Pilne pytanie o klimatyzacje

14 Mar 2009, 12:47

Witam wszystkich mam pytanie

Chcem kupic Primere 99 rok 20 td ale odkrylem jedna wade :

Po wlaczeniu przycisku ac i zmianie temperatury na minimum nie zapala sie ani podswietlenie przycisku AC ani nie slychac czy dziala sam uklad klimatyzacji.

Czy to ze sie klimatyzacja nie uruchamia moze byc spowodowane brakiem gazu w obwodzie ??

Czy da sie sprawdzic bez napelniania czy klimatyzacja dziala ??

Z tego co mi wiadomo klimatyzacja pobiera duzo energii i w momencie wlaczenia klimatyzacji mozna zobaczyc momentalne przygaszenie sie pozostalych kontrolek podswietlen w tym wypadku nie widac zadnych zmian.

Prosze o szybka odpowiedz gdyz o 15 dzis musze sie zdecydowac
bartqu84
Nowicjusz

• 14 Mar 2009, 15:23

Po właczeniu klimy,powinna zaświecić siękontrolka(zazwyczaj zielona).Samego działania klimy nie da się sprawdzić,oprócz tego,że po jej właczeniu z nawiewu w ciągu kilku sekund powinno lecieć o dużo chłodniejze powietrze niż normalnie.
    Powodem nie właczania się klimy może być np. przepalony bezpiecznik lub słabe ciśnienie czynnika chłodzącego w układzie,czyli jego brak lub za mało.A to z kolei może być przyczyną albo niedbania o przeglądy albo np. dziurawej chłodnicy.warsztacie,który obsługuje klimy,można sprawdzić,czy jest czynnik chłodzący czy jest go zamało,czy nie ma wogóle.Można też sprawdzić,czy ciśnienie nie zmniejsza się,z powodu np. nieszczelniego układu.Można też oczywiście sprawdzić,czy chłodnica nie jest dziurawa.A jej wymiana to już dość duży koszt.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Mar 2009, 22:19

Podświetlenie w momencie uruchomienia klimatyzacji nie zmienia się (przynajmniej u mnie). Kompresor klimatyzacji jest napędzany mechanicznie przez pasek klinowy, więc nie pobiera prądu. Za to na postoju, gdy włączasz "klimę" silnik jest bardziej obciążony więc delikatnie powinny zwiększyć się obroty silnika. W czasie jazdy, gdy włącza się klimę auto traci też trochę mocy bo silnik musi przekazać część wytworzonej energii na dodatkowe akcesorium jakim jest kompresor klimy.
    Poranek
    Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

15 Mar 2009, 14:00

Poranek - jeżeli samochód jedzie i włączy się klimę,to absolutnie nic nie powinno dać się odczuć na mocy - a jeżeli u ciebie tak jest,to proponuję jechać jak najszybciej do mechanika,żeby sprawdził sprężarkę.
    Na wolnych obrotach,jak się włączy klimę,to obroty spadną na dosłownie 1-2 sekundy o około 100obr/min i momentalnie powrócą do prawidłowych,ponieważ komuter silnika dostosuje odpowiednią dawkę mieszanki do obciążenia silnika.Objaw podobny jak przy włączaniu silnika dmuchawy na największe obroty.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

15 Mar 2009, 17:49

U mnie w 1.9dci jest tak jak napisałem, tak samo jak włączam ogrzewanie szyby przedniej. Obroty nie spadają a wręcz przeciwnie rosną. Klima chłodzi, nigdy nie było z nią problemu. I znam to z własnego doświadczenia, po prostu u mnie tak jest. Kumpel ma Vectre B 1.8 i twierdził, że też tak ma. Co do spadku mocy, wiadomo że trudno to określić, być może to mylne odczucie - nie wiem. Ale z obrotami to fakt, bo widzę na obrotomierzu i słyszę jak pracuje silnik (oczywiście na postoju). Nie będę jechał do mechanika bo tak jest już odkąd mam to auto (2 lata) i jak do tej pory działa to wg mnie nic złego się z nią nie dzieje. Oczywiście to jest tylko moje zdanie.
    Poranek
    Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

15 Mar 2009, 21:00

No może trzeba powiedzieć,że "ten typ tak ma".Ja mam kilka samochodów z klimą(Daewoo Nubira II,Renault Kangoo,Mercedes E220,Hammer) i w każdym jednym po włączeniu klimy,ogrzewania szyby i lusterk,czy dmuchawy,to obroty spadną na 1-2 sekundy o około 100 i spowrotem wracają do takich jakie być powinny,czyli 950.I jest to raczej normalne zachowanie sterownika silnika,który jak wyczuje obciążenie,to koryguje dawkę mieszanki tak,żeby ustawić wolne obroty na prawidłowe.
    Po właczeniu ww urządzeń,podwyższone obroty nic tak w sumie nie dają,prócz ciutek zwiększonego zużycia paliwa - większe obroty silnika większe zużycie paliwa.Oczywiście po włączeniu tych urządzeń spalanie i tak wzrośnie,ponieważ komputer zwiększa ilość paliwa dawkowanego do cylindrów.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Mar 2009, 12:33

Ja miałem tak, że był odłączony wentylator na chłodnicy i klima mimo działania kompresora nie chłodziła. Wystarczyło podłączyć wtyczkę i wszystko wróciło do normy i było ją słychać ;)
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk