Piszczace klocki lub tarcze

15 Lis 2010, 22:05

Witam mam taki problem chodzi o to ze od ponad roku przy hamowaniu piszczy mi cos w kolach i nie wiem czy to klocki czy moze przez tarcze dlatego zdecydowalem sie wymienic obie rzeczy mimo iz sa dobre lecz strasznie denerwujace.
Powiedzcie czy oprocz klockow i tarcz moze cos jeszcze powodowac piszczenie przy hamowaniu????
I czy lepiej od razu wymienic czy lepiej poczekac do wiosny ????
papkin85
Nowicjusz

15 Lis 2010, 22:19

papkin85 napisał(a):Powiedzcie czy oprocz klockow i tarcz moze cos jeszcze powodowac piszczenie przy hamowaniu????

Nie..Tylko i wyłącznie klocki hamulcowe.Temat ten przerabialem w latach 90 kiedy jeszcze na rynku był cienki wybor...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lis 2010, 22:34

paradoksalnie może ;) aczkolwiek piszczą i tak klocki

blaszki stabilizujące klocek w zacisku, jeśli są sterane życiem nie trzymają klocka klocek drży i piszczy,
druga sprawa jeśli miałeś zapieczone klocki to mogły się przegrzać i teraz piszczą a na to nie ma innej rady jak wymiana
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lis 2010, 19:12

A co jest jak nówki klocki piszczą, nie zostały przegrzane, nie ma żadnych blaszek, które trzymią ten kolcek? I kolcki to nie żadna chińszczyzna tylko oryginały bądz renomowana firma?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2010, 21:26

niektóre twarde klocki "sportowe" na miękkiej tarczy będą piszczeć niezależnie od blaszek i tym podobnych, do puki nie osiągną odpowiedniej temperatury
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lis 2010, 21:37

Nowe klocki, chociaż zamontowane na odpowiednie pasty, wszystko wychuchane i wyczyszczone a piszczą to nic innego jak zły skład mieszanki okładzin ciernych, mogą być markowe a nie ma gwarancji że nie będą piszczały. Kupiłem oryginał Valeo do 806 i tarcze boscha i po tygodniu zaczynały już skrzeczeć, a w suche dni jakby stal na stal szło. zmieniłem na taniość 50% ceny Valeo a jeżdżą i nie piszczą, chociaż trochę jakby słabiej teraz auto hamuje.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schemat kostki ISO - podłączenie przewodów
    Jak podłączyć kostkę ISO? Zapewne sporo Was zastanawia się nad tym od czego są poszczególne piny w zespolonej kostce. Postaram się to wyjaśnić i wrzucić schemat (jest on już na forum ale ciężko go w tej chwili znaleźć) ...
    Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...

21 Lis 2010, 11:37

ale lepiej wymienic teraz czy poczekac do wiosny ?
papkin85
Nowicjusz

21 Lis 2010, 13:26

papkin85 napisał(a):ale lepiej wymienic teraz czy poczekac do wiosny ?

Jezeli przeszkadza Ci to piszczenie to mozesz wymienić...Tylko jak sa jeszcze"grube"czy jest sens... :???:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Gru 2010, 11:34

MotoAlbercik napisał(a):A co jest jak nówki klocki piszczą, nie zostały przegrzane, nie ma żadnych blaszek, które trzymią ten kolcek? I kolcki to nie żadna chińszczyzna tylko oryginały bądz renomowana firma?

Miałem takie przypadki w swoich 2 autach. Klocki i tarcze były marki FOMAR ( standardowo montowane podczas produkcji auta ). Piszczały niemiłosiernie już od nowości. Po wymianie zestawu na inną firmę problem znikł. Tak więc w tym przypadku zapewne ma tutaj znaczenie jakość użytego do produkcji materiału i technologia produkcji.
morientes
Nowicjusz

Miejscowość: Z mazur