Sterownik pompy ABSu

06 Lut 2018, 19:44

Pacjentem jest Suzuki Swift mk7. Świeci kontrolka ABS i kontroli trakcji. Komputer pokazał czyjnik prawe tylne koło, czujnik zmieniony i to samo, elektromechanik stwierdził uszkodzony sterownik, auto pojechało do drugiego i podmieniali czujniki, zamieniali miejscami i cały czas problem z tym samym kołem. Ten też stwierdził uszkodzony sterownik. No i teraz pytanie czy może to być trafiona diagnoza? Pompa używana około 1000 zł, nowa 4 tyś.
Kolejna sprawa czy w przypadku zakupy używanej pompy mogę zmienić sam sterownik żeby nie bawić się z odpowietrzaniem układu czy lepiej przełożyć pompe w całości żeby nie ryzykować jakimś uszkodzeniem czegoś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lut 2018, 14:35

A ktoś pomyślał o sprawdzeniu wiązki przewodu który idzie od sterownika do tego czujnika? Może jest uszkodzony i brak przejścia powoduje problem. Moim zdaniem nie musi to być od razu wina sterownika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Lut 2018, 16:21

No właśnie mi ten sterownik też nie bardzo leży, podobno wiązka była sprawdzana ale będę musiał to sam zrobić bo nie wierze tym francuskim mechanikom
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lut 2018, 17:36

Daj znać jak sprawdzisz wiązkę ciekaw jestem czy to będzie jej wina.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2018, 20:07

A więc po weryfikacji wszystkiego padło na wymianę pompy i faktycznie to była jej wina, po zmianie wszystko wróciło do normy nawet kompa nie trzeba było podłączać aby wykasować błąd.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Celica Supra
    Toyota Celica Supra została wyprodukowana w 1983 roku. Wielu uznaje, że jest to jeden z najlepszych modeli sportowego auta, który wyszedł spod szyldu Toyoty. Samochód ten zdobył wiele nagród i wyróżnień ...