Plac a rondo

23 Lut 2010, 23:00

Witajcie

mam problem poniewaz wlepila mi straz miejska mandat jak bylem na uczelni. Miejsce zaparkowania to wysepka na Placu Politechniki. Przed wiazdem na plac jest znak C-12 sygnalizujacy, ze jest ruch okrezny. JEdnak mam watpliwosci poniewaz skoro cos jest placem to wedle przepisow nie podlega zakazom zatrzymywania jak np. skrzyzowanie czy rondo (ktore tez jest skrzyzowaniem skanalizowanym).

Jak to wkoncu jest ? Jest to plac jak sama nazwa mowi czy nie jest to plac ?

Tutaj Plac Politechniki:
http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Wa ... ced53aaeed

Tutaj definicja ronda i placu: http://www.spedycje.pl/spedycja_transpo ... lacem.html

Moze jest tu ktos kto zna sie na takich nietypowych niuansach prawnych, ktorych jest bez liku w naszym ukochanym kraju zakazow i nakazow.
A.
adamski2010
Nowicjusz

Miejscowość: Wa-wa

23 Lut 2010, 23:11

ruch okrężny to ruch okrężny a nazwa miejsca jako plac nie ma z nim nic wspólnego i jeśli nie ma wyznaczonych miejsc parkingowych (bo takie mogą być) to jest zakaz zatrzymywania się
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 23:17

pocieszny napisał(a):ruch okrężny to ruch okrężny a nazwa miejsca jako plac nie ma z nim nic wspólnego i jeśli nie ma wyznaczonych miejsc parkingowych (bo takie mogą być) to jest zakaz zatrzymywania się

"Znak C-12 " ruch okrężny " oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku"

PLAC tu jest klucz...plac tez jest miejscem krzyzowania sie dróg. Ale plac to nie rondo. A jak cos jest placem to nie podlega przepisom ronda. Wiec ruch okrezny moze tez byc wokolo placu i w niczym to nie przeszkadza.

Wpisz sobie w zumi Warszawa,plac [enter] i zobaczysz, ze tylko Plac Politechniki wyglada jak rondo a ma nazwe PLAC. Jesli cos jest rondem to nazywa sie np. Rondo ONZ a nie Plac ONZ. Nazwa Plac jest skonkretyzowana a nie widzimisie jakiegos urzednika co mial pomysl na to jak nazwac ten kawalek chodnika na srodku jezdni.
adamski2010
Nowicjusz

23 Lut 2010, 23:24

kodeks ruchu drogowego nie ma nic wspólnego z nazwami miejsc, wiele miejsc ma w nazwie rondo a są skrzyżowaniami normalnymi (kiedyś było tam rondo), identycznie jest z rynkiem który też może mieć ruch okrężny a nazywa się Rynek i jeśli nie ma wyznaczonych miejsc parkowania traktowany jest jak rondo,
a słowo klucz to nie PLAC tylko wyznaczone miejsce parkowania :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Lut 2010, 23:35

pocieszny napisał(a):kodeks ruchu drogowego nie ma nic wspólnego z nazwami miejsc, wiele miejsc ma w nazwie rondo a są skrzyżowaniami normalnymi (kiedyś było tam rondo), identycznie jest z rynkiem który też może mieć ruch okrężny a nazywa się Rynek i jeśli nie ma wyznaczonych miejsc parkowania traktowany jest jak rondo,
a słowo klucz to nie PLAC tylko wyznaczone miejsce parkowania :wink:

Jak masz ulice jednokierunkowa to nie masz wyznaczonego miejsca ale mozesz parkowac po lewej stronie 15m od skrzyzowania i jesli nie ma zakazu parkowania.

Jesli to jest PLAC i nie ma zakazu parkowania to co zabrania zaparkowania na tej wyspie ? Na skrzyzowaniau i rondzie (ktore tez jest skrzyzowaniem) nie mozna parkowac ale jesli cos jest placem to sam ekspert pisze:

"Skoro przywołane wyżej rozporządzenie określa, że rondo może mieć wyspę środkową jedynie w kształcie koła, to niejako automatycznie w przypadku innego kształtu wyspy mamy do czynienia z… placem. Tu kolejny problem – takie automatyczne podejście jest bardzo złudne, choć zgodne z prawem. W praktyce nie kształt wyspy środkowej powinien decydować o tym, czy jest to rondo, czy plac, a warunki funkcjonalne. Otóż w przypadku dużej wyspy środkowej sąsiednie wloty są niekiedy na tyle rozsunięte, że pomiędzy nimi jest możliwość lokalizacji np. przystanku komunikacji miejskiej, postoju TAXI, czy nawet miejsc parkingowych i wówczas cały układ nie może być traktowany jako skrzyżowanie z prostej przyczyny – ustawa Prawo o ruchu drogowym zabrania zatrzymywania pojazdów na skrzyżowaniu (art. 49 ust. 1 pkt 1). "

Wiec gdzie na tym zdjeciu z zumi widzisz, zeby Pl. Politechniki mial okragla wyspe to raz no i jednak nazwa mimo wszystko wydaje mi sie, ze zobowiazuje. Wiec jesli nie nazwa to ksztalt dyskfaliwikuje to "cos" jako rondo. W przepisach ustawy jest zdefiniowane jake wymiary ma miec rondo i jaki kąt wew. i zewnetrzny, zeby "cos" bylo rondem. To "cos" nie spelnia wymogow wiec nie moze byc rondem.
adamski2010
Nowicjusz

23 Lut 2010, 23:51

C-12 to skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które nie musi być rondem, na przykład ruch okrężny turbinowy albo złożony, to rondo ma mieć plac lub kolistą wysepkę a ruch okrężny, ruch okrężny to tylko i wyłącznie sposób pokonywania skrzyżowania

pomijając ten fakt mandatu możesz nie przyjąć i iść z tym do sądu
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...

23 Lut 2010, 23:53

pocieszny napisał(a):C-12 to skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które nie musi być rondem, na przykład ruch okrężny turbinowy albo złożony, to rondo ma mieć plac lub kolistą wysepkę a ruch okrężny, ruch okrężny to tylko i wyłącznie sposób pokonywania skrzyżowania

pomijając ten fakt mandatu możesz nie przyjąć i iść z tym do sądu

Ba! Chetnie bym sie posadzil ale skad tu wziasc wiarygodna interpretacje tych pokreconych przepisow. Sedzia powola sie na jakiegos rzeczoznawce. Gdybym znal jakiegos to bym go najpierw spytal zanim sie porwe na koszta sadowe :)

Tutaj ciekawa dyskusja z rysunkami dot. ronda i placu: http://forum.komunikacja.bydgoszcz.pl/v ... php?t=2888
adamski2010
Nowicjusz

24 Lut 2010, 00:03

rozumiem że dla sportu :mrgreen:
bo wygrać to masz minimalne szanse :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lut 2010, 00:10

pocieszny napisał(a):rozumiem że dla sportu :mrgreen:
bo wygrać to masz minimalne szanse :wink:

Wiem :) Juz sie pogodzilem, ze ta stowka peknie ale gdybym mial informacje z pewnego zrodla to bym sie chociaz poklocil chwile i popsul krwi tym nygusom w "mundurach" co laza i krew zatruwaja w ciasnej wa-wie...co mu przeszkadzalo, ze stanalem na kilka godzin. Ani zagrozenia nie stwarzalem a nawet te donice na tym placu odsuniete od zewnatrz tak jakby sie prosilo:"zaparkuj studencie" :)
adamski2010
Nowicjusz

24 Lut 2010, 00:14

już wiesz dlaczego tak zapraszają :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

24 Lut 2010, 00:48

Zaraz dostane pewnie ostrzeżenie za to - ale kurde- napisałem ładną kilkunastolinijkową odpowiedź i mi wiadomości nie zapisało a drugi raz pisać mi się nie chce :evil: :sad:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

24 Lut 2010, 10:32

A z jakiego artykułu Straż Miejska cię ukarała - co jest napisane na mandacie? Podejrzewam, że dostałes mandat za parkowanie na skrzyżowaniu? Rondo - w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym nie ma takiego pojęcia jak rondo, tylko SKRZYŻOWANIE O RUCHU OKRĘZNYM. A ty stojąc na tej wysepce, czy placu ( plac to może być tylko nazwa, ale jest to wysepka), poprostu zaparkowałeś na skrzyżowaniu...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2010, 21:32

Poproś Politechnikę o wybudowanie parkingu dla studentów. W praktyce na ulicach Emilii Plater, Koszykowej, Nowowiejskiej można znaleźć miejsce do parkowania. Trzeba się tylko trochę przejść. Od ul. Polnej odbija bodajże ul. Jaworzyńska na której jest elegancki parking podziemny. Niestety płatny, zresztą miejsca wyznaczone też są w Śródmieściu płatne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika