Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Otóż, uzbierałem trochę pieniędzy, trochę dorzuciła rodzina i postanowiłem przeznaczyć je na swój pierwszy wóz, budżet - maksymalnie 14000 złotych.
Do czego będzie służył mi wóz? Głównie, do dojazdów do szkoły. Mieszkam poza miastem, chodzę do liceum w mieście, do którego mam około 25 kilometrów w jedną stronę, więc dziennie będę robił te 50 kilometrów. Poza tym, wiadomo - jakiś weekendowy wypad w góry, czy nad jezioro ze znajomymi.
Rodzaj nadwozia? Kombi, sedan, hatchback, szczerze mówiąc, bez wielkiej różnicy. Na pewno nie będę nim woził lodówek, pralek, meblościanek, więc nie musi mieć potwornie wielkiego bagażnika. Ot, zapakować ze dwie torby, czy ewentualnie jakieś siatki z zakupami.
Rodzaj paliwa? Benzyna lub benzyna z gazem. Nie sądzę, by diesel był mi koniecznie potrzebny przy ilości kilometrów, którą będę pokonywał.
Auto nie musi być jakoś super bogato wyposażone, jedyne, co chcę koniecznie w nim mieć to klimatyzacja.
Dotychczas miałem okazję jeździć Renault Fluence 1.6, Volvo V40 2.0T i Seatem Altea XL 2.0TDi i powiem, że moc w Renault (110KM) całkowicie mi wystarczała. Moc z V40 (160KM) była jak dla mnie zbyt spora, jak na moje doświadczenie (prawo jazdy mam od 5 miesięcy).
Na razie rozważam zakup Volvo V40 z silnikiem 1.8, gdyż nie ukrywam faktu, że wóz mi się bardzo podoba. W kręgu moich zainteresowań znajduje się również Opel Astra G (Astra II). I szczerze mówiąc, na nic więcej ciekawego nie wpadłem.
Dobra, rozpisałem się, czekam na Wasze propozycje.
Dzięki i pozdrawiam.
![Wink ;)]()