Plyn chlodniczy. Auto po naprawie

18 Maj 2011, 17:59

Witam. Odebralem dwa dni temu auto od mechanika. Jest to golf IV 1.6 8v. Dowiedzialem sie ,ze to moze byc nie uczciwy mechanik. Wiec sprawdzilem sobie czujnik temperatury ktory mi wymienial. I teraz mam pytanie. Czy to mozliwe , ze na tym czujniczku w ciagu trzech dni utworzyl sie zielony nalot>> Ciekawostka; zalany jest niebieski plyn.... "mechanik spiera sie ze czujnik jest nowy i ze to normalne z tym osadem.
arko22
Nowicjusz

Miejscowość: Sierpc

18 Maj 2011, 18:56

Skoro zrobił się nalot to tylko poprzez korozję czujnika co wymaga długiego czasu, albo poprzez nieszczelność i wydobywanie się płynu wokół niego. Możesz spytać jaki czujnik zamontował np zamiennik i sprawdzić czy ten który jest ma znaczek VW i rok produkcji, bo oryginalne są właśnie cechowane z datą.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

18 Maj 2011, 21:53

Sprawdzalem wczesniej juz ten czujnik i ma chyba znaczek vw i audi. Jutro jeszcze sprawdze dokladnie. Wlasnie ma nalot na tej czesci co nie jest w plynie zanurzona. Bo ta czesc ktora znajduje sie w plynie jest zlota, czysciutka.
arko22
Nowicjusz

Miejscowość: Sierpc

19 Maj 2011, 08:38

Pierwsze co się robi w takich sprawach to prosisz o paragon za cześć albo fakturę do wglądu. No i jak naprawiasz samochód to za samą naprawę też powinieneś dostać rachunek czy fakturę jak byś chciał.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2011, 22:05

arciasty napisał(a):Skoro zrobił się nalot to tylko poprzez korozję czujnika co wymaga długiego czasu, albo poprzez nieszczelność i wydobywanie się płynu wokół niego. Możesz spytać jaki czujnik zamontował np zamiennik i sprawdzić czy ten który jest ma znaczek VW i rok produkcji, bo oryginalne są właśnie cechowane z datą.
----Tak jest,gdy wymieniałem oryginalny termostat wybita była data produkcji 96r,kupiłem nowy ze znaczkiem mercedesa i też była wybita data.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Maj 2011, 23:49

Wkrecił Tobie używany czujnik z innego auta.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Maj 2011, 06:56

Mnie się też tak wydaje,nie odważyłem się jednak wysunąć takiej tezy ale po opisie(nalot) jak byk widać,że czujnik jest stary.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)