Po jakim czasie mogę sprzedać auto?

03 Lut 2009, 17:57

Witam,
mam pytanie po jakim czasie moge sprzedac auto poniewaz szczesliwie wygralem je w konkursie i chce je zamienic na Subaru STI. Sprawa sie ma tak ze auto jeszcze nie jest odebrane z salonu poniewaz nie otrzymalem dokumentow i czy mozna jakos obejsc to zeby np zostawic w salonie, a oni sobie je ponownie sprzedadza tylko zeby nie placic podatku dochodowego.
darudee
Nowicjusz

03 Lut 2009, 18:31

Musisz zapoznac sie z regulaminem wszystko powinno byc tam opisane.
Może byc tak że mozesz sprzedac odrazu ale moze byc i tak ze nie mozesz sprzedawac przez okres np. kilku czy kilkunastu miesiecy.

Gratulacje!
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Lut 2009, 19:19

myslisz ze to jest uwarunkowane regulaminem ? raczej prawnie jest to regulowane a z tego co mi wiadomo to musze byc wlascicielem 6 miesiecy ale mozna to jakos obejsc tylko nie wiem dokladnie jak ;)
darudee
Nowicjusz

05 Lut 2009, 11:21

Raczej regulamin konkursu niż jakieś normy prawne;) Skoro jesteś właścicielem to możesz samochód sprzedać(jest to Twoja własność więc robisz z nią co chcesz- oczywiście może być tak że wygrasz samochód a de facto przez rok/pól roku/tydzień itp jego właścicielem będzie firma z której konkursu samochód wygrałeś) , Regulamin Konkursu może przykładowo pozwalać Ci sprzedać auto- ale z zastrzeżeniem że reklamy na nim pozostaną /np. wygrałeś samochód z gazety X i na tym samochodzie są reklamy tej gazety X, dostając auto zobowiązujesz się że przez rok ich nie zdejmiesz- a sprzedając je(masz do tego prawo) osoba kupująca powinna się również zobowiązać że nie zdejmnie ich przed upływem roku od czasu kiedy otrzymałeś samochód/. Ale oczywiście mogą być również inne postanowienia.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

05 Lut 2009, 17:25

ale to nie o to chodzi bo ja jestem wlascicielem tego samochodu i ile musze byc wlascicielem zeby nie placic podatku i czy mozna to jakos obejsc
darudee
Nowicjusz

13 Lut 2009, 14:22

Myślę, że 6 miesięcy ale radzę spytać o szczegóły w swoim urzędzie skarbowym.

Podziel się z nami odpowiedzią urzędu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...