Skoda Fabia, problem z zapłonem i elektryką

29 Lis 2014, 13:06

Witajcie, zacznę od tego że jestem laikiem samochodowym. Ostatnio otrzymałem w darowiźnie samochód Skoda Fabia z 2003 roku.

Samochód stał około miesiąca bez ruchu, w wyniku stłuczki i braku funduszy na naprawę parę elementów. Nie chciał odpalić, podładowałem wiec akumulator prostownikiem. Po podłączeniu wszystko było w porządku, działało oświetlenie kontroli na desce rozdzielczej itp. Jednak po próbie przekręcenia kluczyka w stacyjce samochód zaczął wariować. Silnik nie odpalił, deska rozdzielcza nie wyświetlała niczego, a lampy w samochodzie zaczeły samoistnie mrugać, nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki.

Szanowni Państwo co robić? Nie wiem nawet jak dotransportować samochód do najbliższego warsztatu? Co może powodować takie zachowanie ? Jakie będą ewentualne koszty naprawy ?
PWedKR
Nowicjusz

Auto: Skoda

30 Lis 2014, 12:56

JAkie było napięcie na aku po jego naładowaniu? JAk naładujesz aku, to należy go odłaczyć od prostownika i odczekać pół godziny, a następnie zmierzyć napięcie.
Kolejna rzecz, to jak auto było po stłuczce, to warto posprawdzać wszystkie przewody, czy któryś nie robi zwarcia. Ewentualnie powyjmować bezpieczniki z obwodów, które mogły zostać uszkodzone. Warto też zainteresować się miejscem, gdzie przewód minusowy jest przykrtęcony do karoserii samochodu - często pojawia się tam rdza lub śniedz. No i same klemy jak i bolce na aku - warto oglądnąc i jak jest potrzeba to przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2014, 14:02

Dzięki za rady, naładuje akumulator jeszcze raz prostownikiem i sprawdzę napięcie. To nie wina stłuczki bo pojechałem potem do domu i wszystko działało elegancko. Co do pozostałych rzeczy, czy masz jakieś źródła gdzie i jak wykonać te wszystkie czynności samochodowe?
PWedKR
Nowicjusz

30 Lis 2014, 18:40

PWedKR napisał(a):Co do pozostałych rzeczy, czy masz jakieś źródła gdzie i jak wykonać te wszystkie czynności samochodowe?

Jeżeli tego sam nie potrafisz ogarnąć, to każdy mechanik, kóry choć troszkę zna się na elektryce powinien ci to zrobić za parę złotych. A jak nie mechanik to poprostu elektryk. I nie musi to być od razu samochodwy - może jakiś kolega jest elektrykiem i da radę ci pomóc. Dla każdego elektryka coś takiego to bułeczka z masełkiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2014, 19:16

Ok dzięki za pomoc!
PWedKR
Nowicjusz

29 Sty 2015, 02:51

w mojej fabi wymieniłem pół instalacji , grzebałem kabelek po kabelku , podobne objawy były :) gasł , sam trąbił , światła swieciły jak na dyskotece :) okazało sie kilka przetartych i zgnitych kabli w okolicy klapy bagażnika ( bo to sedan) no i ustało
davespace
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seicento i Fabia
Silnik: 0,9 i 1,2 HTP
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...