PILNE! Proszę o pomoc. Brak OC od jutra, nie chce przedłużać

24 Lut 2013, 12:58

Witam,
Zwracam się do Was z następującym problemem.
W listopadzie kupiłem samochód marki Citroen.
Mimo, iż byłem w trakcie robienia prawa jazdy zdecydowałem się na jego kupno ponieważ cena była atrakcyjna. Z racji iż prawa jazdy jeszcze nie uzyskałem, zdecydowałem się nie przerejestrowywać samochodu na siebie, ponieważ byłbym zmuszony opłacić ubezpieczycielowi nadwyżkę między stawką poprzedniego właściciela a moją. Pomyślałem, że przerejestruje go dopiero jak uzyskam prawo jazdy to go przerejestruję i opłacę OC.
Jednak okazało się, że stawki OC poszły w górę i nie stać mnie na nie. Będę musiał sprzedać samochód.
Jednak w dniu dzisiejszym wyczytałem, iż za brak OC grozi wysoka kara, a kończy się ono DZISIAJ.

I teraz pytanie... Jak uzyskać trochę czasu by sprzedać samochód i nie płacić kary za brak OC?

Czy jeśli uiściłem opłatę w US, a nie przerejestrowałem samochodu w wydziale komunikacji, to czy sąsiad na którego auto jest zarejestrowane może jeszcze opłacić OC na siebie?

Poradźcie coś.
Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.
Pozdrawiam.
Michal187
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1987
Auto: Citroen AX

24 Lut 2013, 14:04

Jeżeli poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż w WK, to nie ma on już nic do tego samochodu. Oprócz tego musi on zgłosić sprzedaż również u ubezpieczyciela i podać twoje dane. Ty z kolei miałes obowiązek go przerejestrować na siebie oraz spisać aneks do umowy ubezpieczenia zaraz po przerejestrowaniu oraz wybrać w ciągu 30 dni czy zostajesz u tego ubezpieczyciela, czy nie. Podczas spisywania aneksu do umowy okazuje się, czy musisz dopłacić do składki czy nie. Podejrzewam, ze zapewne musisz dopłacić. Im wcześniej zgłosisz kupno samochodu u ubezpieczyciela i im wcześniej zrobisz aneks do umowy tym lepiej dla ciebie. Zapłacić i tak będziesz musiał. Nawet jak sprzedasz samochód, to będziesz musiał zapłacić za okres, w którym samochód był ubezpieczony.
Teraz dalej - samochód jest twój, a nie sąsiada i podejrzewam, że on za ciebie nie będzie płacił składki ubezpieczeniowej. - bo niby dlaczego? Ubezpieczenie są jutro kończy, więc najpóźniej jutro musisz zawrzeć nową umowę ubezpieczenia - jak tego nie zrobisz, zapłacisz karę. Jak chcesz ubezpieczenie kontynuować u tego ubezpieczyciela co jest teraz, to najpóźniej jutro musisz podpisać umowę na nowy okres. Jak chcesz ubezpieczenie mieć u innego ubezpieczyciela, musisz dzisiaj wypowiedzieć tą umowę - jutro będzie za późno.
Jak nie chcesz płacić składki ubezpieczenia na nowy okres, to najpóźniej jutro musisz sprzedać samochód. Oczywiście musisz to zgłosić w WK i u ubezpieczyciela. Ale za okres, kiedy samochód był twój, za ubezpieczenie zapłacić musisz tak czy inaczej. W twoim przypadku nie tyle za ubezpieczenie, co różnicę w składkach. Więc tak czy inaczej musisz się zgłosić do ubezpieczyciela. I im prędzej to zrobisz tym lepiej dla ciebie. To, że go nie przerejestrowałeś w WK nie ma znaczenia - ważne jest to, czyj jest samochód wg umowy KS.
Tak więc podsumowująć - tak czy inaczej musisz się zgłosić do ubezpieczyciela, żeby opłącić różnicę w składkach, jak samochodu najpóźniej jutro nie sprzedasz, to musisz zawrzeć i opłacić nową umowę ubezpieczenia. Jak nie, to kara. Dośc wysoka niestety.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2013, 14:49

Rozumiem. A co w sytuacji gdy sąsiad nigdzie nie zgłosił, iż sprzedał samochód i np. ja udałbym się jutro do poprzedniego ubezpieczyciela i pokazał mu nową umowę OC z innym ubezpieczycielem? W świetle nowych przepisów w takiej sytuacji mogę zrezygnować z tego ubezpieczenia, ale czy będę musiał dopłacić różnicę za poprzednie miesiące?
Michal187
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1987
Auto: Citroen AX

01 Mar 2013, 19:26

Tak - będziesz musiał zapłacić róznicę ( jeżeli taka oczywiście wyniknie ). Na umowie KS jest przecież data sprzedaży/zakupu pojazdu. I jak ją pokażesz w ubezpieczalni ( a musisz pokazać przecież ) to ubezpieczyciel i tak zobaczy kiedy kupiłeś samochód.
Tak czy inaczej - jak kończy się ubezpiecznie, to musisz samochód albo sprzedać, albo wyrejestrować ( na złomie ) albo opłacić składkę OC. I nie unikniesz tego w żaden sposób.
Chyba, że dogadasz się z sąsiadem, ze na umowie KS wpiszecie inną datę - po dacie, kiedy skończyło się OC. Ale jak wpiszecie datę, po dacie kiedy skończyło się OC, to sąsiad będzie musiał to OC zapłacić, bo wg umowy w dniu kiedy kończy się OC samochód będzie jeszcze jego. I jak on opłaci OC, to może ci to auto sprzedać. Ale ty tak czy inaczej od dnia zakupu będziesz musiał w ciągu 30 dni podjąć decyzję, czy pozostajesz u tego ubezpieczyciela, czy idziesz do innego. Jak przejedziesz do innego i wypowiesz umowę ubezpieczenia u ubezpieczyciela u którego miał sąsiad, to dostanie on zwrot składki za każdy niewykorzystany dzień. Ale ty z kolei za każdy wykorzystany dzień będziesz musiał zapłacić róznicę w składkach. No i oczywiście w dniu rozwiążania umowy z jednym ubezpieczycielam, musisz zawrzeć umowę z innym. Samochód nie moż e być bez OC ani jednego dnia, bo kary są wysokie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000