REKLAMA
Witam,
Mam 21 lat i obecnie jeżdzę Passatem B5 (1997, 1.6 + LPG, 300 tys. przebiegu). Nadszedł czas aby zmienić samochód na młodszy i przede wszystkim bardziej dynamiczny. Mój budżet wynosi 12 -13 tys. Szukam samochodu który niekoniecznie jest sedanem gdyż podróżuję sam - miesięcznie robię 800 - 1000 km (raz więcej raz mniej) głównie codzienne dojazdy do pracy (70% autostrada 30% miastowe korki).
Od samochodu oczekuję dynamiki lepszej niż w Passacie oraz dosyć niskich kosztów serwisu (na częściach raczej nie oszczędzam bo to się potem mści). Obowiązkowym wyposażeniem musi być klimatyzacja oraz wspomaganie kierownicy
Z racji niewielkich przebiegów oraz wysokich kosztów utrzymania diesla celuję w silnik benzynowy (najlepiej tolerujący LPG - wstawiłbym STAGa / BRC)
Moje typy:
- Astra II
- Ford Focus MK2 (tylko czy w tej cenie znajdę benzyniaka 1.6 w dobrym stanie)
- Honda Civic Coupe (także problem z dostępnością, do Civica VI się mieszczę na styk więc odpada gdyż zahaczam głową o sufit)
- Hyundai Coupe
- FIat Grande Punto (jeśli warto dołożyć do niego, w internecie jednak panują dosyć skrajne opinie o tym modelu)
- Audi A3 1.8 (tylko czy w tym budżecie)
- BMW (podobają mi się takie jakie wychodzą z fabryki - bez żadnych tuningów i przeróbek tylko czy w tym budżecie jest coś sensownego?)
Woj. małopolskie. Ubezpieczenie nie będzie na mnie więc tą kwestię można pominąć.
Liczę na Waszą opinię nt aut które wyżej wymieniłem lub propozycja innego samochodu? Budżet 12 - 13 nie jest ostatecznym - jeśli warto do czegoś dołożyć 2-3 tysiące to taka opcja wchodzi w grę ale im mniej tym lepiej.