Płatność z góry przez PayU na Allegro. Jak mam zapłacić?

23 Mar 2013, 15:52

Witam.
Wygrałam licytację na Allegro i jest tam Płatność z góry Przez PayU.
Ogólnie osoba która wystawiła przedmiot od piątku się nie logowała na Allegro czy na e-mailu.
Napisałam do niej e-mail z pytaniem o płatność.
Nie wiem może ta osoba czeka jak w płacę na te Payu?
Na czym polega ta wpłata przez Payu? Nie mam tam żadnego konta, ani nie mam żadnego internetowego.
Mogę jedynie zapłacić za pobraniem lub wpłacić w banku na dane konto lub na poczcie wpłacić na dany rachunek.

Podpowiedzcie mi co mam zrobić i o co chodzi z tym PayU?
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

24 Mar 2013, 01:23

Witam.

Masz gdzieś dane do przelewu na PayU, albo na e-mail Ci przyszły, albo na koncie Allegro musisz poszukać. I po protu wypełnisz polecenie przelewu czy w banku czy na poczcie :) I kiedy przejdzie na konto do PayU automatycznie zostaniesz powiadomiony Ty i osoba, która miała dostać pieniążki.

Nic strasznego ;)
Powodzenia
MariolaS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 10 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 8l
Silnik: 1.8 AGN 125hp
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

24 Mar 2013, 06:58

Messy napisał(a):Nie wiem może ta osoba czeka jak w płacę na te Payu?

Zapewne ta osoba czeka, albo na Twoją wpłatę, albo na deklarację, czy chcesz aby wysłać za pobraniem. Jeżeli napisałaś maila, to sprzedający powinien na niego odpowiedzieć. Wczoraj była sobota, więc jeżeli sprzedający nie jest osobą prywatną, to maila przeczyta pewnie dopiero w poniedziałek, jak przyjdzie do pracy.

Messy napisał(a):Na czym polega ta wpłata przez Payu? Nie mam tam żadnego konta, ani nie mam żadnego internetowego.

Nie trzeba mieć tam konta. PayU pośredniczy w przelewach. Normalnie wygląda to tak, że składasz przelew w banku, a sprzedający mający konto w innym banku widzi zaksięgowaną wpłatę najszybciej następnego dnia. Jeżeli wpłacisz na poczcie czas oczekiwania wydłuża się nawet do 3 dni (a czasami i dłużej). Jeżeli wpłacisz na PayU system ten od razu wysyła maila do sprzedającego, że Ty wpłatę zrealizowałaś, a samo księgowanie trwa bardzo szybko.

Messy napisał(a):Podpowiedzcie mi co mam zrobić i o co chodzi z tym PayU?

Od jakiegoś czasu, robiąc zakupy na Allegro płacę tylko przez PayU. Co najważniejsze, w przypadku jakiś problemów z dostarczeniem przesyłki i reklamacji, sposób zapłaty PayU jest najlepszym, aby mieć zapewnioną ochronę przez Allegro. Warto pamiętać, że Allegro w niektórych przypadkach zwraca Ci pieniądze, jeżeli nie otrzymałaś towaru.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Francuskie dotacje na wymianę aut
    Francuski rząd wprowadził w 2020 roku dotację na zezłomowanie starego auta i zakup mniej emisyjnego samochodu. Premia wynosi 3000 euro na auto spalinowe lub hybrydowe o emisji CO2 poniżej 137 g/km oraz 5000 euro na pojazd ...