Pierwszy, większy i uniwersalny samochód

26 Paź 2011, 21:29

Witam wszystkich.

Przeczytałem już wiele postów ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukałem a więc pozwole Was zapytać.

Szukam samochodu terenowanego, nie suva.

Marka: nie jestem ani przyzwyczajony ani uzależniony od jakiejś, zainteresowały mnie:
Jeep Cheroke ( nie grand )
Jeep Wrangler
Nissan Patrol
Wielkość: jakoś że jestem studentem i najczęściej jeźdze sam to chciałbym aby nie był duży i co za tym idzie nie był bardzo ciężki
Liczba dzwi: może być 3 dzwiowe albo 5cio - bez różnicy bo i tak przeważnie jeżdze sam
Spalanie: oczywiście jak najmniejsze i chyba wolałbym diesla niż benzyne+lpg
Silnik: myślę, że maksymalnie 3l...
Skrzynia: wiem, że w terenie lepiej automat ale jednak wolałbym manual
Rocznik: chciałbym aby był od 1998 <
Wyposażenie: generalnie brak wymagań ale np klimatyzacja przydałaby się ;)
Ekploatacja: ceny części i ich dostępność powinna być jak najlepsza i oczywiście jak najmniej awaryjny !
Chciałbym aby na rynku było jeszcze jak najwięcej częśći do offroadu dla tego modelu
Użytkowanie: Na zmianę w teren i na asfalt - będzie używany na codzień i nie będzie to jako drugi samochód tylko również jako środek transportu po mieście. Jeśli chodzi o teren to jakieś płytkie bagna, poligon, las...
Cena: od 16.000 do 22.000

...no to chyba wszystko :)

W temacie napisałem pierwszy ponieważ dotychczas jeździlem tylko samochodem miejskim.

Co Wy na to ?
shelby
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Łódź

27 Paź 2011, 12:31

Jeepa do 3l dobrego nie kupisz (benzyna min. 4l a diesle jak pewnie wielokrotnie przeczytałeś sa do d..), Patrol jest OK, ale do codziennego używania lepiej nadaje się auto z IFS - czyli z niezależnym przodem, jak Pajero czy Trooper/Monterey. Ja wybrałbym bezapelacyjnie Misia ale kolega pocieszny pewnie będzie namawiała na Parcha lub Troopka.
Alternatywą dobrą jest jeszcze Terrano.
Dzisiejsi studenci to mają kasę...
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

27 Paź 2011, 22:19

Znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

shelby
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Łódź

28 Paź 2011, 07:59

Powtarzam, wytęż umysł i poszukaj nawet tu opini na temat silnika VM montowanego w Jeepie. Jest to tragedia. Ten benzynowy Endavour jak dla mnie ma cenę za wysoka i fakt, że jest ze Szwajcarii tego nie zmienia.
Pierwszy patrol ma podaną cenę netto - tez z kosmosu bo płacić prawie 28000 za przerabianą ciężarówkę z Danii z roku 2000 to dla mnie przesada.
Drugi Patrol wydaje się być OK (przynajmniej na zdjęciach) bo chyba bardziej służył do pokazania się niż do jeżdżenia po błocie. I podobają mi się czarne zderzaki i nakładki - są praktyczniejsze.
Gdybym był na twoim miejscu to bym się nim naprawdę zainteresował - ale sprawdź w jakimś warsztacie 4x4.
Naprawdę poszukaj też Terrano.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...
    Toyota Century 1967 rok
    Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...