Samochód typu hatchback do 10tys.

02 Sie 2013, 17:43

Witam. Zamierzam kupić swój pierwszy samochód i chciałbym abyście mi coś polecili bo za bardzo się nie znam na tych wszystkich markach :)
Samochód najlepiej typu hatchback - generalnie chodzi o to aby nie był duży tylko rozmiarów np. peugeot'a 308. Jeśli chodzi o cenę to tak do 10tys. Musi być 5-cio drzwiowa.

Pozdrawiam
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

02 Sie 2013, 18:45

może:
mazda 323f III
skoda fabia
opel corsa
renault clio
i wiele innych
fluor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Sie 2013, 21:23

Zastanawiam się nad VW Golf 4 i nad skodą fabia. Mógłby wypowiedzieć się ktoś kto jeździł fabią jak się ją prowadzi, czy często się psuje itd.? :)
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

02 Sie 2013, 22:58

Hej,

Ja mam Skode Fabie I, mam 26lat i jest to moje pierwsze auto od 2 lat. Ogólnie moja wersja (basic) jest trochę goła - nie ma wspomagania, nie ma radia, jest to też najsłabszy silnik 60KM.

Z drugiej strony prosty, czeski silnik. Części śmiesznie tanie (jak porównuje ze znajomymi z audi, bmw), naprawy też nie są drogie - wymieniałem rozrząd (łancuszek), kupowałem nowe opony (komplet za 500-600zl?), wymieniałem olej. OC wychodzi mi ok. 350zł/rok. Nie ma większego strachu przed parkowaniem pod blokiem.

Jeśli nie musisz się ścigać to jazda po mieści i poza miastem do 90km/h jest wg mnie ok. Moim zdaniem jako pierwsze auto idealne - ja kupiłem od pierwszego własciciela z przebiegiem ok. 95kkm i sam zrobiłem niecałe 10kkm.

Aktualnie jestem na etapie zmiany autka :-)
skodafabia
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia Basic
Silnik: 60KM

03 Sie 2013, 08:13

jak chcesz kupić golfa IV to dołóż jeszcze z 3 tys i szukaj... nie opłaca się golfa kupować za 10 tys (nie szukaj najtańszych ofert) ale skode fabie to polecam za 10 tys to kupisz z początków produkcji najlepiej w silniku SDI jak nie chcesz szaleć :) ale jest nie do zepsucia :)
za 10 tys bym kupił mazde 323f III może design nie za specjalny ale za 10 tys będziesz miał bogatszą wersje
więc moim zdaniem najlepiej byś wyszedł kupując mazde 323f ale to twoja decyzja...
nie nastawiaj się za tą cene na jakiegoś ,,wypasionego'' np.VW Golfa IV i Audi A3 :)
fluor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Sie 2013, 08:23

Za 10tys da rade znaleść Golfa z przełomu 98/99.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...

03 Sie 2013, 14:09

A od 7 do 10 tys mozna wyrwać fajną Vectrę B HB nawet z gazem ..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I cenowo w utrzymaniu nie drąży kieszeni - części sa ogólnie dostępne i niedrogie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011