16 Mar 2017, 23:22
Witam ponownie . Od pewnego czasu golf zaczął odpalać na 3 gary na zimnym silniku , przez około 10-15s chodzi jak traktor , później wyrównuje się i już pracuje równo , w czasie jazdy nie ma problemów . Stało się to nagle zimą przy -15 st. i od tego czasu zawsze zimny silnik tak odpala , nawet jak postoi 2-3 godziny . Zacząłem oczywiście od sprawdzenia układu zapłonowego , wymieniłem świece na ngk , kable , kopułka i palec boscha przejechane około 6-7 tyś , jak nowe , bez przebić . Obawiam się że może to być uszczelka pod głowicą , bo właśnie tak to wygląda jak by płyn dostawał się na któryś cylinder i odpala nierówno do puki się nie wypali . Jednak nie ma innych objawów , olej czysty , płyn czysty różowy , kopci delikatnie , ale jest jeszcze dość chłodno więc to pewnie normalne , płynu chłodzącego trochę mi ubyło , ale puściła jedna opaska na wężu i to dla tego , a poza tym mam odłączoną nagrzewnicę i pewnie puściło nadmiar płynu , bo już jest ok. Jak mógł bym sprawdzić , czy to na pewno upg ? Czy na przykład na świecy mógł by być jakiś ślad płynu ? Na starych świecach nic nie zauważyłem , jedynie delikatnie biały nalot , tak jak by za uboga mieszanka , ale to pewnie wina parownika , bo ma już swoje nalatane i trochę niedomaga . Jest to golf 3 1.4 z gazem . Odpalam niestety na gazie , mam padniętą pompę paliwa i może po prostu to wina gazu że zimny silnik tak kuleje , jednak wyraźnie słychać że któryś gar nie pali przez te kilkanaście sek , mam nadzieję że to nie upg .