REKLAMA
Witam.
W przyszłym roku chcę zjechać do polski i zainwestować w otwarcie zakładu mechaniki samochodowej.
Już w chwili obecnej rozważam, przemyślam wszystkie sprawy.
Zamierzam otworzyć coś dobrego blisko poznania, znaczy peryferia ze wzgledu na lepsze warunki cenowe wynajmu miejscówki.
Zakład miałby się zajmować mechaniką, elektromechaniką i serwis opon oraz renowacja felg, malowanie ich proszkowe, prostowanie itd.
Na start około 200000zł. więc jest raczej dość.
Zakładam, że na początek jest mi potrzebny dobry mechanik, elektromechanik i ktoś do serwisu opon. Ja jako że z mechaniką mam tyle wspólnego że potrafie zatankować auto to wiadomo się nie tykam , ja na felgach malowaniu, transporcie aut itd.
Więc widząc o co chodzi to pytam ile powinien na rękę dostać mechanik a ile elektromechanik, no i ile należy dać komuś od opon. Nie jest to ASO ale chcę nabrać renomy i jako, że muszę zaufać pracownikom to muszą to być fachowcy z doświadczeniem.
Mowa o pensji za 8h dziennie z możliwością nadgodzin.
Ja w chwili obecnej zakładam 2500netto dla mechanika wliczając kilka nadgodzin, 2800netto dla elektromechanika i max 1500netto dla pracownika na serwisie opon.
Jak wy to widzicie.
Powiedzcie mi też czy elektromechanicy ogólnie znają się też na ogólnej mechanice, znaczy czy owy elektromechanik mógłby z braku pracy robić mechanikę.
Ma taki biznes szanse w polsce, poznaniu?
Macie jakieś warsztaty gdzie zatrudniacie? Da się zarobić coś na tym???
Zakładam że dzienny utarg musiałby by być 1000zł żeby się to kupy trzymało. Myślę że do wykonania, mamy powiedzmy 400zł od mechanika, 400 od elektro... i 200 od serwisu opon. Nie liczę tego co ja wyciągnę w miedzy czasie.
Inne pytanie, fajne miejscówki do 3500 są jakieś 10-15km od poznania i tu pytanie czy to nie zniechęca ludzi mających nawet więcej do dojechania do skorzystania z serwisu.
Kolejno to ile powinna kosztować godzina robocza brutto owego dobrego mechanika i elektromechanika (czytam tu i tam i pisze jakieś 150zł)(a może ja potrzebuję elektryka samochodowego bo chyba jest różnica?).
ps. nie chciał bym wyjść na jakiegoś dusigrosza ale to plany na początek, trza czasu na wyrobienie imienia firmy.
Proszę o opinie te dobre i te złe