Piski przy skręcaniu w prawo

30 Maj 2018, 20:59

Witam

Właśnie wróciłem od mechanika samochodem mojej dziewczyny. Toyota IQ,
Samochód był u mechanika ze względu na piski w zawieszeniu,
Okazało się iż zacisk się zapiekl, tłoczek również, a tyle prawe kolo nie hamowalo co źle wpłynęło na tarczę (skorodowana), dodam że wcześniej to koło się przegrzewało, trzeba było wymienić piastę.

Co zrobił mechanik:
Wymiana tylnych tarcz i klocków, oraz niby zregenerowal zacisk.
Teraz po przejechaniu 100km, przy skręcaniu w prawo dalej pojawia się pisk. Czy to wina montażu klocków czy źle przeprowadzonej "regeneracji" zacisku? Problem pojawia się dopiero po przejechaniu dłuższego odcinka, ale nie na zimno.

Dodam, że mechanik wziął 1100zł za: Wymianę tarcz i klocków, "regenerację" zacisku, przeczyścił tłoczek. Wymienił również olej silnikowy, filtr paliwa i powietrza.
Miejsce wykonania usługi: Piaseczno.
Czy ta cena jest normalna czy to przesada? Wszystkie materiały dostarczał mechanik.. Wydawał się uczciwy, gdyż auta z mojej firmy też są u niego serwisowane..
QuintusKMT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 1984
Auto: Toyota Corolla
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

31 Maj 2018, 08:30

Poziom płynu wspomagania kierownicy masz w porządku, nie ubywa?
gber44

31 Maj 2018, 09:27

Jesteś pewny czy ten pisk dobiega z kół? Ceny usług nie będziemy oceniać bo nie znamy kosztów użytych części.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2018, 12:16

Niestety mam problem zlokalizować gdzie ten płyn się znajduje, a informacji w necie na temat tego modelu nie ma.

A czy jestem pewien czy na pewno piszczy z kół, no nie jestem na 100%, tak mi sie wydaje.
QuintusKMT
Nowicjusz

23 Lip 2018, 17:50

gruber99 napisał(a):Poziom płynu wspomagania kierownicy masz w porządku, nie ubywa?
Z tego co wiem tam jest elektryczne wspomaganie i wtedy zbiorniczka od płynu nie ma.

QuintusKMT napisał(a):A czy jestem pewien czy na pewno piszczy z kół, no nie jestem na 100%, tak mi sie wydaje.
Piszczy jak skręcasz w prawo, a jak lekko dotkniesz wtedy hamulca to przestaje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Sie 2018, 19:10

Cichy77 napisał(a):QuintusKMT napisał(a):
A czy jestem pewien czy na pewno piszczy z kół, no nie jestem na 100%, tak mi sie wydaje.
Piszczy jak skręcasz w prawo, a jak lekko dotkniesz wtedy hamulca to przestaje?

Piszczy w sumie tylko przy wolnej jeździe, tj przy takim toczeniu się w korku, czy przy samym końcu hamowania.
W sumie tylko w tedy słychać .
QuintusKMT
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...

15 Sie 2018, 18:17

Moze byc problem ze sworzniem wahacza,jesli pisk bardziej przypomina zgrzyt.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)