Podczas niewielkich mrozów wyładowuje mi się akumulator

11 Sty 2015, 20:30

Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z VW Lupo 1,6 TDI. Podczas niewielkich mrozów wyładowuje mi się akumulator ( -8 stopni). Napięcie akumulatora jest 12.8, podczas biegu jałowego 14.4. Ostatnio zdarzyło mi się takie coś że był mróz -8 stopni rano nie umiałem odpalić akumulator padł, nie ładowałem go tylko poczekałem aż zrobi się cieplej. Dzisiaj pogoda na plusie i poszedłem odpalić z ciekawości i odpalił za 1 razem bez żadnego problemu. Dodam że akumulator i alternator mają jakieś 2 lata nie więcej. Czemu podczas mrozów wyładowuje mi akumulator ? Macie jakieś sugestie ?

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.
RafałVWLUPO
Obserwowany

Auto: VW LUPO
Paliwo: Diesel

11 Sty 2015, 22:28

RafałVWLUPO napisał(a):Napięcie akumulatora jest 12.8, podczas biegu jałowego 14.4.

A rano jakie jest napięcie akumulatora i do ilu spada podczas rozruchu?
Jaki jest pobór prądu gdy silnik jest wyłączony?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

12 Sty 2015, 12:18

Witamy,
Rzeczywiście należy sprawdzić pobór prądu (spadki napięcia) przy rozruchu. Podczas niższych temperatur pobór będzie większy np. z powodu grzejących świec żarowych.
Problemem może być także akumulator, który nie wytrzymuje niskich temperatur.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

24 Sty 2015, 18:59

Obawiam się, że to jednak aku, teraz sezon na nie. Jaką masz moc tego aku. Jak patrzę po wyszukiwarce jenoxa dałbym 63 Ah / 630 A (kod: 063622Z) - wersja gold, bo do dieselka musi być większy prąd rozruchowy. Najlepiej to sprawdzić zresztą dotychczasowy aku w innym aucie albo inny u siebie, jeśli masz taką możliwość.
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica

24 Sty 2015, 19:50

A ja proponuję to wszystko o czym piszą koledzy posprawdzać jak najszybciej i póki aku jest na gwarancji to próbować go reklamować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...
    Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...