Piski po wymianie rozrządu i paska klinowego

26 Mar 2018, 20:21

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem samochodu Renault Modus 1.2 16v benzyna 2004 rok. W zeszły piątek mechanik wymienił mi rozrząd , cały komplet plus płyn chłodniczy. Niestety od tego czasu po zapaleniu silnika pojawiają się piski , i teraz nie wiem czy to wina paska czy alternatora . Przed wymianą ich nie było. Mechanik powiedział mi że alternator trzeba sprawdzić i będzie trzeba zapłacić koło 800 zł. za regenerację i wymiane. Piski trwają jakieś 10-20 sekund potem jest ok. Oprócz pisków chyba alternator chodzi dość głośno , może to łożysko ? W dodatku przy hamowaniu dmuchawa wieje słabiej przez chwilę i przy gazowaniu czasami licznik świeci mocniej. Czy ktos moglby mi pomóc ?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lemartin6
Obserwowany

Auto: Renault Modus
Silnik: 1.2 16 V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

27 Mar 2018, 14:31

lemartin6 napisał(a):Mechanik powiedział mi że alternator trzeba sprawdzić i będzie trzeba zapłacić koło 800 zł.

Weź i tego mechanika naciągacza kopnij w dupę. Regenerowany ( OEM ) altek na allegro kosztuje 500 zł. Nowy kosztuje niecałe 600 zł.
Oprócz tego, skoro przed wyminą rozrządu nic nie piszczało, a po wymianie piszczy, to jakoś dziwne to jest...Zbieg okoliczności?
Odpal auto i sprawdz jeszcze znapięcie ładowania.
Pisk raczej pochodzi od ślizgającego się paska. Szum od łożyska któregoś z elementów napędzanego paskiem. Może też być napinak albo rolka prowadząca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2018, 16:45

Zapomniałem napisać że temperatura płynu chłodzącego podczas jazdy skacze miedzy 4 i 5 kresek podczas gdy wcześniej było przez dwa tygodnie odkąd miałem auto zawsze 4. Nalał go za dużo i nie wiem czy układ jest nieodpowietrzony czy co . 800 zł. Bo to 200 euro (mieszkam w Niemczech) i to cena minimalna robocizny i regeneracji. Już zapłaciłem za świece i rozrząd 500 euro i nerwy straszne.
lemartin6
Obserwowany

Auto: Renault Modus
Silnik: 1.2 16 V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2018, 13:01

lemartin6 napisał(a):800 zł. Bo to 200 euro (mieszkam w Niemczech)

Ano jak Niemcy to0 inna sprawa. Tu się w cenach nie orientuję. Ale ja bym oddał auto spowrotem do tego mechanika i niech naprawia. A jak coś spaprał, to oczywiście na swój koszt.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...