Rejestracja problem??!!!

07 Lut 2009, 21:48

witam
chce kupic auto od osoby prywatnej. Auto jest sprowadzone z niemiec w pandzierniku ubieglego roku, zostal oplacony celny, sakrbowka i recykling aczkolwiek auto nie zostalo zarejestrowane do tej pory, jesli ja teraz kupie to auto czy bede mial problemy przy rejestracji?? bede kupowal auto juz od polaka bo on ma umowe z niemcem od ktorego je kupil ale nie ma przeciez dowodu rejestracyjnego!! help mam kilka godzin na przemyslenia
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

10 Lut 2009, 15:43

radzio000 napisał(a):witam
chce kupic auto od osoby prywatnej. Auto jest sprowadzone z niemiec w pandzierniku ubieglego roku, zostal oplacony celny, sakrbowka i recykling aczkolwiek auto nie zostalo zarejestrowane do tej pory, jesli ja teraz kupie to auto czy bede mial problemy przy rejestracji?? bede kupowal auto juz od polaka bo on ma umowe z niemcem od ktorego je kupil ale nie ma przeciez dowodu rejestracyjnego!! help mam kilka godzin na przemyslenia

Jeśli nie ma briefu (niemiecki dowód rej.) to nie zarejestrujesz go w Polsce.
nom
Nowicjusz

10 Lut 2009, 18:47

tak jak kolega pisał musi byc niemiecki dowód rejestracyjny a nawet jak dowód sie znajdzie to jak porobił wszystkie opłaty to musi dać Ci wszystkie kwitki potwierdzajace uiszczenie tych opłat.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Lut 2009, 15:19

bez dowodu rejestracyjnego nie zarejestrujesz ALE:

w ubiegłym roku z Niemiec często nie było tylko zaświadczenia o wyrejestrowaniu.
Mając taki papier możemy za Ciebie wyrobić niemiecki dowód rejestracyjny
[link wygasł]

Jeżeli tamta osoba porobiła opłaty to kupujesz od niej, opłacasz 2% wartości rynkowej pojazdu, wypełniasz druk PCC-3 do urzędu skarbowego.

Opłata recyklingowa 500 zł musi być wpłacona przez tego, który wwozi pojazd do kraju czyli pewnie przez sprzedawcę.

Oczywiście kupując pojazd bez dowodu rejestracyjnego musisz się liczyć z tym, że nie zarejestrujesz go od ręki co powinno mieć moim zdaniem wpływ na jego cenę no i trzeba się z tym liczyć.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Lut 2009, 23:14

dzieki za odpowiedzi sprawa z autem z niemiec stala sie nieaktualna auto nie bylo warte zachodu. Ale to nie oznacza ze problem znikl, mam teraz na oku auto sprowadzone z francji, sprzedajacy chce mi sprzedac auto, podpisac ze mna umowe, daje mi oryginal faktury zakupu auta we francji, ale mowi ze reszte papierow dostane w przeciagu tygodnia bo musi zabrac xero mojego dowodu i umowy zeby przerejestrowac samochod na mnie we francji i dopiero wtedy dostane wszystkie papiery do rejestracji. Mam dylemat, jaka mam pewnosc ze dostane papiery, skad mam wiedziec ze jest to pewna sprawa. Prosze po raz kolejny o pomoc.
tak dla uzupelnienia sprawy oto linka do auta
[link do oferty na Allegro wygasł]
radzio000
Początkujący

14 Lut 2009, 16:46

radzio000 napisał(a):dzieki za odpowiedzi sprawa z autem z niemiec stala sie nieaktualna auto nie bylo warte zachodu. Ale to nie oznacza ze problem znikl, mam teraz na oku auto sprowadzone z francji, sprzedajacy chce mi sprzedac auto, podpisac ze mna umowe, daje mi oryginal faktury zakupu auta we francji, ale mowi ze reszte papierow dostane w przeciagu tygodnia bo musi zabrac xero mojego dowodu i umowy zeby przerejestrowac samochod na mnie we francji i dopiero wtedy dostane wszystkie papiery do rejestracji. Mam dylemat, jaka mam pewnosc ze dostane papiery, skad mam wiedziec ze jest to pewna sprawa. Prosze po raz kolejny o pomoc.
tak dla uzupelnienia sprawy oto linka do auta
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czyli lewa umowa, wszedzie bedziesz widnial Ty, ze to niby Ty sprowadziles to auto! Pozniej szukaj wiatru w polu...
Polak zawsze bedzie madry po szkodzie :/

Auto tansze, kupione od kogos z szarej strefy = klopoty w przyszlosci...
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 20:06

no wlasnie nie wydaje mi sie ze wcale nie lewa, ja podpisuje umowe bezposrednio z polakiem bo to on widnieje jako wlasciciel auta w oryginalnym dowodzie francuskim. Jakies inne sugestie? Na co uwazac i na co zwrocic uwage?
radzio000
Początkujący

14 Lut 2009, 22:41

radzio000 napisał(a):no wlasnie nie wydaje mi sie ze wcale nie lewa, ja podpisuje umowe bezposrednio z polakiem bo to on widnieje jako wlasciciel auta w oryginalnym dowodzie francuskim. Jakies inne sugestie? Na co uwazac i na co zwrocic uwage?

Niby po co mialby przerejestrowywac auto we Francji na Ciebie?
Mial zaplacic akcyze przy sprowadzeniu, nei zrobil tego i teraz chce to przelozyc na Ciebie.

Legalnie powinno to wygladac tak:

- kupujesz od niego samochod
- wystawia Ci fakture VAT (i jesli chcesz umowe)
- jesli nie ma przegladu, tlumaczen to musisz to zrobic
- z tymi wszystkimi dokumentami udajesz sie do wydzialu komunikacji zarejestrowac auto

On chce zrobic tak:

- wpisuje Cie w dowodzie francuskim (albo wezmie ksero dowodu, pogna do urzedu celnego i oplaci akcyze za Ciebie, podrabiajac odrazu umowe zakupowa od Francuza)
- wystawia Ci umowe bezposrednio na siebie (jesli to sa te same dane, co ma w dowodzie)
- reszta jak wyzej

Ja osobiscie robie tak:

- przywoze auta do kraju
- udaje sie do urzedu celnego oplacic akcyze od wszystkich samochodow na nastepny dzien od importu do kraju
- jade na przeglad samochodami
- oddaje dowody do tlumaczenia
- oplacam oplate recyklingowa od kazdego auta

Jak przychodzi klient to:

- wystawiam mu fakture VAT, wiec nie musi udawac sie do skrabowki, aby oplacic podatek PPC 2% - jest z niego przy fakturze VAT zwolniony, dlatego je wystawiam kazdemu!
- daje kompletne dokumenty, gdzie klient nic nie musi zalatwiac tylko odrazu rejestruje auto w wydziale komunikacji (calkowite koszta kupujacego to ok. 240zl)

W Twoim przypadku nie wiem ile zaplacisz, bo nie wiem co kombinuje sprzedajacy :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 22:45

to mi przywiez ladnego smarta :P
dzieki za info, na 99% odpuszczam to auto
ch...a jak ciezko cos znalezc...:/
radzio000
Początkujący

14 Lut 2009, 23:08

radzio000 napisał(a):to mi przywiez ladnego smarta :P
dzieki za info, na 99% odpuszczam to auto
ch...a jak ciezko cos znalezc...:/

ciezko znalezc, bo wiekszosc handlarzy robi przekrety :/
ladne Smarty widze zawsze w CH, ale teraz to tam jezdze tylko rekreacyjnie, a nie po samochody przy tym kursie Franka :)

P.S. Po co Ci Smarcik? :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 23:09

dla tesciowej ;P
radzio000
Początkujący

14 Lut 2009, 23:15

radzio000 napisał(a):dla tesciowej ;P

to lepiej Fiata 126p, bo w Smarcie moze ja "jasiek" uratowac :D
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 00:32

moze ciezko w to uwierzyc ale ja lubie moja tesciowa :P
radzio000
Początkujący

15 Lut 2009, 12:03

mam jeszcze jedno pytanie. Cos obilo mi sie o uszy ze nie trzeba robic teraz przegladu zerowego jesli auto posiada aktualny przeglad z kraju z ktorego zostalo kupione (UE) czy to prawda???
radzio000
Początkujący

15 Lut 2009, 15:49

i jeszcze jedno pytanie, w aukcji jest zamieszczone zdjecie ksiazki serwisowej, widoczny jest VIN ma on 18 cyfr a z tego co wiem powinien miec 17!!! auto pochodzi z UK czy jest mozliwe ze vin jest dluzszy?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
radzio000
Początkujący