Pilne ,zmiana silnika! z 2.0 na 1.8

28 Paź 2010, 20:51

Witam.Jestem posiadaczem nubiry , 2.0 16V i mam pytanie ,jak zmienie silnik na 1.8 od Opla Vectry B 1.8 ecotec,zostaną od nubiry te same wtryski , głowica itp. moc się zmniejszy? Mechanik mówi ,że moc będzie ta sama , ponieważ zostanie głowica wtryski paliwa te same (od nubiry 2.0).Czy to prawda?.Silnik musi być zmieniony , ponieważ jest słaby i ciągnie olej przebieg grubo ponad 300tys.(stary silnik).Więc proszę o szybko odpowiedz.Z Góry Dziękuje.
banubira
Nowicjusz

Miejscowość: Daleko

29 Paź 2010, 11:45

To zależy ,który silnik wstawisz,bo są dwa ,116 i 125 konny.Obydwa silniki są lepsze od 2.0,dlatego,że gwarantują korzystniejsze zużycie paliwa w stosunku do osiągów.Auto będzie ci mniej palić,najlepszy jest ten 125 konny,gdyż pali mniej od tego słabszego a osłabienia osiągów nawet nie zauważysz ,będziesz zadowolony,jeśli masz ten 125 konny silnik,pali mniej od 2.0l, średnio o 1l, a w mieście nawet 2l mniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Paź 2010, 13:40

Mam właśnie silnik ecotec ten 125 km , lecz ze spalaniem to myślałem ,że bedzie te same ponieważ wszystko zostanie od nubiry (wtryski paliwa itp.) więc gdy dodam gazu ta sama dawka paliwa bedzie dostarczana.Wielkie Dzieki za odpowiedz , bo nubira z silnikiem 2.0 16v jest bardzo dynamiczna i ma całkiem nie złe osiągi i znajomi z moich okolic tylko smrodek mogą wąchać za Nubirko i nie chce tego tracić.
banubira
Nowicjusz

29 Paź 2010, 15:35

Spoko,dalej będą smrodek wąchać,już zresztą ,ich do tego przyzwyczaiłeś,nie możesz ich zawieść(wpadli w nałóg :mrgreen: )i z tym silnikiem 125 konnym tego nie uczynisz.Jesteś pewien,że tamten silnik w stanie agonalnym miał 136 koni :?: :!: Musiał ze sobą targać jeszcze stadko zdechłych! :grin: Nie zapominaj o tym :!: Najważniejsze,że jesteś dumny z Nubirki i się z niej cieszysz,to wdzięczne autko(serwisowanie).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Paź 2010, 18:17

Znaczy ta nubira bierze olej , ponieważ ja przegrzałem w zime , i pewnie strzeliły pierścionki ale spadku mocy to za bardzo nie czuje jeszcze ja przetestowałem 170 w lpg i nie był max. Więc jaka bedzie moc z tym silnikiem 1.8 mechanik mowi ze taka sama ,ale jeszcze chce dowiedziec sie dla pewnosci ,że taka sama ale zależy mi na takich samych osiągach nie chce żeby była słabsza wiec spadku nie powinno być przecież wszystko pozostanie stare oprucz bloku silnika , tłoków itp. wszystko pozostanie.
banubira
Nowicjusz

29 Paź 2010, 18:22

jak nei ma spadku mocy to nie pierścienie prędzej uszczelniacze zaworów :wink:
sprawdź sobie ciśnienie sprężania bo może zamiast kombinować za kilka tysi lepiej zrobić mały remont za kilka stówek :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...

29 Paź 2010, 18:41

Było już sprawdzane i to napewno remont silnika będzie potrzebny , ja bym nie wymieniał na mniejsza poj. ale byłem , szukałem wszedzie i nie ma ;/ no i trafił mi sie taki 1.8 z bardzo małym przebiegiem tylko 50 tys. i próbuje sie dowiedziec czy nie bede zaskoczny spadkiem mocy chce mnieć to samo albo chociaż bardzo zblizono na tamtym silniku miał ponad 140 km , ponieważ nie ma katalizatora i został podkrecony komputerek delikatnie (byłem na hamowni) chciałbym by ten silniczek miał chociaż ponad 130km (ten 1.8)
banubira
Nowicjusz