Opel astra G 98r brak iskry

25 Lip 2012, 19:42

witam wszystkich forumowiczów! mam pewien problem z moją Astrą (2,0 16v)benzyna +gaz
po odpaleniu silnik chodzi normalnie ale jak sie trochę nagrzeje to zaczyna szarpać i zaświeca sie kontrolka CHECK.kontrolka gaśnie czasami gdy mocniej sie przygazuje byłem u mechanika i po opisaniu sytuacji stwierdził ze to jest cewka zapłonowa cewka wymieniona błąd skasowany a objawy nadal takie same nastepna diagnoza to świece i kable.lecz to tez sie nie sprawdziło odesłał mnie do elektromechanika . ten stwierdził ze moze być to wina komputera .co znowu sie okazało nie tą dolegliwością ! auto było u naprawde dobrego elektromechanika ale nawet on nie moze znaleść przyczyny tych wariacji miał ktoś moze podobny przypadek ? bedę wdzięczny za pomoc w znalezienu usterki
damian1988
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2007
Auto: opel astra g

25 Sie 2012, 16:22

Z objawów które opisujesz stawiałbym na czujnik położenia wału korbowego, a po podpięciu pod kompa nic nie wyszło?? Tam można sprawdzić wszystko pierwsze błędy w ECU a później w bloki pomiarowe i szukać anomalii. Nie ma sie co brać do roboty bez sprawdzenia pod kompem. Za iskrę a raczej synchronizacje iskry z położeniem tłoka w tym aucie odpowiedzialne są dwa czujniki czujnik położenia wału a drugi to czujnik położenie wałków rozrządu <w 16v są dwa>, w oplach często podają czujniki położenie wału sam miałem omege 2.0 16V i przerabiałem ten temat tylko u mnie stało sie to nagle i niezależnie od temperatury. A co ze wskazanie temperatury w ECU??
Pozdrawiam Przemek
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wsiadaj za kierownicę jak jesteś wczorajszy!
    Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko ...
    Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...