Po dodaniu gazu czuć jak silnik cały chodzi - Ford Focus MK3 1.6TDCI

15 Gru 2021, 13:24

Witam. Mam problem z fordem focusem mk3 1.6 tdci 115km, mianowicie po odpaleniu silnik pracuje dobrze natomiast po dodaniu trochę gazu czuć jak silnik cały chodzi i samochód wydobywa dziwny dźwięk i tak jest na biegu jałowym i podczas zmiany biegów 2,3,4 dopiero przy większych prędkościach wszystko jest dobrze. 13.12.2021r miałem wymienioną półośkę, oddałem auto na rezerwie i mechanik stwierdził że on nic mi nie robił więcej z autem oprócz tej półośki i prawdopodobnie wtryski zaciągnęły jakiegoś syfu czy jest to możliwe?
xaiba212
Nowicjusz

20 Gru 2021, 12:56

Czyli na wolnych obrotach jest ok, a jak dodajesz gazu i utrzymujesz np. 1500 obrotów to silnikiem trzęsie i nie równo pracuje?

xaiba212 napisał(a):oddałem auto na rezerwie i mechanik stwierdził że on nic mi nie robił więcej z autem oprócz tej półośki i prawdopodobnie wtryski zaciągnęły jakiegoś syfu czy jest to możliwe?
Możliwe jak jeździsz na rezerwie często to i nie tylko brud w zbiorniku ale i skraplająca się woda w paliwie może powodować problemy z pracą silnika i działać destrukcyjnie w dłuższym czasie na wtryskiwacze.

Czy po odebraniu auta od mechanika zatankowałeś do pełna?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Gru 2021, 13:51

Jak odpalę auto i nie dodam gazu chodzi dobrze, jak dodam choćby odrobinkę gazu to zaczyna silnik trzęsie i tak jakby coś stukało, jak ruszę i dodam więcej gazu silnik tak jakby dostaje kopa i przyspiesza normalnie.
Szczerze mam auto od 2 lat i zdarzyło mi się mieć auto na rezerwie 3 razy.
Od razu po odebraniu auta pojechałem zatankować do pełna.
xaiba212
Nowicjusz

20 Gru 2021, 13:52

Jak odpalę auto i nie dodam gazu chodzi dobrze, jak dodam choćby odrobinkę gazu to zaczyna silnik trzęsie i tak jakby coś stukało, jak ruszę i dodam więcej gazu silnik tak jakby dostaje kopa i przyspiesza normalnie. Szczerze mam auto od 2 lat i zdarzyło mi się mieć auto na rezerwie 3 razy. Od razu po odebraniu auta pojechałem zatankować do pełna.
Czytaj więcej: po-dodaniu-gazu-czuc-jak-silnik-caly-chodzi-ford-focus-mk3-1-6tdci-vt127720.htm#p825853
xaiba212
Nowicjusz

06 Sty 2022, 21:55

Żadnych błędów nie pokazuje? Zobacz poduszki silnika i skrzyni, czy któraś nie jest zerwana.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Sty 2022, 15:44

Zatankuj do pełna i dodaj jakiegoś uszlachetniacza i zobacz co się będzie działo. Jeśli objawy znikną znaczy jakiś syf zaciągną jak nie szukaj przyczyny moim zdaniem w poduszkach silnika,
Promot
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

16 Sty 2022, 20:17

Promot napisał(a):jak nie szukaj przyczyny moim zdaniem w poduszkach silnika,
raczej w przegubach wewnetrznych