[Golf5] Piszczenie klocków po wymianie.

28 Gru 2023, 14:46

W lewym przednim kole zacisk już niedomagał i klocki ocierały o tarczę, było słychać podczas jazdy i było czuć zapach spalenizny. Zdecydowałem się na wymianę zacisków oraz klocków na obu przednich kołach. Operacja przebiegła niby pomyślnie, teraz podczas jazdy nic nie ociera. Ale pojawiło się piszczenie przy małej prędkości podczas hamowania oraz delikatnie przy skręcie bez hamowania na małej prędkości.
Czy podczas wymiany zrobiłem coś źle, dlatego jest ten pisk ? Czy klocki muszą się ułożyć do tarczy i po przejechaniu np. 100 km wszystko ucichnie ?
Wszystko zrobiłem tak jak na filmach z YT, nawet dobrze odpowietrzyłem bo pedał hamulca nie jest miękki.
Co o tym sądzicie ?
Grzegorz89
Nowicjusz

28 Gru 2023, 14:55

Tarcze hamulcowe w jakim były stanie? Nie miały wyraźnych rantów, klocek dobrze dolega na całej powierzchni do tarczy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2023, 15:45

Rokiko napisał(a):Tarcze hamulcowe w jakim były stanie? Nie miały wyraźnych rantów, klocek dobrze dolega na całej powierzchni do tarczy?

Rant jest, ale taki bardzo mały. Chyba dobrze klocki przylegają - jak to sprawdzić ? Tarcza ma 21 mm, a nowa ma 22 mm. Może tarcza jest krzywa ? Bo jak kręcę kołem na podnośniku, to w jednym słychać że ociera.
Grzegorz89
Nowicjusz

28 Gru 2023, 19:27

możliwe że słabej jakości klocki, a blaszki dałeś ?
toyman40
Stały forumowicz

28 Gru 2023, 21:06

toyman40 napisał(a):możliwe że słabej jakości klocki, a blaszki dałeś ?

Klocki Bosch, takie mam z tyłu i nic się nie dzieje.

O jakie blaszko Ci chodzi ? W zestawie nic nie było.
Grzegorz89
Nowicjusz

31 Gru 2023, 09:02

Blaszek na klockach nie ma w golfie 5 jak dobrze pamiętam ale sprawdz sobie tarcze kotwiczne, może gdzieś ociera o tarczę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Sty 2024, 19:22

Kao napisał(a):sprawdz sobie tarcze kotwiczne, może gdzieś ociera o tarczę.

Sprawdziłem, nic nie ociera o tarczę hamulcową.
Tarcza ma bicie 0,04 mm a dopuszczalne jest 0,05.
Problemem chyba będzie, że tarcza hamulcowa jest przy dole grubsza o 0,2 mm. Tak jakby poprzedni klocek nie zbierał całą powierzchnią tarczy i zrobił się taki "schodek".
Nie wiem czy wymienić tarcze czy poczekać aż samo się zatrze ?
Grzegorz89
Nowicjusz

01 Sty 2024, 19:26

No wiesz tarcze do golfa to żaden koszt tak naprawdę więc warto.
Może się dotrze a może nie, tego nie wie nikt. Rant też można zeszlifować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Sty 2024, 12:10

Owszem tarcze drogie nie są, wymiana też skomplikowana nie jest. Ale na dworze mokro i zimno. Pojeżdżę ze dwa tygodnie jak nie przestanie to wymienię.
Grzegorz89
Nowicjusz