Jeżeli US nic nie wie jeszcze na ten temat ( czyli że kupiłeś samochód, a raczej nie wie, bo skąd ), to musisz napisać do US donos sam na siebie, czyli zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego. Wówczas nie mogą cię ukarać. Napisz coś takiego :
Zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego.
Na podstawie art. 16 ustawy z dnia 10 września 1999 roku - Kodeks karny skarbowy (Dz.U. 2007 nr 111 poz. 765 z póżn.zm.) zawiadamiam, że popełniłem wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego polegające na nie złożeniu w terminie deklaracji PCC-3 za czynność dokonaną w dniu ............... i wnoszę o odstąpienie od ukarania mnie za popełnienie wykroczenia.
Uzasadnienie
W dniu ..............r. dokonałem czynności prawnej podlegającej opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Jednakże zapomniałem złożyć w wyznaczonym terminie deklarację PCC-3 i zapłacić należny podatek.
Niezwłocznie po tym, gdy przypomniałem sobie o zaistniałym zaniedbaniu, stosowną deklarację sporządziłem i wraz z niniejszym pismem składam. Jednocześnie składam w banku polecenie wykonania przelewu na kwotę wynikającego z deklaracji podatku, jaki zobowiązany jestem uiścić. Składam także polecenie wykonania przelewu na kwotę równą kwocie należnych odsetek od zaległości podatkowych, z tytułu zwłoki w zapłacie podatku.
Wobec powyższego wnoszę jak na wstępie.
na tej stronce możesz sobie wyliczyć odsetki.
To pisemko wyślij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, albo osobiście zanieś do US. W dniu wysłania listu zapłać należności, czyli podatek i odsetki. Musisz też pamiętać, że odsetki liczysz dopiero po 14 dniach od zakupu samochodu, ponieważ na zapłacenie podatku miałeś 14 dni.Potwierdzenie zapłacenia możesz dołączyć do tego listu. Nie zapomnij oczywiście u góry listu napisać swoich danych oraz do kogo wysyłasz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...