Podatek przy zakupie

14 Lut 2014, 16:45

Witam, od 2 miesięcy jestem współwłaścicielem pojazdu razem ze swoim dziadkiem, samochód był zakupiony za 950 zł i jest to Skoda Felicia z 99 z silnikiem 1.6 w średnim stanie. Przeczytałem, że przy zakupie samochodu-grata do 1000zł nie trzeba płacić podatku(PCC-3), dlatego nie przejmowałem się skarbówką, dzisiaj usłyszałem, że oni mogą mieć jakiś swój wykaz cen samochodów i mogą uznać, że jest warty ponad 1000zł. I tu moje pytanie, czy muszę jednak odwiedzić te skarbówkę, czy nie ?

Próbowałem znaleźć jakieś informacje, albo nr kontaktowy na stronie urzędu, ale bezskutecznie, a nie mieszkam teraz blisko swojego urzędu i ciężko mi wybrać się tam w dni powszednie.
Cinol
Obserwowany

Auto: Skoda Felicia

14 Lut 2014, 21:54

Trochę informacji znajdziesz np tu:

http://prawo.rp.pl/artykul/725083.html?p=1
yorki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Ford Focus

15 Lut 2014, 20:12

US wycenia samochody wg. EuroTaxu. Siedzi pani w okienku i ma książeczkę i tyle. Różnica w cenie między EuroTaxem, a ceną zakupu może się różnić o 30%. Sądzę, że możesz spać spokojnie. :D
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...