Wycieczka samochodem na wschód - nie strach?

09 Mar 2011, 21:34

Witam
Mam do was takie nie typowe pytanie otóż jak uważacie czy nie strach jest jechać samochodem na wycieczkę na Ukrainę czy do Rosji :?: W Rosji najchętniej odwiedził bym Katyń a na Ukrainie koniecznie Lwów i może coś jeszcze. Na zachodzie już byłem i wszystko było w porządku. A może ktoś z was był w rosji albo na ukrainę i wie jak tam jest naprawde:?: Podobno milicja wyłudza kasę od zagranicznych, paliwa są fatalne i w dodatku dziurawe drogi lecz nie mam pojęcia ile w tym prawdy :wink:
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

09 Mar 2011, 23:01

Miałem jechać na Ukraine na weekend majowy na tamtejszy zlot Daewoo ale małe problemy i niestety :???: ale na Ukraine nie ma sie czego bać,mamy na forum Daewoo jednego kolesia który jest tam przynajmniej 2-3razy na miesiąc.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2011, 22:38

Co tak cicho :?: Nikt z was tam nie był?
A gdy bym chciał przywieźć sobie przy okazji trochę paliwa w kanistrach :mrgreen: ,wie ktoś czy wolno tak? czy są kontrole bagażu na granicach i jeśli tak to jak wyglądają :?:

Tak sobie wyliczyłem że jak by zatankować się tam do pełna i przywieść ze sobą trochę taniego paliwa w bagażniku to koszty wycieczki zmniejszyły by się
M_TT
Początkujący

18 Mar 2011, 22:46

Jeśli zauważą coś nie pokojącego to auto na bok i nawet całe Ci przetrzepią.
No z tym paliwem to bym uważał bo wtedy napewno przetrzepią auto w poszukiwaniu powiększoynego baku lub dodatkowych baków.Z tego co wiem to mają urządzenie do wypompowywania paliwa ze zbiornika i sprawdzenia,ile ktoś go przewozi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Mar 2011, 22:50

nie strach, bierzesz majty w ręke zapitalasz do Rosyjskiego konsulatu jak nie masz pewności co i jak i po wize przy okazji ;)
http://www.rosjapl.info/rosja/wizy.php
potem kupić atlas, najlepiej jeszcze jakąś navi sobie skombinować, wstępnie wyznaczyć co chcesz zobaczyć i jazda ;)
trzymaj się przepisów to za wiele nie zapłacisz :mrgreen: ogólnie jest spokój i norma ;) czasem zdażają się abstrakcyjne sytuacje
nas chceli skasowac za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 5 km, powód? -A gdyby tędy dzieci szły?? (najbliższa "osada" na 4 domostwa była o 40 km od tego miejsca :mrgreen: )
ogólnie nie ma się czego bać można spokojnie jechać, zapoznaj się mniej więcej z przepisami obowiązującymi w danym kraju i dajesz :wink: pamiętaj że w niektórych krajach za jazde w dzień na światłach mijania jest mandat i to nie mały :!:
poza tym 1Milicja ma zawsze racje 2 jak nie ma patrz pkt 1 :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Mar 2011, 08:06

Weź sobie trochę kasy na łapówki dla stróżów prawa i zamykaj drzwi od wewnątrz. Nie zabieraj autostopowiczów i nie udzielaj nikomu pomocy na drogach. Najlepiej też nie kozaczyć i nie ścigać się na drodze z tubylcami.

Rosja jak Libia - dziki kraj. W Polsce w porównaniu z Rosją, to jest francja-elegancja.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...

19 Mar 2011, 10:05

Dishman napisał(a):Rosja jak Libia - dziki kraj. W Polsce w porównaniu z Rosją, to jest francja-elegancja.
:mrgreen: przesadzasz
Rosja jest jak każdy inny kraj, powtarzane stereotypy ludzi którzy nawet nie byli w za naszą wschodnią granicą,
czasem Milicji zdarzy się wziąć łapówkę ale zwykle turysta nie jest bez winy, i zwykle łąmie przepisy ;) i zamiast płacić 100 woli wepchnąć łapówke ;) prosta sprawa, lepiej, podróżowanie Rosyjskim pociągiem jest o wiele bezpieczniejsze niż naszym, i bardziej punktualne :mrgreen:
dobrze jest zwrócić uwage na przepisy migracyjne bo za to najczęściej można dostać mandat,
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Mar 2011, 18:09

ok dzięki za wszystkie odpowiedzi, a do rosji bez wizy nie przepuszczą na przejściu?

Wiza, paszport, to koszt kilkuset złotych,, a orientuje się ktoś jak jest z wycieczką na ukrainę? Też konieczna wiza czy sam paszport wystarcza? Z tymi paszportami to troche głupota i wyciąganie kasy od ludzi, czyż by nie lepiej by było by móc jechać na podstawie dowodu?
M_TT
Początkujący

19 Mar 2011, 18:21

Nie musisz mieć wizy :wink: sam paszport wystarczy bo inaczej Cie nie wpuszczą.
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2011, 18:56

a przy jakim pobycie tak w ogóle wiza jest konieczna?

Ps. Prawda to że w kanistrze można przewieźć przez granice max. 10l paliwa (że niby na rezerwę) czy w ogóle nie można w kanistrze?
M_TT
Początkujący

19 Mar 2011, 18:56

M_TT napisał(a):nie lepiej by było by móc jechać na podstawie dowodu?
jak Ukrainę dopuszczą do strefu Schengen to będziesz jechał na dowód, teraz musisz mieć paszport, poza tym, wszędzie się podróżuje z paszportem :wink: a strefa Schengen jest tylko dla ułatwienia ludziom życia ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Mar 2011, 21:20

Zastanawia mnie dlaczego mapy google nie chcą wyznaczyć mi trasy olsztyn - smoleńsk? Chciałem obliczyć odległość a tu .... :neutral:
M_TT
Początkujący

19 Mar 2011, 23:38

SAS Planet
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Mar 2011, 01:53

słyszałem że nie można pod żadnym pozorem zostawiać auta lepszej marki gdyż po wycieczce np w jakimś muzeum można już go nigdy nie spotkać :) wiec na wschod preferuje wycieczke autokarem lub samolotem
pepsik
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

20 Mar 2011, 02:12

taaa w wawie na pradze podobno tak samo :mrgreen: też słyszałem :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP