OC nieopłacane przez 4 lata

26 Lip 2010, 12:41

Witam

Sprawa wygląda następująco:
Ok. miesiąc temu zdałem prawo jazdy i dla "wstępnego rozjeżdżenia" postanowiłem odkupić stary samochód od dziadka. Szczegółów nie znam, tyle wiem, że to Citroen, rocznik 91, podobno mało jeżdżony.
Dotychczasowym ubezpieczycielem auta była Warta. Samochód jest ciągle zarejestrowany. Problem w tym, że OC nie było opłacane przez 4 lata (wliczając ten rok) - bo ze względów finansowych i z tego, ze samochód był już niepotrzebny, dziadek przestał płacić składki (bez jego wyrejestrowania). Warta nie przypominała o zaległościach. I teraz pytanie... Czy umowa z ubezpieczycielem wciąż obowiązuje, gromadzą się jakieś odsetki? Czy powinienem przerejestrować samochód na siebie i spróbować go ubezpieczyć gdzie indziej?
Z tego co widziałem, dotychczas ubezpieczenie kosztowało ok. 300zł rocznie. Ile kosztowałoby opłacenie tych zaległych lat?
Nie wiem już od której strony zacząć działać, bo nie zależy mi o tym, aby ktoś nagle "przypomniał" sobie o zaległościach i wlepił karę.
Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Liczę na każdą odpowiedź :wink:

Pozdrawiam
l0ud
Nowicjusz

Miejscowość: Świdwin

26 Lip 2010, 19:00

zarejestruj na siebie i opłać(poprzedni okres cię nie interesuje) a dziadek będzie się martwił jak sobie Warta przypomni.ty jako młody kierowca będziesz miał w zwyżkę za wiek i brak zniżek.także 300zł raczej niestarczy.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

26 Lip 2010, 21:24

A czy mogę w ogóle taki samochód przerejestrować bez opłaconego OC? Czy najpierw mam je wykupić? (mogę to zrobić na siebie mając w papierach innego właściciela?)

I czy jakiekolwiek działania tego typu nie spowodują jakiejś kontroli i wykrycia tego, że samochód nie jest opłacony? Auto trzeba będzie podholować do serwisu w celu uruchomienia - w końcu stało 3 lata w garażu. Tutaj już ubezpieczenie potrzebne będzie?
W jakiej kolejności to wszystko zrobić?

Pozdrawiam
l0ud
Nowicjusz

Miejscowość: Świdwin

26 Lip 2010, 22:00

1.Umowa kupna-sprzedaży (rozumiem, że właścicielem jest dziadek).
2.Na lawetę i do mechanika w celu "odpalenia" oraz wykonania przeglądu.
3.Wykupienie OC
4.Rejestracja.
5.Aneks do OC w związku ze zmianą danych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2010, 22:29

czyli każdy odpowiada za siebie.polska to dziki kraj ale nie do końca.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań