Pilnie potrzebna Pomoc-Jaki akumulator do Automatu Ford Focus 1.6

18 Lut 2017, 15:35

Witam :) Posiadam F.Focus automatyczna skrzynia,mam go od 8 lat, jednak od 3 lat mam problemy z akumulatorem. Co roku muszę kupować nowy dostosowany do mojego samochodu.(kupuje online ,jednak zawsze podaje dane samochodu) Jak podłączam akumulator do prostownika widać że jest naładowany jednak wcześniej odpalając na kablach ,teraz nawet nie zaskoczy, jest tylko odgłos w przybliżeniu ostatniego wydechu staruszka :unsure: cichutkie . Jaki akumulator byłby odpowiedni dla Ford Focus 1.6? Czy problem może być z innej przyczyny? Będę wdzięczna za jakąkolwiek fachową pomoc :ok: Pozdrawiam
Patinka
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2017, 19:26

Proponuję kupić akumulator dedykowany do tego auta tylko że lepszej jakości a nie najtańszy a żeby się upewnić czy wszystko ok radził bym sprawdzić ładowanie na alternatorze
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lut 2017, 13:07

Patinka napisał(a):jednak od 3 lat mam problemy z akumulatorem. Co roku muszę kupować nowy dostosowany do mojego samochodu.(kupuje online ,jednak zawsze podaje dane samochodu)
Najlepiej jak byś podała nam parametry zalecanego akumulatora z instrukcji obsługi samochodu. Wydaje mi się że powinien u Ciebie być akumulator o pojemności 47Ah z prądem rozruchowym w granicach 450A.

Nawet najtańszy akumulator powinien wytrzymać trochę dłużej niż rok bo przecież z reguły gwarancję masz na dwa lata. Wracając do samochodu może problem jest w ładowaniu czyli w alternatorze. Jeżeli będzie ono nieprawidłowe akumulator nawet najlepszy nie wytrzyma długo. Warto jest sprawdzić przed wymianą na kolejny akumulator.
Jeżeli chodzi o konkretny model akumulatora to można tu polecić kilku producentów, ale może najpierw nam podaj jakie to akumulatory gościły u ciebie w samochodzie przez ostatnie lata?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...