Początkujący kierowca - pomóżcie bo to ważne!

04 Sie 2008, 11:08

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem początkującym kierowcą. Trzy miesiące temu odebrałem prawo jazdy a od miesiąca jeżdże sam po drogach. Niestety mój tato nie miał prawa jazdy więc nie bardzo mogę poradzić się kogoś w pewnych sprawach.Przejde do rzeczy.
Kupiłem autko i wiem że trzeba się nim opiekować. Pytanie mam do was następujące: Jakie czynności powinienem robić regularnie aby moje autko miało dobrą kondycje i nie zaskoczyło mnie w miare możliwości niczym. Chciałbym abyście wymienili wszystkie które przychodzą wam do głowy jak np. nakarmienie go (wlanie do baku),jakieś regularne przeglądy , czyszczenie klimatyzacji itp...itd..
Może dla niektórych to głupie o co pytam ale dla mojego (i waszego bezpieczeństwa ;)) zabierzcie udział w dysucji prosze. Z góry dziekuje wszystkim!!!
Pozdrawiam,
t_bag11
Nowicjusz

04 Sie 2008, 11:33

jak kupisz dobre (nie starego lumpa) w miare mlode autko to nie bedziesz mial z nim problemow, tak bylo ze mna mialem na poczatku malucha je..any sie ciagle psul a to rozrusznik a to jakies uszczelki itd, pozniej gdy oddalem na zlom malucha zakupilem fiata CC 700 97r. bylo to samo co z maluchem po prostu zal,az w koncu sie wkur..... i uzbieralem przez rok kase i zakupilem 10 letniego golfa 4 chodzi jak burza i nic sie nie psuje, wymienilem w nim filtry olej , uzupelnilem plyny i jeszcze musze po wakacjach wymienic rozrzad (bardzo wazna rzecz) a po za tym regularnie go woskuje i jezdze powoli po naszych dziurwaych drogach !!! ;]
czesc jestem grzes
krree
Początkujący

Miejscowość: dąbrowa gónicza

04 Sie 2008, 11:44

Dzięki za szybką odpowiedź. Moje auto to 7 letnia Toyota i póki co to jestem zadowolony.Tylko właśnie moje pytanie tyczy się detali...jakie płyny wymienić i jak ewentualnie badać ich brak...albo po czym poznac ich brak.O co chodzi z filtrami i ich wymiana?:/
Rozumiem ze chodzi o pasek rozrządu i jego wymiane?Słyszalem ze auto moze miec tez lancuch.Jak to poznac?
Pozdrawiam
t_bag11
Nowicjusz

04 Sie 2008, 11:53

jesli kupiles niedawno ten samochod to pierwsze co musisz zrobic to wymienic pasek rozrzadu chyba ze wiesz kiedy byl wczesniej wymieniany.
Jesli chodzi o eksploatacje to musisz tylko sprawdzac na biezaco poziom oleju i plynu chlodniczego
driver1988
Nowicjusz

04 Sie 2008, 12:29

Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz i jesli przyjdzie jeszcze komus do glowy cos ciekawego to porsze piszczie...a nie orientujecie sie jak sprawdzic czy moje auto (RAV4 2001) ma pasek rozrzadu czy moze cos innego?:/Intrukcje na dodatek mam po wlosku.
Pozdrawiam,
t_bag11
Nowicjusz

04 Sie 2008, 14:31

napewno ma pasek rozrzadu kazde auto ma, musisz jechac do mechanika dasz 100 zl i ci wymienia chyba ze sam potrafisz, jesli peknie pasek rozrzadu masz po silniku (calym), olej sprawdzasz bagnetem jesli kupiles nie dawno auto i wiesz jaki byl lany wczesniej olej to kupujesz(jak jest malo) na dolewke 1,2 litry a jesli nie wiesz musisz spuscic caly olej i wymienic na nowy (zapamietaj rodzaj oleju bo pozniej bedziesz dolewal )
czesc jestem grzes
krree
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...

05 Sie 2008, 11:11

krree,dzieki za odpowiedz.Problem polega na tym ze wlasciciel komisu mial sie skontaktowac z wlascicielem i dowiedziec co do rodzaju oleju jaki byl wlewany i tak juz zostalo ze nie wiem. Meczylem go ale koles po prostu sprzedal auto i reszte ma w przyslowiowej D..e.Wiec rozumiem ze jesli nie wiem jaki olej byl lany to nalezy go sposcic i wlac nowy..wiec tera jedno pytanie,jak sposcic ten olej?;)
Pozdrawiam i dziekiiii!
t_bag11
Nowicjusz

05 Sie 2008, 11:31

Kolego Krree twierdząc że każde auto ma pasek rozrządu to sie mylisz.Twoj pierwszy pojazd czyli Maluch ma rozrząd łańcuchem,duża część jak nie wszystkie diesle forda mają rozrząd łańcuchem,nie jestem pewny ale CC 700 też mogł mieć rozrząd łańcuchem.co do spuszczenia oleju najlepiej wjedz na kanał chyba że chcesz sie położyć pod autem bo i tak też można.na dole silnika w tzw misce olejowej bedzie sruba przez która spuszcza sie olej.wystarczy ją odkrecić i podstawić odpowiednio pojemne naczynie i zaczekac jakiś czas az olej sobie zleci.pamietaj że wymiane oleju wykonuje sie na ciepłym silniku oraz że olej wymienia sie razem z filtrem oleju który musisz dokupić.jezeli nigdy nie zmieniałeś sam oleju i filtra to mozesz mieć problem z odkręceniem filtra.możesz niskim kosztem zrobić tak-kup olej,kup filtr oleju i podjedz na warszat i niech Ci wymienia a Ty obserwuj jak to sie odbywa.no i kwestia oleju jaki powinien być zalany.samochód tego rocznika mógł chodzić na oleju syntetycznym lub półsyntetycznym ale to już podpytaj kolegów jaki zaproponują wlać
chicken19
Zaawansowany

05 Sie 2008, 18:26

potwierdzam wypowiedź Chickena19 - o ile dobrze pamiętam to łańcuch był też w nissanie micra. a co do wymiany płynów i pasków - WAżNA RZECZ!!! bo inaczej będzie tak jak u mnie jakiś czas temu - na środku drogi pękł mi pasek klinowy i dobrze, że do garażu miałem tylko 200metrów to i bez paska dojechałem. a u mechanika zarzekałem się, że pasek był wymieniany jakieś 20tyś km temu...tak tyle, że rozrządu.
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

07 Sie 2008, 09:50

W mercedesach też są łańcuchy rozrządu, Pamiętaj jeżeli będziesz wymieniał pasek rozrządu wymień też rolkę bo może się ona zatrzeć i przez to może pęknąć nowy pasek, z resztą każdy mechanik Ci to powie. Olej do auta z tego rocznika wlałbym półsyntetyczny.
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

26 Sie 2008, 13:19

no wsumie macie racje z tym paskiem ;] troche sie wyglupilem mowiac ze w kazdym aucie sie znajduje , ja wlasnie wczoraj podstawilem swojego golfa do wymiany rozrzadu i mechanik mi zaspiewal 150 zl od roboty + 2 paski i te zebatki czy cos, jak myslicie czy za drogo czy tanio ?
czesc jestem grzes
krree
Początkujący

18 Wrz 2008, 14:36

krree napisał(a):napewno ma pasek rozrzadu kazde auto ma, musisz jechac do mechanika dasz 100 zl i ci wymienia chyba ze sam potrafisz, jesli peknie pasek rozrzadu masz po silniku (calym), olej sprawdzasz bagnetem jesli kupiles nie dawno auto i wiesz jaki byl lany wczesniej olej to kupujesz(jak jest malo) na dolewke 1,2 litry a jesli nie wiesz musisz spuscic caly olej i wymienic na nowy (zapamietaj rodzaj oleju bo pozniej bedziesz dolewal )

Może nie na temat ale nie każde auto ma pasek rozrządu. Mam Chevroleta Lumine 3.8 V6 i zamiast paska są koła zębate ;)
MichalGubin
Nowicjusz

18 Wrz 2008, 16:24

krree napisał(a):ja wlasnie wczoraj podstawilem swojego golfa do wymiany rozrzadu i mechanik mi zaspiewal 150 zl od roboty + 2 paski i te zebatki czy cos, jak myslicie czy za drogo czy tanio ?

Ja za wymianę rozrządu w swoim cc bez części (też mam łańcuch :P) dałem 70 zł, więc myślę, że 150 zł za golfa IV to nie jest dużo. Chociaż lepiej byłoby spytać właścicieli owych volkswagenów
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Wrz 2008, 22:14

Co do stosowanego oleju to radze się przygladnac komorze silnika. Nierzadko mechanicy w serwisach naklejaja nalepki gdzies w komorze silnika, które mozna zobaczyc po "lekkim" umyciu komory lub karteczki na sznureczkach gdzieś zamocowane. Na tych nalepkach/karteczkach można odczytać kiedy ostatnio olej był wymieniany i termin następnej wymiany. Szkoda, że nie masz karty serwisowej samochodu, albo chociaż jakiegoś rachunku z przeglądu od poprzedniego właściciela. Wówczas mógłbyś przeczytać jaki typ oleju stosować bo marka to już mniej ważna ;)
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Wrz 2008, 12:24

krree napisał(a):no wsumie macie racje z tym paskiem ;] troche sie wyglupilem mowiac ze w kazdym aucie sie znajduje , ja wlasnie wczoraj podstawilem swojego golfa do wymiany rozrzadu i mechanik mi zaspiewal 150 zl od roboty + 2 paski i te zebatki czy cos, jak myslicie czy za drogo czy tanio ?

norma - ja dawałem również 150 za robocizne + pasek,pompa wody, rolka prowadząca, napinacz - razem jakieś 700-800 PLN :roll:
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych