuacja odpowiada. Wiadomo, że zawsze najlepiej liczyć na siebie :) Oczywiście "kochany tatuś" mógłby mi kupić jakąś wypasioną brykę, ale nie chcę tego bo wolę pokazać, że umiem dojść do czegoś sam :) oczywiście koszty utrzymania też idą na mnie więc chcę jak najbardziej oszczędny samochód. Wiadomo, że gdybym był w kryzysie finansowym to rodzice zawsze pomogą, ale chciałbym im udowodnić, że ich środki wychowawcze miały sens i nie będę krzyczał w każdej chwili tato potrzebuje pieniędzy, a on
mi je daje. Z jego uwag wywnioskowałem, że lepiej kupić samochód mniejszy, a nowszy i tańszy w eksploatacji. Dlatego napisałem o CC i Tico bo je można spokojnie kupić za 3 tys. w rocznikach 97-98 więc 10 letni samochód nie jest jeszcze taki stary :)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Kwi 2008, 11:10

ale uwierz, że będziesz bardziej zadowolony z jakiegoś kompaktu z początku lat 90 niż z CC czy Tico ...
janek51
Nowicjusz

11 Kwi 2008, 12:34

Dokładnie. Kolego jak kupisz sobie polo lub golfa (a już teraz stać Cię na nie) mimo, iż będą starsze napewno będziesz zadowolony. Np polo 1,4 diesel w mieście pali max 5litrów...na trasie spalanie jest rzędu niecałych 4. Oszczędniej chyba nie można :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

11 Kwi 2008, 13:01

a takie pytanie, masz 3 tyś i nic więcej, czy 3 i jeszcze troche na opłaty czy mechanika? Bo jeśli 3 i koniec, to kup golfa 2, badz tanie polo i tysiąc trzymaj na oplaty i mechaników, jeśli 3 i troche to celowałbym w opla astre 1, badz golfa3

edit: CC i Tico nie będzie tańsze w eksploatacji niż starszy kompakt, ceny części będą takie same i powszechnie dostępne. Jedynie spalanie może w Tico być troche mniejsze, ale... Chcesz wozić się żelazkiem :D? era tych samochodzików chyba przeminęła...

Tico albo CC kupiłbym jako 3 samochód w domu... zamiast skutera
janek51
Nowicjusz

11 Kwi 2008, 22:08

Chyba zdecyduje sie na Renault 19 :) dokładnie te:
Wiem, że silnik dosyć duży, ale nawet przy dużym silniku można oszczędnie jeździć, a moc zawsze sie przyda czy przy wyprzedzaniu czy kiedy będzie trzeba gdzieś szybko podjechać :) co sądzicie ? Pewnie cena trochę do zbicia, więc za jakieś 2,5 powinno pójść.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Kwi 2008, 22:23

No Autko dobrze wyposarzone jak na samochody w tej cenie Cene zbij bo ona jest specjalnie zawyżona na wypadek targowania. Myśle, że właściciela zadwali 2,5 koła;] No silnik dobry to nic, że tkai duży przeciez im wiekszy tym lepszy:D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 04:18

conest997 napisał(a):samochód za 2 tyś to ogólnie mówiąc coś nie możliwego....bo autko za tą cenę to szrot...jedyne auto jakie można w tej cenie kupić ( w miarę dobrym stanie ) to cc albo polo 1

O i tu sie nie zgadzam. niedawno sprzedałem swoje uno za okrągłe 2tyś. o ile blacha nie była idealna (choć nie było tragedii) to silnik igiełka, a ogolny stan naprawdę dobry :)
Sagge
Nowicjusz

12 Kwi 2008, 08:28

Czyli co ? Rozumiem, że warto kupić te Renault 19 które pokazałem ? Trochę boję się francuzów, ale z tego co czytałem to prawie wszyscy zachwalają ten samochód :) części ponoć tanie i nie psuje się zbyt często. Chyba spróbuje i mam nadzieję, że będę zadowolony.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 09:07

Tak warto. JEst to chyba najlepszy samochód do tej cenki więc się niezastanawiał tylko bież bo ktoś ci ją zgarnie zprzed nosa
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 15:59

moja rada, powiedz mu, że dajesz z miejsca 2200 :) może się uda,
janek51
Nowicjusz