Podczas jazdy gaśnie silnik diesla

11 Paź 2019, 15:09

Witajcie,

Posiadam Toyote Yaris Verso z silnikiem 1.4 d4d.
Jak sięgam pamięcia to problemy zaczęły się od tego, że auto traciło nagle moc i w tym momencie pedał gazu wciśnięty a auto prawie w ogóle nie chce jechać i dodatkowo mocno kopciło na czarno, wtedy zapalała się kontrolka silnika.
Po pewnym czasie ten omawiany problem ustapił, lecz pojawił się nowy (pytanie czy nie sa jakoś powiazane).
Nowa przypadłośc wygladała tak, że jadac autem nagle czy to na 3, czy na 4 biegu odcinało pedał gazu (poczatkowo myślałem , że silnik praucje), a widocznie było tak że auto gasło w trakcie jazdy i dlatego pedał gazu nie reagował. Działo sie to z nie wielka częstotliwościa, która z czasem jednak zaczęła się nasilać, aż do momentu, kiedy już po przejechaniu 5-15 metrów gasł i przez np 5-10 minut nie mogłem go odpalić.
Jak już odpalił to jednym razem przejechałem 10 metrów innym razem np. 3km i nie gasł.
Pompa po sprawdzeniu u pompiarza, nie miał zastrzeżeń.
Na zimnym silniku odpala od razu na ciepłym trzeba dłużej pokręcić.

Auto po wymianie oleju, filtrów, wodorowaniu silnika, sprawdzeniu i uszczelnieniu pompy.

Ratujcie.
pioter2009
Nowicjusz

• 11 Paź 2019, 20:16

Czyli podsumowując gasł tylko na ciepłym i ciężko było go od razu odpalić, tak?
    Czy jak był ciepły potrafił zgasnąć np. przy dojeżdżaniu do świateł lub na wolnych obrotach?

pioter2009 napisał(a):auto traciło nagle moc i w tym momencie pedał gazu wciśnięty a auto prawie w ogóle nie chce jechać i dodatkowo mocno kopciło na czarno, wtedy zapalała się kontrolka silnika
    Czy zostały sprawdzone błędy jakie zapisywały się w sterowniku? Kontrolka sugeruje nam że są jakieś błędy które trzeba sprawdzić.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

11 Paź 2019, 21:05

Wyskoczył bład P1229 (zbyt wysokie ciśnienie na listwie).
    W między czasie wystapił też problem mocno luźnego kabla masy, który jest przykręcona na dole koło silnika.
    Zastanawiam się czy nie mogła ucierpieć masa przy sterowniku.
    pioter2009
    Nowicjusz

12 Paź 2019, 18:30

pioter2009 napisał(a):Wyskoczył bład P1229 (zbyt wysokie ciśnienie na listwie).
    Przy za wysokim ciśnieniu silnik gaśnie bo sterownik wtedy tak reaguje i gasi silnik automatycznie. W takim przypadku mógł się zablokować SCV w pozycji otwartej. Taka sytuacja powstaje najczęściej jak w paliwie jest sporo zanieczyszczeń z racji starego filtra który mógł być już lekko przypchany, rozerwany wkład filtrujący przez co zanieczyszczenia przedostawały się dalej lub np. sam SCV jest uszkodzony.
    Warto tu by było sprawdzić jakie było ciśnienie kiedy wyskoczył ten błąd ale to już trzeba mieć bardziej zaawansowany sprzęt żeby dalej wejść w odczyty parametrów błędu.
    Ja bym na początek wyczyścił ten zaworek, można to zrobić np. w nafcie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Paź 2019, 21:50

Był czyszczony ultradzwiękami i ne wiem czy to zbieg okoliczności ale po tym czyszczeniu na drugi dzień przejechałem 5 metrów i auto zgasło.
    Następne odpalenie i przejechane 15 metrów, kolejne 100, następne 3km i nie zgasł....loteriada.
    Pompa była sprawdzana na stole i zawór scv właściwie reagował na zasilane
    pioter2009
    Nowicjusz

22 Paź 2019, 09:21

No nic...

Dzięki experty za pomoc :shock:
    pioter2009
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
      Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...

22 Paź 2019, 10:57

Może spróbuj diesel system cleaner od teca?
    grzegorek22
    Początkujący