Pierwszy własny samochód - max do 12 tyś

09 Wrz 2014, 17:46

Witam wszystkich, nazywam się Marcin i w końcu nadszedł ten moment, że zamierzam kupić swoje pierwsze auto.
Do tej pory jeździłem Nissanem Almera Taty, 1.5 16V bodajże ale nie jestem pewien.
Do wydania mam około 12 tysięcy w czym chciałbym zawrzeć już koszty urzędowe itp.
Przeglądałem już dużo różnych zestawień, tematów i generalnie wertowałem pół internetu ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie rady.
Moimi typami są jak na razie Honda Civic V/VI lub Audi A3, jeżeli chodzi o nadwozie to podoba mi się hatchback.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie to głównie weekendowo tak na przejażdżkę po mieście czy jakieś zakupy, chyba, że podzieliłbym się kosztami benzyny z kolegami to może i bym do szkoły dojeżdżał w tygodniu. Auto fajnie jakby było w miarę dynamiczne.
Co do mnie i mojej jazdy, nie jestem jakimś szaleńcem i nie śmigam >100 po mieście, owszem lubię sobie czasem szybko ruszyć spod świateł ale tak to generalnie jeżdżę w miarę spokojnie.
Nie znam się specjalnie na samochodach, więc raczej naprawy w garażu nie wchodzą w grę, toteż chciałbym, by samochód był możliwie najmniej awaryjny a i żeby też części nie zrujnowały mojego portfela .
Preferuję raczej benzynę chociaż deasla też mógłbym wziąć pod uwagę ale za to o lpg naczytałem się, że nie wszystkie silniki dobrze to znoszą.
Oszczędne spalanie też byłoby fajne :mrgreen:
Wyposażenie to obowiązkowo klima, radio, poduszki jakieś abs'y i inne takie "bezpieczne dodatki", elektryczne szyby byłyby też fajne, generalnie jeśli się da to im więcej tym lepiej :P
Kolor to raczej ciemny, chociaż to nie aż tak wielki kłopot bo mam znajomego lakiernika :P
Moja lokalizacja to Warszawa.

Jeszcze takie pytanie poza konkursem. Czy jeśli samochód, który pojadę oglądać zabiorę do jakiejś stacji kontroli czy komisu - cokolwiek to czy oni są w stanie sprawdzić na 100%, że np. nie było walone, spawane itp ?

Pozdrawiam :wink:
Madern
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Wrz 2014, 17:53

SEAT Leon
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

09 Wrz 2014, 18:00

Można powiedzieć, ze jesteśmy rówieśnikami, jednak zupełnie nie rozumiem, skąd taka fascynacja Civem i A3 :? Pierwszy może i fajnie się prowadzi, nie psuje się ale za to gnije, ma słabe wyposażenie i ciężko o dobre auto, bo większość już została przerobiona na pseudo JDM albo zakatowana przez właśnie 18-19 latków. A3 to droższy Golf.
Jest mnóstwo ciekawszych i fajniejszych aut w tej cenie. Cała masa Roverów (chociaż to i tak w kilku przypadkach zrebrandowana Honda), MG, Pugów (np 406 Coupe), ciekawie wyglądająca Astra Bertone no i jeszcze kilka innych
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2014, 18:05

No więc dlatego jestem otwarty na wszelkie propozycje, te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały :)
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 18:11

Madern napisał(a):te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały
nie no spoko, rozumiem :ok: musiałem tylko dać upust swoim emocjom, sorry że akurat tutaj :mrgreen:
No to w.w Pug 406 coupe, Astra Bertone, Toyota Cellica, Corolla, MG ZR
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 18:18

Pug 406 copue - fajny
Astra - średnio mi się wizualnie podoba
Toyota - jeszcze bardziej sportowa od tego peugeota ale czy nie zbankrutuje na spalaniu :P ? Corolla nie specjalnie, starsza mi się nie podoba a ta o "średnim" wieku już była u mnie w rodzinie i też do mnie nie przemawia
MG ZR - to jakaś egzotyka, przynajmniej dla mnie :P
Seat Leon też fajny, do przemyślenia.
Więc ogólnie dziękuję za propozycję ale tak jak mówię, nie znam się specjalnie więc oceniać mogę tylko pod zdjęciach, prosiłbym o jakieś argumenty o ile to nie problem :D
Madern
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...

09 Wrz 2014, 18:26

Toyota nie pali dużo, japońskie silniki pod tym względem górują nad europejskimi :ok:
ZR to tak naprawdę Rover 200/25 czyli de facto Honda Civic tylko w fajniejszej budzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 18:35

Wszystko fajnie tylko niestety gorzej z dostępnością ich w moim rejonie.
A co z takimi rzeczami jak ogólnie stan części, osiągi, koszty ubezpieczenia i tak dalej ?
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 18:38

nie stan części tylko cena, sorry za błąd
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 18:58

Madern napisał(a):te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały :)

To dwie bardzo ważne kwestie przy wyborze pierwszego samochodu. Jeśli podobają Ci się Civiki i A3 to szukaj właśnie wśród takich aut - wbrew temu, co będą tu pisać niektóre osoby to bardzo fajne samochody :ok:

Madern napisał(a):Czy jeśli samochód, który pojadę oglądać zabiorę do jakiejś stacji kontroli czy komisu - cokolwiek to czy oni są w stanie sprawdzić na 100%, że np. nie było walone, spawane itp ?

Nigdy nie będzie takiej pewności - zobacz to: http://zoba.to/-/jak-kupic-bmw/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

09 Wrz 2014, 19:47

No dobrze a tak jak już pytałem, które auto będzie do tego dość tanie w utrzymaniu ?
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 19:52

W zasadzie Cellica bo pali stosunkowo niewiele i się nie psuje. No i całkiem fajnie wygląda :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 20:08

Witam.
Ja też jestem przed wyborem pierwszego autka. Muszę powiedzie że jestem już totalnie skołowana :? tymi ofertami zaletami i wadami aut. Dlatego podpisuję się pod post kolegi, i pytam wprost JAKI SAMOCHÓD MAM KUPIĆ? Dodam że ja mam na wydanie 13tyś zł i chciałabym zakupi hatchbacka. Z oglądanych ofert spodobały mi się:
Clio III- niby świetne auto ale słyszałam wiele złych opinii
Grande punto -jak z silnikami tego samochodu bo wiem że jest ich cała paleta ale który najlepszy?
Ford focus Mk2- boję się o karoserię podobno korozja uwielbia blachę focusa
peugeot 207- o tym samochodzie nie mam pojęcia ale jego stylistyka przypadła mi do gustu
. Szukam samochodu dynamicznego ale ekonomicznego tak od 1.4 do 1.8 poj. silnika. Ważna jest też dla mnie niezawodność i bezawaryjność. Wręcz błagam o dobre profesjonalne rady kochani pomocy! :unsure:
Paulina
Fenix77
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2011
Auto: nie mam

09 Wrz 2014, 20:16

Co do tej Cellici, a jak się zepsuję :P Chodzi mi np. o to, że do tego Nissana Almery co o nim mówiłem strasznie trudno dostać części i tu jest pies pogrzebany.
Także mam podobne wymagania jak Koleżanka - dynamika z ekonomiką + fajny wygląd :)
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 20:25

Madern napisał(a):które auto będzie do tego dość tanie w utrzymaniu ?

Najlepsze z tych, którymi jesteś zainteresowany byłoby Audi A3 1.8T 150KM + LPG, ale może być ciężko o niezajechany egzemplarz, więc weź pod uwagę również A3 ze zwykłym 1.8. Mniejsze benzyniaki są za słabe do tego auta.
Ewentualnie Seat Leon I też od 1.8 w górę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM