Początkujący handlarz - pytanie

25 Lip 2010, 19:55

Mam działalność gosp., kupiłem samochód na umowę, no i sprzedałem - ale nie na fakturę vat marża, tylko na normalną umowę. Pytanie moje - czy tak można ? Jeśli tak można, to co tracę sprzedając normalnie na umowę ? Wiem, że kupujący traci bo musi zapłacić PCC, które ja już też zapłaciłem - no ale to jakby jego problem i tym się nie przejmuje. Pytanie moje - czy mogę w ten sposób handlować ? Kupować na umowę i sprzedawać, oczywiście płacąc podatek od różnicy.
Proszę o odp. z góry dzięki.
cario14
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

25 Lip 2010, 20:33

cario14 napisał(a): Pytanie moje - czy mogę w ten sposób handlować

Kiedys tez się tym zajmowałem.Nie wiem jak wyglądaja w tym temacie przepisy ale ja kupowałem na umowę a sprzedawałem tylko i wyłącznie na f-rę... :!: :!:

[ Dodano: 25 Lipiec 2010, 21:53 ]
Ps.A orginał pierwszej umowy daleś kupującemu... :?: :?: Chyba DR nie wymieniales.. :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Lip 2010, 08:18

Oryginał dałem, ale spisałem umowę w 3 egzemplarzach z poprzednim właścicielem - więc mam jeszcze jeden :) A dowodu rej. nie wymieniałem. Też chciałem sprzedać na f-vat marża, jednak trafił się kupiec, któremu zależało żeby była umowa. Nie wnikam dlaczego - w każdym razie nie robiłem z tego tytułu problemu, ale teraz się zastanawiam czy wszystko jest ok.
cario14
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

26 Lip 2010, 18:14

cario14 napisał(a):ale teraz się zastanawiam czy wszystko jest ok.

Tak jak Ci pisałem wcześniej ja juz w tym temacie nie siedzę i nie powiem czy wszystko zrobiłes dobrze...OBY.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014