Podłączanie akumulatora od 3,5T z 110Ah do ak, osobówki

08 Paź 2008, 12:59

Witam, kumplowi wysiadł akumulator w osobówce i chciałem mu podładować swoim, ale z 3,5T z 110Ah. Można tak zrobić, nic się nie stanie z mniejszym akumulatorem osobówki ?
decek_1984
Nowicjusz

08 Paź 2008, 13:12

Pojemność ani moc nie ma znaczenia.Trzeba tylko wiedzieć,jakie jest napięcie.W wielu większych samochodach,są dwa akumulatory,co daje napięcie 24V.Trzeba wtedy wiedzieć,jak podpiąć kable rozruchowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2008, 13:25

tzn u mnie w iveco jest jeden o napięciu 12V i prądzie 110Ah, w osobówce jest 12V więc rozumiem że mogę podładować kolegi baterię :) ?
decek_1984
Nowicjusz

08 Paź 2008, 13:30

Do ładowania akumulatora służy prostownik. Możesz podłaczyć kable od swojego akumulatora do drugiego,żeby go odpalić i po odpaleniu od razu odłączyć kable. Jak ma dobry alternator w osobówce,to mu sam podładuje akumulator.
v40
Początkujący

08 Paź 2008, 19:51

A ja jeszcze dodam,że przed podłączeniem kabli,należy silnik "dawcy" uruchomić na około 1 minutkę,żeby pochodził na luzie.Następnie dopiero podłączyć kable(na uruchomionym silniku) i próbować uruchomić drugi silnik.Po jego uruchomieniu natychmiast odłączyć kable.
I jeszcze co do podłączania tych akumulatorów - najpierw podłączamy "+" "dawcy" i łączymy go z "+" rozładowanego.Następnie minus "dawcy" do masy samochodu(nie do klemy minusowej) rozładowanego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000