Płyny eksploatacyjne pojazdów

20 Wrz 2011, 09:53

hey,
jestem nowa na tym forum i mam takie pytanko ;)
Czy jeżeli jakikolwiek pły czy olej chcemy sprawdzic to musimy zachowac dwie rzeczy 1. samochod musi byc ustawiony na prostym podłożu (jeżeli nie, byłby niemiarodajny wynik za mało/za dużo), 2. silnik musi byc chłodny (niemiarodajny wynik jest także na gorącym/ciepłym silniku).
Dobrze to zinterpretowałam? ;)
Pozdrawiam
Martuś
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris

20 Wrz 2011, 09:58

z 2 rzeczą to zależy, w zasadzie silnik powinien być ciepły ale odstany,
czyli jeździsz aż do temp roboczej, odstawiasz an 10-15 minut, sprawdzasz poziom oleju,
ale tak po prawdzie nie ma to znaczenia, czy na ciepłym czy na zimnym płyn powinien być między max a min i tyle w temacie, jeśli będzie ciut więcej to nie problem jeśli ciut za mało to trzeba dolać :wink:
a jedyne 2 miejsca, w których płaskość powierzchni ma znaczący warunek to silnik i skrzynia, ponieważ olej w tych 2 miejscach jest rozlany po misce, i zmiana nachylenia ma znaczenie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Wrz 2011, 10:29

Dziękuję za odpowiedź ;)
A propo dziekowania, to jakimi swiatłami można 'dziekowac' za uprzejmosc kierowcom? ;)
Martuś
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris

20 Wrz 2011, 10:45

prawy lewy migacz (z lenistwa awaryjne), a tak po prawdzie to CB żeby całkiem legalnie było ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Wrz 2011, 12:14

pocieszny ma rację :), moja żona też ostatnio miała problem ale wysłałem ją do serwisu, lepiej nie ryzykować, co?
Gordon
Nowicjusz

Auto: Volvo

22 Lis 2011, 14:26

hmm, witaj Martuś, witajcie "starzy" bywalcy. też jestem nowa, posiadam śliczne volvo. Miałam ambicje majsterkować przy plynach, ale doszłam do wniosku, że w przyrodzie musi być równowaga i są od tego specjaliści. Sama dolewam płyn do spryskiwaczy tylko, resztę oddaję w ręce mechanikom. Po przykrych przejściach z "przydomowym" guru postanowiłam zawsze serwisować auto w ASO.
niunias
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...
    Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

22 Lis 2011, 15:03

w ASO czasami nawet mechaników nie ma, tylko same inżyniery co w życiu klucza w ręce nie mieli :mrgreen:
po przykładnych akcjach serwisowych Nisana i Reanult w życiu tam nie pojadę :evil:
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Lis 2011, 13:51

No coś Ty? A co się stało? Ja nie mam przykrych doświadczeń z ASO na razie.
niunias
Nowicjusz

28 Lis 2011, 15:12

nówka navarra, 3 miesiące przestoju, porysowany dach, uszkodzona chłodnica, usterka nie usunięta przez ASO, znajomym zajęło to 3 godziny :mrgreen:
renault laguna, roczna, awaria elektroniki (jak to ASO określiło) 2 tygodnie na podnośniku, wymienione (podobno) pół auta,z marnym skutkiem, przyczyną było spięcie w układzie klimatyzacji, doszedł znajomy zwykłym multimetrem w przeciągu godziny
renault Clio sportF1, ASO nie jest w stanie dobrać drążkół kierowniczych, zamówiło 4 komplety każde złe, pomijam fakt że auto stało na serwisie można se było cm zmierzyć :mrgreen: chłopaki w zwykłym sklepie znaleźli odpowiednie w 2 godziny, i to z możliwościa zwrotu jak by przypadkiem nie pasowały, o cenie 4 razy niższej nie wspomne
zakup części do Nissana patrola, mówisz nry części to się nie da musi być VIN, podajesz VIN ASO stwierdza że taki model nie istnieje, pomijając fakt że stoi na parkingu przed serwisem,
o prośbach ASO o podpięcie pod kompa (nieoryginalnego) i zczytanie kodów błędów nie wspomne (oryginalny sobie nie radził z autem), pomijając fakt że w aucie były do wymiany uszczelnienia na silniku i rozrząd :wink:
o wkładaniu zamienników zamiast oryginalnych częsci nie wspomne a kasowaniem za nowe oryginały,
to są rodzynki nie z 1 ASO, a każda sytuacja zdarzyła się w innym, więc pogląd na "fachowość" mam średni
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Lis 2011, 20:06

pocieszny napisał(a):to są rodzynki nie z 1 ASO, a każda sytuacja zdarzyła się w innym, więc pogląd na "fachowość" mam średni

Pocieszny-czyzby dopadlo Ciebie te slawetne 3P .... :?: :?: :wink: :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Lis 2011, 20:20

nie po prostu firmowe auta :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Gru 2011, 12:44

Kurde, no cóż, obyś więcej takich przygód nie miał. ASO Volvo raczej nie zawiodło mnie na razie i uważam, ze koncern Volvo ma doskonałą obsługę posprzedażową.
niunias
Nowicjusz