Piszczenie prędkosciomierza.

15 Sie 2012, 15:39

Witam, mam nadzieję, że trafiłem w dobry wątek. Posiadam dziwny problem, który usłyszałem dopiero dziś w trasie. Mianowicie chodzi o to, że w czasie jazdy na 5 biegu z wcisnietym gazem wszystko jest ok, ale jak puszcze go i hamuje silnikiem to z predkosciomierza słychać dziwny pisk przy spadku prędkości. Nie mam pojęcia co to może być. Na 4 biegu i niższych nic nie słychać, chyba że przyłożę ucho bardzo blisko i wsłucham sie bardzo mocno to na 4 biegu na prawde ledwo jest to słyszalne. Na luzie jest ok. Help. Bryka to Kia Rio 01r 1.3
Wydaje mis ie ze linka predkosciomierza do wymiany ale chcialbym sie upewnic.
GNOME
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Kia Rio 1.3

15 Sie 2012, 19:52

GNOME napisał(a):Wydaje mis ie ze linka predkosciomierza do wymiany ale chcialbym sie upewnic.

To co w końcu piszczy...Szybkościomierz czy linka... :?: :?: Jezeli linka to wystarczy odkręcić przy liczniku i wlać troche "oliwy"/choć by jadalnej"/..do pancerza linki licznika...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sie 2012, 10:14

Piszczy w licznik, predkosciomierz tak jak napisalem w 1 poscie. Nie wiem jak to wszystko jest zbudowane od srodka tak wiec to tylko domysl ktorego nie bierz pod uwage. Na pewno predkosciomierz. Wszystko dziala sprawnie tylko te piszczenie przy spadku wskazowki przy hamowaniu silnikiem na 5 biegu. Dziwna opcja nie spotkalem sie z czyms takim.
GNOME
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Kia Rio 1.3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...