Po kolizji, swiatla swieca strasznie słabo, niektóre w ogóle

03 Gru 2012, 22:32

Witam,
po dzisiejszej kolizji ( stalem na swiatlach i pani z impetem wjechala w moj tylni zderzak ), swiatla pozycyjne tylnie, wydaje mi sie ze swiecą bardzo słabo. Patrzac przez tylnie lusterko praktycznie nie widze nic przez szybe w nocy, a wczesniej wszystko było widoczne bo w miescie latarnie swiecą dosc mocno. Tak samo z przodu jedna zarowka przestala dzialac a druga ledwo co się "tli", jednak tak samo bardzo słabe oswietlenie nawet tych dzialajacych. Jedynie swiatla do cofania jak rowniez kierunkowskazy wydaja sie prawidlowo oswietlac droge. Dlaczego kolizja w ktorej ucierpial praktycznie tylko zderzak miała na to wpływ i jak mozna to naprawic? czy jest to cos powazniejszego z elektroniką, jakies bezpieczniki czy po prostu "coś" stało się żarówkom.

Dziekuje za pomoc
Ostatnio edytowany przez silvo44, 05 Gru 2012, 11:29, edytowano w sumie 1 raz
Powód: dane
alex1337
Nowicjusz

Auto: astra h

04 Gru 2012, 11:28

Zacznij od sprawdzenia napięcia na pinach poszczególnych świateł - powinno być takie jak na aku, z ewentualnym spadkiem o kilka dziesiętnych volta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2012, 14:43

generalnie moja wiedza na ten temat jest bardzo mała. Pierwszy samochód. Jednak co jeszcze wazne zauwazylem, ze na przyklad podczas włączania wstecznego biegu, zamiast jednego bezbarwnego swiatła znajdujacego sie z tyłu z lewej strony ( tak jak powinno byc ), włączaja sie oba te swiatla, z lewej i z prawej. Moglo się cos powaznego stać z elektroniką pod wplywem uderzenia w zderzak? Na chłopski rozum troche dziwnie to wygląda :P
alex1337
Nowicjusz

04 Gru 2012, 20:20

alex1337 napisał(a):generalnie moja wiedza na ten temat jest bardzo mała.

W takim przypadku proponuję jednak pojechać do elektryka albo poprosić kogoś, kto umie posługiwać się miernikiem żeby spraqdził ci napięcie o którym piałem

alex1337 napisał(a):Jednak co jeszcze wazne zauwazylem, ze na przyklad podczas włączania wstecznego biegu, zamiast jednego bezbarwnego swiatła znajdujacego sie z tyłu z lewej strony ( tak jak powinno byc ), włączaja sie oba te swiatla, z lewej i z prawej.

Na mój chłopski rozum, to masz normalnie dwa światła cofania...I normalne jest, że ci się oba włączają po włączeniu R.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Gru 2012, 20:24

zgadza sie. Poczytalem o tym i wczesniej chyba jakos z tego nie zdawałem sobie sprawy. :yes: Nie mniej jednak, swiatla swiecą o wiele wiele słabiej i nie jest to mój wymysł bo od razu to zauwazyłem jak ruszyłem samochodem po stłuczce. Niby świecą, jednak jakoś strasznie słabo.
alex1337
Nowicjusz

11 Sty 2013, 14:32

piszesz ze przez szybe tylną w nocy nie widzisz nic
to tak ma byc przeciez światla pozycyjne to nie oświetlają nic po są za słąbe maja 5w tylko
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...
    Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

12 Sty 2013, 13:44

Tak jak pisałem - sprawdz napięcie na poszczególnych żarówkach. No i na akumulatorze oczywiście. Przy zapalonym silniku powinno byc około 14,4V. Takie samo powinno być na żarówkach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika