W tej kasie 1.8t 150 KM spokojnie znajdziesz i nie patrz na rocznik tylko na przebieg i ceny części.
Przy 12 000 spokojnie znajdziesz nawet A3.
Jakbyś chciał coś nowszego, to np Grande Punto albo Renault Megan np takie (przykład, nie bierz tego jako sugestię co do konkretnego auta):
[link do oferty na Allegro wygasł]Ogólnie jednak Twoje wymagania są jak dla mnie sprzeczne. Oba auta A3 i Civic VI miałem (Civa mam do dzisiaj) i mogę Ci powiedzieć, że w pewnym wieku, auta już nie są bezobsługowe i jeżeli sam nie potrafisz nic zrobić, to raczej mniejszy przebieg, nowsze auto i tanie w naprawie. Co prawda Hondy rzadko się psują, a do A3 są tanie części, ale i tak będą to koszty. Civa kupisz znacznie taniej, ale z Twoim budżecie pomyślałbym już np o Jazz. Świetne auto i jak nie chcesz inwestować w LPG, to oszczędniejszego w tej klasie, z tymi osiągami i przy tym budżecie, nie znam. Jest też pojemne, bo kwadratowe. Jak Cię najdzie ochota aby auto zagazować, to też bez problemu to zrobisz. Osobiście, w A3 pchałbym się, jakbym miał w okolicach 16k na auto, a Civ VI już stary jest.
Będąc na Twoim miejscu i mając świadomość, jak szybko znika paliwo, kupiłbym auto za 10, 9k PLN i założył dobrą instalację. Jeździł będziesz za połowę ceny i częściej do szkoły, a zbliża się zima.
Np Hondę HRV, która mi się osobiście bardzo podoba, ma dobry silnik, prostą konstrukcję i może być użyteczna, jakbyś chciał np w niej spać na jakimś wyjeździe, czy pociągnąć przyczepę.
Jak chcesz, żeby Ci coś więcej powiedzieć to przede wszystkim określ na czym Ci zależy w przypadku auta, bo oprócz VAG istnieją też inne auta. Ojciec Ci dobrze radzi, żeby nie silić się na szpan, w stylu stare auto ale "wypaśne" tylko kupić bardziej przemyślane i nowsze, nawet jak segment niżej. Też jestem z Warszawy, jeżeli się nie znasz i jesteś zainteresowany, to hobbystycznie doradzam w zakupach auta. Do VAG-a mam pełne wyposażenie, łącznie ze złączem diagnostycznym bardzo dobrej jakości, które sczyta wszystko, również cofnięcie przebiegu, jeżeli było zrobione po łebkach i książkę sam naprawiam A3, którą mogę sprzedać. Odezwij się na priv jak coś.