Płyn wspomagania - czy wymiana jest konieczna?

29 Lip 2021, 15:45

Czy wymiana płynu wspomagania w moim samochodzie ma sens ? Auto to peugeot 206 1.1 2002r. Nie ubywa go . Był jedynym płynem którego nie wymieniłem po kupnie auta . Czy powinienem to zrobić jeśli planuje jeździć autem rok albo dwa ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Lip 2021, 06:57

Jeżeli ma swoj kolor to nie ma sensu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lip 2021, 07:01

Ma swój kolor , odkąd kupiłem nie ubyło go tak żebym to zauważył. Dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz

30 Lip 2021, 08:18

Kao napisał(a):Jeżeli ma swoj kolor to nie ma sensu.
Ja bym tu się nie zgodził. Zobacz np. że w niektórych silnikach benzynowych olej po 10tkm na bagnecie wygląda praktycznie tak samo jak zaraz po wymianie, a jednak warto go wymienić. W układzie wspomaganie teź on pracuje.

ineedl napisał(a):Czy wymiana płynu wspomagania w moim samochodzie ma sens ?
Oczywiście że ma sens. Ten płyn to nic innego jak olej który z wiekiem podczas pracy starzeje się. To że ma swój kolor nie oznacza że jeszcze trzyma wszystkie parametry tak jak nowy. Jeżeli nie wiesz kiedy był wymieniany to oczywiście warto to zrobić. Jeżeli chodzi o zalecenia co do wymiany płynów w układzie wspomagania to są one naprawdę różne ale myślę, że tu przynajmniej raz na pięć lat przydało by się taki zabieg wykonać.

Miałem ostatnio samochód z płynem który w zbiorniczku wyglądał bardzo dobrze. Po wymianie i spuszczeniu okazało się że już jego kolor jest sporo gorszy niż było widać w zbiorniczku. Jednak największym plusem było odczucie, że kierownica chodzi lżej.

Tak więc podsumowując Ja bym w tym przypadku wymienił, a Ty zrobisz jak uważasz :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lip 2021, 08:19

A czy przez to że płyn wspomagania jest stary wspomaganie może trochę gorzej działać?
ineedl
Stały forumowicz

30 Lip 2021, 08:56

ineedl napisał(a):A czy przez to że płyn wspomagania jest stary wspomaganie może trochę gorzej działać?
To jest przecież olej który pracuje podczas skręcania kierownicą i on również się starzeje tracąc swoje właściwości jak każdy inny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...
    SEAT - prezentacja nowego logo marki
    SEAT zaprezentował światu nowe logo. Metamorfoza swoją kulminację miała na Salonie Samochodowym w Paryżu i prezentuje nową tożsamość oraz projekt marki. Łączy premierę nowego logo ze światowym debiutem nowego Leona. Model ...

30 Lip 2021, 09:05

To myślę że wymienię, dziękuję za pokoc
ineedl
Stały forumowicz