Podatek a wydzial komunikacji

20 Mar 2012, 18:48

Witajcie,
dzisiaj zaplacilem podatek w US i babka mi powiedziala, ze mam 14 dni od kupna na zaplacenie go i potem musze isc do wydzialu komunikacji i teraz pytanie, skoro zaplacilem juz podatek w US, zlozylem pcc-3 itd. itd. to musze teraz isc do wydzialu komunikacji, zeby im pokazac, ze zaplacilem czy cos? czy moge isc dopiero wtedy kiedy bede chcial przerejestrowac auto (w ciagu 30dni)? i odrazu nastepne pytanie, jak bede chcial przerejestrowac auto to musze miec nowa umowe ac+oc? czy moge uzyc jeszcze tej starej poprzedniego wlasciciela?
GodLord
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 11 2011
Auto: Mitsubishi Carisma

21 Mar 2012, 08:56

GodLord napisał(a):to musze teraz isc do wydzialu komunikacji, zeby im pokazac, ze zaplacilem czy cos? czy moge isc dopiero wtedy kiedy bede chcial przerejestrowac auto (w ciagu 30dni)?

Dopiero jak będziesz rejestrować. Moim zdaniem najlepiej załatwić to od razu, a nie czekać.

GodLord napisał(a):jak bede chcial przerejestrowac auto to musze miec nowa umowe ac+oc? czy moge uzyc jeszcze tej starej poprzedniego wlasciciela?

Jak stara umowa OC ważna, to starą. Pamiętaj też, że przegląd również musi być aktualny.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2012, 11:30

no ja musze jeszcze rozrzad wymienic ;C takze wole potem :C zreeszta kaski tez tak nie mam odrazu :d... ale to dobrze :D to za tydzien gdzies pojde :D...

tak ubezpieczenie jak i przeglad sa do czerwca/lipca :d jakos tak ;c ale rozumiem, ze ubezpieczenie tez bede musial w ciagu 30dni zalatwic?;d
GodLord
Nowicjusz

21 Mar 2012, 19:07

GodLord napisał(a):przeglad sa do czerwca/lipca

OBT musi byc wazne min.30 dni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Mar 2012, 22:51

obt?:C jestem laikiem takze zbytnio nie wiem ock :C...
GodLord
Nowicjusz

22 Mar 2012, 04:15

GodLord napisał(a):obt?:

Okresowe Badanie Techniczne=Przegląd Techniczny..... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

22 Mar 2012, 16:37

aha :C no k :C... czyli czekaj, jak mam badania techniczne robione w czerwcu (na rok) czyli to juz ponad 30dni jest?:C czyli to jest to?:C czy o czyms innym mowimy?C:
GodLord
Nowicjusz

22 Mar 2012, 18:42

GodLord napisał(a):C czy o czyms innym mowimy?C

Nie mówimy o tym samym... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Mar 2012, 20:21

o kurde :C... to ock?C: jak mam to zrobic?:C np. jutro chce przerejestrowac to auto?:C to co jak i po co?:C narazie poki co mam zaplacony ten podatek i ten pit pcc3 zlozony... ubezpieczenie i przeglad mam do konca czerwca...
wiec w normalnych krokach, zeby przerejestrowac i ogolnie zakonczyc ta akcje z tym wszystkim, zeby normalnie juz jezdzic bez zadnych zbednych spraw, to co musze zrobic?:C
GodLord
Nowicjusz

22 Mar 2012, 20:54

GodLord napisał(a):to co musze zrobic?

Pójść do WK , tam wypełnić stosowny wniosek , zrobić ksero wszystkich dokumentów , dokonać stosownej opłaty ( jeśli pojazd był zarejestrowany w innym powiecie , to opłata będzie wyższa i trzeba również zdać tablice rejestracyjne ) i stanąć do okienka . Tam dostaniesz tzw, Miękki dowód rejestracyjny , tymczasowy , na jakiś tam czas . Po odbiór właściwego DR stawisz się w wyznaczonym terminie . Będziesz musiał wtedy okazać aktualne ubezpieczenie OC i jeśli tego sytuacja wymaga aktualne OBT. Nie zapomnij , jeśli była wydana, o karcie pojazdu .Zresztą tu nie ma co dalej pisać . O takich procedurach możesz się dowiedzieć ze stron internetowych swojego WK , lub po prostu tam pójść i jeśli masz jakieś problemy z tak prostą operacją , zapytać .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

22 Mar 2012, 22:37

aha to trzaskanie sie ;C...
no wolalem zapytac na forum :D jutro bede jechal to w sumie zmotam am all ;C dzieki ;c...
GodLord
Nowicjusz

23 Mar 2012, 16:25

Witam, podbijam posta, zeby byl widoczny i przy okazji korzystam z tematu :C...
otoz jak wiadomo to moj 1 samochod ;C i mam jeszcze takie drobne pytanko... gdzie sie warto ubezpieczyc? zeby bylo w miare tanio ;C... (mam mitsubishi carisma 1996r. poj. 1834m2, trzymalbym auto przed chata itd. [na ulicy/chodniku])... nie wiem czy to cos omoze, ale tak mniej wiecej jakie kto ma ceny :C bo mi polecaja hdi asekuracja, a teraz babka mi polecila generali :C ponoc super tanio :C... takze prosze o pomoc :C...
GodLord
Nowicjusz

26 Mar 2012, 23:11

Wpisz sobie w Google kalkulator ubezpieczeń i znajdziesz porównywarkę ubezpieczeniową. Wypełnił formularz i poznasz przybliżone składki. Wybierasz najtańszą i z głowy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika