Pierwszy własny samochód. VW Passat B5 czy BMW e46?

24 Mar 2014, 15:57

Witam :)
Mam na imię Szymon, jestem z Podhala i chcę kupić sobie pierwszy samochód środki jakie udało mi się zebrać na pierwsze cztery kółka to 10000zł + 3000zł na ew opłaty i naprawy bo nie oszukujmy się nic w stanie idealnym na pewno nie dostanę :)
Zależy mi żeby samochód był w miarę duży, długi. Dlatego nie rozglądam się np. za Golf IV bądź też Audi a3 itp. Zainteresowały mnie takie modele jak VW Passat b5 i BMW e46 oczywiście możecie podawać mi swoje propozycje i chętnie je rozważę.
Samochód użytkował będę głównie do Dojazdu do pracy (7km), do Dziewczyny (20km) i raz na czas wypad w jakiś trip z 3-4 znajomymi tak po prostu pozwiedzać np. Słowację :D( Powiedzmy 150-200km). Zależy mi na w miarę możliwości ekonomicznym silniku, oczywiście to nie musi być 5/100 ale żeby 10/100 też nie zjadło, dlatego kierował bym się w stronę Diesla.
Ważne żeby samochód miał 5 drzwi i klimatyzację. Reszta zbędna :)
Dodam, ze na co dzień jeżdżę Oplem Zafirą A z racji tego, że tata pracuje za granicą to mam do niego dostęp a samochód nie służy mi głównie wtedy kiedy on zjeżdża z pracy na miesiac- dwa ale wtedy dojazdy do pracy czy też do mojej kobiety do której mam 20km to udręka i to skłania mnie w kierunku kupna nowego wozu. Samochód nie musi być demonem prędkości i mocy bo to mi nie potrzebne, wystarczy, że będzie mi się podobał i w miarę mało spalał :)
Poza wspomnianym opelkiem jeździłem też Fiatem Cinquecento, Golfem IV, Astrą II.
No i to by było chyba na tyle, liczę na sensowne, mądre odpowiedzi.
Z góry dziękuję :)
SymoneR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 01 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Brak
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

24 Mar 2014, 16:08

Za mało masz kasy na przyzwoite E46, zwłaszcza diesel.

W tej cenie Passat B5 TDI 110 koni jak ma być diesel... ale jak dla mnie to bez sensu w tej cenie diesel'a i przy takich przebiegach...

Poszukaj sobie E46 w sedanie z podstawową benzynką z początku produkcji. Będzie Pan zadowolony. Passat to gniot przy E46. Zawsze można LPG dorzucić.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Mar 2014, 16:24

Czyli nie warto kupować np. BMW e46 np. 136km w Dieslu za tę kwotę? Kolega kupił Golfa IV za 8000zł w dieslu jakiś rok temu i nie narzeka, koszty paliwa ma niskie a i samochodzik trzyma się całkiem ok, troszkę dlatego się tak napaliłem :)

Edit: Aaa i jeszcze chciałem zapytać, co znaczy z podstawową benzyną? :)
SymoneR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 17:20

W tym budżecie bezpieczniej poszukać np. Mondeo Mk3- od 10k w górę oraz coś czego często na ulicy nie spotkasz- Rover 75 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Mar 2014, 17:35

Czyli ogólnie sugerujesz jeszcze trochę dołożyć?
Ford jest całkiem ok, jego wielkość i styl zupełnie mi odpowiadają ale czy napewno bezpieczniej? Z tego co widzę ceny na Allegro tego samochodu są bardzo zbliżone do e46 i Passata oO
A rover no niestety nie przypadł mi do gustu :(
SymoneR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 17:39

Z początku produkcji. Rok 2000-2001 za 10-11k znajdziesz.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

24 Mar 2014, 21:56

Do 2004 roku korodowały te Mk3, bo uszczelki wadliwe pijące wodę stosowali, drzwi i klapa tył.

Podstawowa benzynka tzn 316i, ew. 318i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 21:59

A co sądzisz o miśkach?
Carisma albo Galant.
W tym budżecie to spokojnie zadbana Cari kupisz :D
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2014, 22:10

Na przyzwoite E46 masz mały budżet,Passat B5 ujdzie ale diesel to będzie raczej skarbonka bo jak to mówią chcesz być królem polskiej wsi kup sobie Passata TDI :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2014, 23:10

Do 2003. Wtedy był lift. Generalnie progi, drzwi, nadkola, pod lusterkami i pod tylna blendą w kombi.
Koniu
Forumowicz VIP

24 Mar 2014, 23:51

Czyli ogólnie rzecz biorąc, za wysoko celuje? :P No to może coś mniejszego?
Golf iv, polo, opel corsa, astra 2?
czy np. kilka tysięcy dozbierać i kupić to o czym myślę w szczególności, że jeszcze przez kilka miesięcy będę miał samochód z którego będę mógł korzystać w 100%.
Jak myślicie, za jaką cenę warto kupić e46? Może być w benzynie.
Dzisiaj na jutro pewnie czekam bez strachu.
Wita mnie świt, witam go na LUZAKU!
Radości łzy i smutku pół na pół,
cały czas życiu stawiam czoła bez strachu

~Paluch
SymoneR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 07:08

Zawsze możesz kupić coś tańszego,pojeżdzić nim troche w między czasie dozbierać więcej funduszy i dopiero kupić BMW. Na wmiare przyzwoite E46 w benzynie musisz mieć minimum z 14tysięcy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2014, 08:15

Bez przesady, za 12 tysi powinien dorwać ładny egzemplarz z początku produkcji 316i/318i.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 11:14

No i właśnie tego nie lubię, jest straszna podzielność zdań co do cen samochodów i ciężko cokolwiek wywnioskować po komentarzach na rożnych forach.
Ok a powiedzcie mi jak to jest z samochodami z niemiec? Czy rzeczywiście warto wyrwać stamtąd samochód? Na czym polega różnica między samochodami Niemców a naszymi?
Niemiec też człowiek, może zaniedbać auto podobnie jak Polak. I pytam nie o samochody z komisów ale prosto od niemców. Pytam bo Tata i Wujek tam pracują tak, ze mogli by się rozejrzeć i pewnie coś fajnego by dorwali, tylko czy jest sens? :)
Dzisiaj na jutro pewnie czekam bez strachu.
Wita mnie świt, witam go na LUZAKU!
Radości łzy i smutku pół na pół,
cały czas życiu stawiam czoła bez strachu

~Paluch
SymoneR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Mar 2014, 11:20

Prawda jest taka, że w Niemczech mają mniej dziurawe drogi, więc np. zawieszenie powinno być w kondycyjnie lepszym stanie.
Autko z DE wyjdzie Cię troszkę drożej, bo musisz doliczyć wszystkie opłaty itd, ale moim zdaniem autko będzie pewniejsze niż w PL.. (ale pewnie i tutaj zdania będą podzielone)
-> Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. <-
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0 TFSi
Rok produkcji: 2014