Po odpaleniu gaśnie punto 1.2

09 Cze 2020, 13:34

Witam, jest problem z punciakiem, około miesiąc temu miałem mały remont silnika ( Uszczelka,planowanie itd.) plus czyszczenie układu chłodzenia i sprzęgło. Po tych zabiegach było ok. Tydzień temu po odpaleniu i przejechaniu 300m auto straciło „ducha” i zgasło, nie odpalał ale kręciło, na drugi dzień odpalił bez problemu, zawiozłem do mechanika i stwierdził, ze pompa paliwa (była zasyfiona, i nie trzymała ciśnienia, została wymieniona) było ok przez 3 dni, wczoraj chciałem wyjechać z parkingu pod sklepem to auto odpaliło i od razu zgasło, i tak za każdym razem.... podłączyłem OBDII (nie ma błędów ani żadna kontrolka się nie swieci) po ok godzinie odpalił za pierwszym razem i pojechałem.... z tym,ze auto nie miało ducha, pedał w podłodze i max 70km/h.
Czytałem, ze może silniczek krokowy, przepływomierz?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

09 Cze 2020, 14:39

Sprawdzić ciśnienie pompy paliwa ( to, że nowa, nie znaczy, że mogła się zepsuć ).
Inne przyczyny to filtr paliwa, filtr powietrza, układ dolotowy, świece itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2020, 11:45

U mnie tak było i okazało się że to właśnie filtr paliwa. Znajomy mechanik zalecił mi żebym używał płukanek
Michał1988
Nowicjusz

21 Wrz 2020, 20:15

Panowie, odświeżam temat, dziś (przed chwilą) znowu to samo, silnik kręci (normalnie) gdy odpali momentalnie gaśnie, nawet nie chce wejść na obroty. Wcześniej (jak pisałem) pompa paliwa wymieniona, ciśnienie sprawdzone (mechanik mówił ze prawidłowe) cewki(wymienione), przewody i świece sprawdzone, filtr paliwa wymieniony.
P.s czy może mieć wpływ to ze miałem zmienianą uszczelkę pod głowica (tydzień temu)z tym, ze przez ten tydzień auto jeździło bez problemu
defens
Początkujący

22 Wrz 2020, 09:11

Można spróbować psiknąć mu plaka i zobaczyć czy odpali.
Po kilku próbach uruchomienia można też sprawdzić czy świece są mokre.
Skoro nie odpala wogóle to problem jest w układzie zapłonowym albo paliwowym. Czegoś nie ma. Albo paliwa z jakiegoś powodu albo wystarczająco dużo powietrza z jakiegoś powodu. Ewentualnie pozostaje jeszcze elektryka, czyli iskra wystarczająco mocna.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Wrz 2020, 10:08

Właśnie teraz po nocnym „odpoczynku” odpalił za pierwszym razem, jeździ normalnie bez problemu. Co mu dolega?
defens
Początkujący

23 Wrz 2020, 09:16

Trudno będzie zdiagnozować ten problem na odległość. Tym powinien zająć się jednak mechanik, który będzie miał auto na miejscu. Podłączyć się pod komputer i posprawdzać parametry. Ale do tego jest potrzebny konkretny mechanik, który komputer wykorzystuje nie tylko do odczytania błędów, ale jest dobrym diagnostą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika