Podgrzewanie foteli - Hyundai Coupe

18 Sty 2017, 00:06

Witam,

Jestem od niedawna właścicielem Hyundaia Coupe III z 2002r.
Z racji, że niedawno przyszła dość mocna zima, a w samochodzie po wejściu do niego po nocy w garażu otwartym jest dość zimno, pomyślałem więc o podgrzewaniu foteli.
Dowiedziałem się, że w tym modelu podgrzewane fotele już były montowane ale od 2003r. , a w 2002r. była przygotowana instalacja, a na panelu głównym zamiast przycisków były zaślepki.
Kupiłem więc pasujące przyciski które zamontowałem w miejsce zaślepek, podłączyłem do kostek które widać na zdjęciu, lecz podgrzewanie foteli nie działało.
Pod fotelem są kable takie jak na zdjęciu podpięte pod odpowiednie kostki (niektórzy mówią że to od srs airbagu - możliwe, choć jednoznacznej odpowiedzi nikt nie napisał bo nie był chyba pewien) i wystaje jeszcze taki jeden jak na zdjęciu nie podłączony, nie wiem od czego on jest, być może właśnie od podgrzewania foteli.
Po zdjęciu panelu głównego widać dwie kostki pasujące do tych przycisków które kupiłem, tak jakby miały być do tego, ale tak jak mówiłem, podłączyłem i nie hula.
Jeśli wiecie cokolwiek na ten jak to podłączyć i czy w ogóle się da to proszę o odpowiedź.
Maty grzewcze zbytnio mnie nie interesują, w ostateczności jak to nie ma możliwości bytu to sobie zakupie takie pod materiał, ale wolałbym by to dało radę zamontować w jakiś sposób.

Pozdrawiam.
PanDominik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2014
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Hyundai Coupe III
Silnik: 2.0 136km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Sty 2017, 14:51

PanDominik napisał(a):Pod fotelem są kable takie jak na zdjęciu podpięte pod odpowiednie kostki (niektórzy mówią że to od srs airbagu - możliwe
Masz boczną poduszkę powietrzną w fotelach? Jeżeli tak to te kable pewnie jeden jest od SRS, a drugi od napinacza pasów bezpieczeństwa.

PanDominik napisał(a):wystaje jeszcze taki jeden jak na zdjęciu nie podłączony, nie wiem od czego on jest, być może właśnie od podgrzewania foteli.

Sprawdź dokładnie gdzie on wchodzi pod fotelem (oparcie czy siedzisko)? Z drugiej strony masz taki sam kabelek nie podłączony?

W panelu z bezpiecznikami masz taki który odpowiada za grzanie siedzeń?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sty 2017, 17:56

Mam poduszki boczne w fotelach, przynajmniej na bokach oparć jest napisane "srs airbag", więc raczej są i te kable idą (a przynajmniej jeden z nich) do oparcia.

Po obydwóch stronach wystaje ten nie podłączony kabel i on nie łączy się z fotelami a jest tak jakby poprowadzony pod podłogą, pewnie do panelu głównego tyle, że na tym kablu co wystaje spod fotela są te trzy styki na kostce, a na tych pod panelem są kable z kostkami na pięć styków które pasują tak jakby do przycisków od podgrzewania foteli.
PanDominik
Nowicjusz

19 Sty 2017, 12:25

PanDominik napisał(a):Mam poduszki boczne w fotelach, przynajmniej na bokach oparć jest napisane "srs airbag", więc raczej są i te kable idą (a przynajmniej jeden z nich) do oparcia
No to tu jest ok.

PanDominik napisał(a):Po obydwóch stronach wystaje ten nie podłączony kabel i on nie łączy się z fotelami a jest tak jakby poprowadzony pod podłogą
Czyli prawdopodobnie jest to kabel od sterowania matami grzejącymi w fotelach, a nie masz ich dlatego nie jest on podłączony.

PanDominik napisał(a):na tym kablu co wystaje spod fotela są te trzy styki na kostce, a na tych pod panelem są kable z kostkami na pięć styków które pasują tak jakby do przycisków od podgrzewania foteli
Przełącznik ma pewnie dwie pozycje grzania więc na to nie patrz. Jedynie co możesz sprawdzić to napięcie na tej kostce pod fotelami. Jak włączysz ogrzewanie fotela czy pojawi się tam napięcie i jakie.
Kacper
Forumowicz VIP

24 Sty 2017, 20:16

Czyli rozumiem, że musiałbym kupić tego typu maty (jak w linku), zamontować je pod materiał w fotelu, podłączyć pod kostkę i powinno działać ?

[link do oferty na Allegro wygasł]
PanDominik
Nowicjusz

25 Sty 2017, 11:54

PanDominik napisał(a):Czyli rozumiem, że musiałbym kupić tego typu maty (jak w linku), zamontować je pod materiał w fotelu, podłączyć pod kostkę i powinno działać ?
Jeżeli instalacja jest i sprawdziłeś że pojawia się na pięcie na wtyczkach pod fotelem to myślę, że można będzie takie maty podłączyć do niej.

W przypadku montażu mat największy problem może sprawić rozebranie poszycia fotela i umiejscowienie w nim mat. Nie wszystkie fotele łatwo się rozbierają i nie wiem jak będzie u ciebie.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

25 Sty 2017, 13:30

Napięcia nie sprawdzałem bo auto mam u elektromechanika, ale jak odbiorę to sprawdzę. Słyszałem właśnie, że zdjęcie i założenie poszycia na fotela to nie taka łatwa sprawa, ale możliwa, więc będę próbował jak zakupie maty.

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem :)
Pozdrawiam.
PanDominik
Nowicjusz

25 Sty 2017, 13:45

PanDominik napisał(a):Słyszałem właśnie, że zdjęcie i założenie poszycia na fotela to nie taka łatwa sprawa
To daj znac czy ci się uda :) bo jestem ciekaw.

PanDominik napisał(a):Napięcia nie sprawdzałem bo auto mam u elektromechanika
To możesz go od razu poprosić niech ci sprawdzi i będziesz pewny czy jest wszystko ok z tą instalacją.
Kacper
Forumowicz VIP

26 Sty 2017, 07:34

Za szybko tego nie zrobię bo przede mną opłaty za właśnie elektromechanika, ubezpieczenie i gaz, ale jak to ogarnę za kilka miesięcy to napisze tu co i jak jeśli mi się uda. A napięcie sobie już w domu sprawdzę.
:)
PanDominik
Nowicjusz

26 Sty 2017, 12:59

PanDominik napisał(a):jak to ogarnę za kilka miesięcy to napisze tu co i jak jeśli mi się uda. A napięcie sobie już w domu sprawdzę.
Ok, to powodzenia! Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz, a jak uda ci się zrobić to też daj znać czy nie było większych problemów :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

26 Sty 2017, 20:36