Płyn do chłodnicy - jaki kupić?

22 Lip 2007, 22:43

W ten weekend mam zamiar wymienić płyn w chłodnicy.Nie wiem jednak jaki kupić :?
Widziałem w sklepie - Borygo (Eko, Alu), Petrygo, Dynagel, Shell - ceny mniej więcej porównywalne.
Wiem, że na Borygo dają gwarancje 3 lata lub 200tys. km, na pozostałe 2 lata lub 100tys. km.
Niby jasne ale słyszałem różne opinie o Borygo.

Gdzie w Suzuki Swift 1.3 GLX '97 spuszcza się płyn hamulcowy?nie ma ktoś książki serwisowej w pdf??

Proszę o pomoc :oops:
Pozdro
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

07 Sie 2007, 20:22

Witam.Wszystkie płyny,które wymieniłeś są dobre.Jedynie rożnią się niewielkimi temperaturami zamarzania i wrzenia.Ja polecam Dynagel.Jak dobrze pamiętam ma bardzo niską temp. zamarzania i wysoką wrzenia.Jest chyba ciut lepszy od Boryga.
Nie słyszałem nigdy o żadnym spuszczaniu płynu hamulcowego.Płyn z układu usuwa się pompując pedałem hamulca przez odkręcone odpowietrzniki przy każdym kole.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sie 2007, 14:48

Jeżeli chodzi Ci o książke serwisową to ściagnij program BitComet i poszukaj :)) Tam jest tego dużo :)
A z pynów wybrał bym petrygo bo temp.zamr. ma trochę wiekszą od Dynage ale za to ma wyższa temp wrzenia :)
Pzdr
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

11 Sie 2007, 15:52

Co do opinii - obecne płyny Borygo,Petrygo,Dynagel są dobrymi jakościowo płynami chłodniczymi.W tym przypadku możesz być wyjątkowo wybredny i wybierać między firmami,cenami i temperaturami,a nawet wg koloru.Płyny Borygo(Alu,Eko,Nowy,Start) mają wszystkie temperaturę krzepnięcia(omyłkowo nazywaną zamarzania) -37stopni,wrzenia 107,5 stopnia,oprócz EKO,gdzie temp. wrzenia jest nieco niższa,bo 106stopni,a pH tych płynów wynosi od 7,5 do 11.Czyli bardzo dobre parametry.
Płyn Petrygo ma podobne parametry - temp.wrzenia 105stopni,krystalizacji -35 i pH 7,8 - 8,5.Dynagel ma podobne parametry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Tivoli - druga generacja modelu
    Jesień 2019 to czas nowości SsangYong’a. Pierwszą z nich jest wprowadzenie na polski rynek nowej wersji Tivoli. Nowe Tivoli ma długość 4225 mm, szerokość 1810 mm oraz wysokość 1613 mm. W porównaniu do poprzedniej ...
    Toyota Yaris GRMN
    Był marzec 2017 roku. Toyota Yaris WRC zdążyła już pokazać, na co ją stać, wygrywając Rajd Szwecji i docierając do mety jako druga w Rajdzie Monte Carlo. Wtedy na Salon Samochodowy w Genewie wjechał Yaris GRMN. Rasowy hot ...