Po raz setny - pierwszy samochód do 20 tys. zł

01 Paź 2016, 15:34

Witam!
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego samochodu. Mam określone pewne ramy (co mnie interesuje). Przesiedziałem już kilka tygodni na forum, ale być może forumowicze naprowadzą mnie na coś ciekawszego / lepszego. Nie szukam na razie konkretnego ogłoszenia, ale modeli z określonymi silnikami itd. Na wszelkie propozycje jestem otwarty.

Cena + dodatki: ok. 15.000-18.000 zł za sam samochód
    Ile KM: od 80-120 km.
    Pojemność: nie więcej niż 2.0
    Nadwozie/ilość drzwi: raczej hatchback - preferowane 3-drzwiowe.
    Kto będzie jeździł: dwie dorosłe osoby, bez dzieci, z psem.
    Ile rocznie będzie jeździł: ok. 10.000 km, z tendencją zwyżkową.
    Jak będzie jeździł: Spokojny tryb jazdy. Nie ma to być samochód do ścigania.
    Jak długo będzie jeździł: minimum 5 lat.
    Gdzie będzie jeździł: Miasto i wypady za miasto do 80-100 km w weekendy. Raz na pół roku wycieczka na ok. 800 km.
    Gdzie będzie samochód, jak nie będzie używany: niestety na otwartym parkingu. Również w zimę.
    Rodzaj paliwa: Przy ww. odległościach benzyna z ewentualnością zamontowania LPG (albo kupno samochodu z seryjnym LPG).
    Czego nie chcę: Żadnej Skody, ani Volkswagena. Te samochody mi się po prostu nie podobają. Renault Clio 3 jest niestety za mały dla mnie.

Co wpadło mi w oko:
    - Opel Astra - bardzo mi się podoba wersja 3-drzwiowa. Raczej wersja H, bo niestety J są już o wiele droższe.
    - Opel Corsa D - trochę mała, ale wersja 5-drzwiowa wydaje się ok. 1.4 Twinport jest polecany.
    - Mazda 3 - bardzo mało wiem o tym samochodzie. W zasadzie to nic. Warto? Naczytałem się jedynie o olbrzymich problemach z rdzą.
    - Audi A3 - Taki Golf, ale inny. ;)
    - Toyota Yaris III - jeździłem tym na nauce jazdy. Jest bardzo funkcjonalne dla mnie, ale chyba nie w tym przedziale cenowym

Tak wygląda moja lista. Na wszelkie sugestie, podpowiedzi, rady oraz przestrogi jestem bardzo otwarty. Gdybym czegoś nie wyjaśnił, to proszę napisać - od razu uzupełnię post.

Pozdrawiam!
Bonifacy48
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Paź 2016, 15:48

Generalnie to 80-90% ogłoszeń, na które wpadniesz, to będą samochody sprowadzone przez handlarzy, dlatego ja bym raczej wybrał kilka modeli i jak później zaczniesz polowanie, to brać ten, który jest w najlepszym stanie.

Siedzę trochę na forum Mazdy ... 3-ka BK w przedziale do 18k ... będzie ciężko, chyba, że polecisz z rocznikiem w dół.
Ewentualnie jak mieszkasz niedaleko Niemiec - możesz się sam wybrać, ale pewnie będzie ciężko - bo to jednak wyprawa, a 18k od handlarza to samochód z Niemiec z max. ceną 3200 EUR (+ koszty sprowadzenia, przygotowania do sprzedaży, zarobku, rejestracji), także szału nie będzie.

Mazda 3 1.6 105 koni daje spoko radę, jak jeździsz sam - we 2.
W A3 1.6 102 konie, ma już swoje lata, ale konstrukcyjnie bardzo dobry.
tomekdk